Komputer pH MACRO AQUA pH T2

Filtry, oświetlenie, grzałki i inne sprzęty akwarystyczne

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

Zablokowany
DakotaSan
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2021 22:01

Komputer pH MACRO AQUA pH T2

Post autor: DakotaSan »

Dzień dobry wszystkim użytkownikom tego forum.

Jestem nowy w świecie akwarystyki, założyłem akwarium w sierpniu i tak powoli wdrażam się we wszystkie tajniki tej sztuki.
Ostatnio kupiłem miernik MACRO AQUA pH T2, przeczytałem kilka razy instrukcje i czegoś tu nie rozumiem...??
Jest napisane, ze miernik steruje i utrzymuje dość dokładnie daną wartość pH - Ale jak on to robi ?
Miernik posiada dwie funkcje Hi i Low, przy Hi podaje napięcie na gniazdo, przy low odcina napięcie na gnieździe.
Ok - no dobrze, ale mam możliwość tylko jednego ustawienia danej wartości. Wiec tak, ustawiam pH na wartość powiedzmy 7,
po osiągnieciu pH 7 miernik załącza mi C02, wszystko ok - ale kiedy je wyłączy. Już nigdy ?

Bardzo dziekuje za ewentualną pomoc, może jest tu ktoś , kto używa tego miernika..?

Serdecznie pozdrawiam.
goldi_
Posty: 1080
Rejestracja: 20 lut 2018 12:51
Lokalizacja: Piła

Re: Komputer pH MACRO AQUA pH T2

Post autor: goldi_ »

Zakładając że nie masz właczonego CO prawdopodobnie będziesz miał pH wieksze niż 7 . Po podłaczeniu wszystkiego i zapodaniu nastawy 7,00 właczy sie elektrozawór i będzie dozowane CO2 . pH będzie spadało (powoli) . Gdy pH spadnie poniżej nastawy (tutaj przykładowo 7,00) "komputer" odłączy zawór odcinając CO2 . pH będzie nieznacznie wzrastało i gdy pH osiągnie (przekroczy ) wartość nastawy zostanie ponownie właczony elektrozawór .
I tak w kółko .
Moment właczenia i wyłaczenia zależy od histerezy nastawy czyli "czułości" układu . Może być przykładowo 7,00 właczenie 6,90 wyłaczenie .

LO/HI służy do wyboru urządzenia/sposobu regulacji . Można tak jak wyżej opisałem lub ciągle podawać gaz a po obniżeniu pH poniżej nastawy właczyć intensywne napowietrzanie (rzadko spotykane)
DakotaSan
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2021 22:01

Re: Komputer pH MACRO AQUA pH T2

Post autor: DakotaSan »

Witam,

dziekuje za odpowiedz.
Niestety nie do końca zrozumiałem co miałeś na myśli...
Nastawiam 7 pH komputer po osiągnieciu tego poziomu włącza C02, tak jak mówisz pH powoli spada, i do tego momentu wszystko jest ok.
Ale kiedy komputer wyłączy C02 ? Tego nie rozumiem
Obecnie mam podłączone C02 pod wyłącznik czasowy i tu jest prosto. Rano się włącza, wieczorem wyłącza.

Jeżeli podepnę zestaw CO2 pod ten elektrozawór z komputera, on mi poda napięcie przy stanie 7 pH i włączy CO2,
ale kiedy nastąpi wyłączenie - bo w tych ustawieniach brakuje mi drugiej wartości progu minimum
( no chyba za ja czegoś nie rozumiem a to jest bardzo możliwe )

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chemik4
Moderator
Moderator
Posty: 7656
Rejestracja: 04 maja 2006 14:57
Lokalizacja: Tworóg / Jemielnica

Re: Komputer pH MACRO AQUA pH T2

Post autor: chemik4 »

Mam prośbę by temat kontynuować w tym wątku i nie rozbijać jednego problemu na dwa tematy.
Pozdrawiam,
Kamil

88888 888
Zablokowany