Wypoziomowanie szafki pod 450l

Dział dla majsterkowiczów

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

ODPOWIEDZ
Nervix
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2018 14:18

Wypoziomowanie szafki pod 450l

Post autor: Nervix »

Witam wszystkich. Posiadam szafke firmy Juwel pod zbiornik 450l. Stupki od szafki są przykrecane ale bez możliwości regulacji. Podłozylem filc i postawiłem zbiornik. Patrząc na poziomice wszystko jest ładnie w oczku. Kiedy napelnilem zbiornik okazało się że jest różnica 5mm po długości z prawej strony. Patrząc na poziomice i szafke pokazuje mi że jeszcze musiał bym delikatnie unieść lewą stronę co mija się z faktem że to z prawej strony jest za nisko. Jak rozwiązać ten problem. Czy ktoś miał podobny lub czy ktoś przerabia stupki pod ta szafke? Czy może mi ktoś pomóc jak to rozwiązać? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MarJan
Akwarysta
Posty: 2389
Rejestracja: 23 kwie 2017 10:41
Lokalizacja: Stargard

Post autor: MarJan »

Nalana woda w zbiorniku to najlepsza poziomica, na inne nie patrz :)
Z nóżką nie pomogę, może coś po prostu odpowiednio podciąć i podłożyć pod nóżkę, żeby nie było widać, typu kawałek panela czy płytki ceramicznej.
Awatar użytkownika
krzych_100
Moderator
Moderator
Posty: 3973
Rejestracja: 11 lut 2014 12:16
Lokalizacja: Bytom

Post autor: krzych_100 »

Nervix pisze: Czy ktoś miał podobny
Owszem, poziomowałem regał z akwariami. W markecie kupiłem blach używane do skręcania drewna, blachy są różne, ale kupowałem o kształcie prostokąta (takich potrzebowałem, ponieważ kątowniki są chyba 40x60mm, więc stoją na prostokątnych blachach, pomiędzy blachy dałem kawałek gumy).
W regale jest obecnie 5 zbiorników, więc to trochę waży i podobnie jak u Ciebie, poziomica wskazywała poziom, a po zalaniu widać, że jednak wszystko osiadło. Różnica nie wynosi może 5mm, ale ze 2mm.
Reasumując, poziomowałem blachą przekładaną gumą.
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :)
Prowadź dyskusję na Forum, nie na PW.
Nervix
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2018 14:18

Post autor: Nervix »

Puki mam zbiornik pusty wymienię filc na podkładki z płyty pilsniowej co jest na tylnej ścianie szafek. Najpierw wypoziomuje na pusto ale z akwarium. Będę musiał unieść przód bo mam przechył na przednią szybę. Później przyjdzie pora na pozycjonowanie po długości. Wiem że pojda do góry stupki z tylu i z przodu że środka. Trzeba będzie wepchnąć je jakimś patykiem. Później zaleje i się okaże co dalej. Zakładam zbiornik z większą ilością kamieni - otoczaki z rzeki. Do tego masywny korzeń i kilka roślin. Czy pod kamienie podlozyc piankę 5mm od paneli złożona z dwóch warstw?czytałem że niektórzy kładą styropian lub nie podkładki PCV. Co poradzicie? Chciałbym uzyskać taki efekt jak na pierwszym zdjęciu.
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=43258
Awatar użytkownika
MarJan
Akwarysta
Posty: 2389
Rejestracja: 23 kwie 2017 10:41
Lokalizacja: Stargard

Post autor: MarJan »

Ja bym na całą powierzchnię dna [na samo szkło] dał przycięty styropian- dzięki temu gdzie nie ułożysz kamoli będzie ochrona :wink:
Awatar użytkownika
krzych_100
Moderator
Moderator
Posty: 3973
Rejestracja: 11 lut 2014 12:16
Lokalizacja: Bytom

Post autor: krzych_100 »

Nervix pisze: Najpierw wypoziomuje na pusto ale z akwarium
Można zrobić jeszcze tak, że bierzesz 5 osób (zakładając, że ważą po ok. 80kg) i sadzasz na szafkę, sprawdzasz poziomicą i poziomujesz dalej:)
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :)
Prowadź dyskusję na Forum, nie na PW.
Nervix
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2018 14:18

Post autor: Nervix »

Akwa już wypoziomowanie. Teraz kolej na aranżacje. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
krzych_100
Moderator
Moderator
Posty: 3973
Rejestracja: 11 lut 2014 12:16
Lokalizacja: Bytom

Post autor: krzych_100 »

Akwa już wypoziomowanie.
Jak?
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :)
Prowadź dyskusję na Forum, nie na PW.
Nervix
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2018 14:18

Post autor: Nervix »

Tak jak powinno być. Czyli po zalaniu akwarium kontrola czy wszystko jest wypoziomowane(szafka).
Awatar użytkownika
korczus
Posty: 119
Rejestracja: 05 sty 2021 14:02

Re: Wypoziomowanie szafki pod 450l

Post autor: korczus »

W jaki sposób poziomowałeś szafkę? Jakieś specjalne nóżki czy innym sposobem? Czekam na szafkę i znając życie będę się pocił z wypoziomowaniem bo w tym mieszkaniu wszystko krzywe ;p myślałem nad podkładkami z filców bo mam tego sporo, nie odduszą wykładziny jak nóżki tylko po zalaniu akwa pod ciężarem może ten poziom jednak uciec bo to jednak mięki filc.
ODPOWIEDZ