korzeń

Wszystko co dotyczy akwarystyki słodkowodnej

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klus_sek
Posty: 13
Rejestracja: 20 lut 2005 13:50
Lokalizacja: Wrocław

korzeń

Post autor: klus_sek »

podzielcie sie info na temat jaki korzen kupic do akwa. bo w sklepach sa rozne i rozne ceny zalezne nie tylko od wielkosci.
czy taki korzen trzeba specjalnie wygotowywac w solance i moczyc zeby nie barwil wody, bo wypornosc korzenia to normalka latwa do opanowania.
pozdro
:D
Awatar użytkownika
michal111
Posty: 122
Rejestracja: 01 lut 2005 21:56

Post autor: michal111 »

Korzeń wygotuj w solance a następnie wymocz w wiadrze aby nie barwił wody [chyba, że robisz czarne wody :lol: ]
54l,20l i 4l więcej informaci w dziale galeria ;]

Text napisał dyslektyk za błędy przepraszam ;]

Nowy numer gg mam ;]
Franca81
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 376
Rejestracja: 06 lut 2005 16:01

Post autor: Franca81 »

Ja kupilam korzen w zoologiku i mi nie barwil wody. Ale lepiej go wymoczyc czy wygotowac w wodzie z soli bo przynajmniej bedzie odkazony.Bo moga byc zakurzone lub przyniesc do akwa jakies chorobsko.
Awatar użytkownika
MrMdGrain
Posty: 29
Rejestracja: 05 lut 2005 11:26

Post autor: MrMdGrain »

Temperatura wody sama w sobie ma właściwości antybakteryjne.Ja zawsze koxrenie mocze w misce z wodą przez kilka dni a następnie wygotowuję je w wielkim garnku.Woda jest nieznacznie osolona i uważam aby nie przegotować korzeni. 8)
Awatar użytkownika
Owl
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 2710
Rejestracja: 27 sty 2005 12:54
Lokalizacja: Szkocja

Post autor: Owl »

Wymocz go w wodzie Dzien ,dwa a potem wygotuj w wodzie z sola.Po co moczyć :?: Bo z własnego doświadczenia wiem ze korzenie sklepowe lubia pływac :o :) A tak jak napisał przedmówca woda sama w sobie ma właściwości antybakteryjne ale przezorny zawsze ubiezpieczony wiec wygotuj w wodzie z solą.
Awatar użytkownika
MrMdGrain
Posty: 29
Rejestracja: 05 lut 2005 11:26

Post autor: MrMdGrain »

Zaistniała pewna nieścisłość.

Sama woda jako substancja nie ma właściwości antybakteryjnych.

Woda o temperaturze około 100 stopni celsjusza zabija wszystkie drobnoustroje które mogą stworzyć zagrożenie w akwarium.

Koledze Owl'owi zapewne o to chodziło. :D
Awatar użytkownika
Owl
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 2710
Rejestracja: 27 sty 2005 12:54
Lokalizacja: Szkocja

Post autor: Owl »

tak o to mi chodziło :oops: Dlatego pisałem o gotowaniu.Choc z drugiej strony plesniawka itp ginie juz w temp około 30 stopni
ODPOWIEDZ