Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna
KirysekGif
 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomo¶ciPrywatne wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

[54l] bez ro¶lin - jaka obsada?
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Akwarystyka s³odkowodna -> Obsady akwarium
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
ryboku321

Do³±czy³: 04 Maj 2010
Ostrze¿eñ: 2

PostWys³any: 23 Lip 2010 11:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mam platki w 54l 1+4 i wygl±daj±, bardzo ³adnie, tylko, one lubi±, mieæ jakie¶ schronienie, jak by¶ da³a du¿o korzeni, i przynajmniej trochê ro¶lin.
To mog³y by byæ.
Gurami czekoladowy, móg³by byæ.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Mata_Hari

Do³±czy³: 29 Pa¼ 2007
Ostrze¿eñ: 1
Sk±d: £ód¼

PostWys³any: 23 Lip 2010 11:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W tej chwili mam du¿o kryjówek i zaro¶niête akwa i chcê od tego odej¶æ, bo mêczy mnie sta³e robienie przy ro¶linach. Rosn± jak szalone i stale muszê przycinaæ, wycinaæ, przesadzaæ. Nie bawi mnie to ju¿. Jak bym zostawi³a jakie¶ do tylko anubiasy i nurzañce. Ewentualnie w jakiej¶ wiêkszej ilo¶ci.
Labiryntowców nie chcê, bo lubiê mieæ lekko odkryte akwa.

Zastanawiam siê nad brzankami sumatrzañskimi.
Powrót do góry
ryboku321

PostWys³any: 23 Lip 2010 11:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Za ma³e akwarium, na brzanki.
Akwarium, nie musi byæ bardzo zaro¶niête,kryjówki mog± byæ z korzeni i kokosów.
Ryby labiryntowe, lubi± mieæ przykryte akwarium, bo mog± przeziêbiæ labirynt.

Powrót do góry
Magainis
Pomocnik

Do³±czy³: 06 Pa¼ 2009
Pomóg³: 18
Sk±d: Anglia/ Podkowa Le¶na

PostWys³any: 23 Lip 2010 11:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ryboku321 napisa³:

Gurami czekoladowy, móg³by byæ.

Gurami czekoladowy to p³ochliwa ryba która lubi gêst± szatê ro¶lin zarówno podwodnych jak i p³ywaj±cych. Zbiornik musi byæ bardzo zaro¶niêty.

ryboku321

PostWys³any: 23 Lip 2010 11:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Na powierzchnie, daæ trochê limnobium, pisti, do tego trochê nurzañca, anubias, du¿o korzeni, i mo¿e byæ.
Ale gurami czekoladowy, jest trudno dostêpny, w sklepach zoologicznych i akwarystycznych.

Powrót do góry
BARA
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006
Pomóg³: 239
Sk±d: Bia³ystok

PostWys³any: 23 Lip 2010 12:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Gurami czekoladowy wymaga tak specyficznych warunków hodowli, ¿e ciê¿ko jest je spe³niæ. Woda skrajnie miêkka, najlepiej filtrowana przez torf, pod³o¿e z torfu czê¶ciowo regularnie wymienianego. Pracoch³onne i nie polecam.

Do zwyk³ego akwarium z kilkoma anubiasami proponujê piêkne ¿a³obniczki - poprzecznie paskowane. 6 sztuk to max, rosn± do 5 cm i nie s± bardzo wymagaj±ce je¿eli chodzi o warunki i przestrzeñ. Oczywi¶cie, dobrze by³oby daæ wiêkszy litra¿, ale skoro mamy do dyspozycji taki, jaki jest, to ta propozycja jest rozs±dna.

Do ¿a³obniczek otoski 5 sztuk na dno.

128l, g³ównie cierniooczki Kuhla i Myersa, bystrzyki Axelroda, otoski oraz bardzo du¿o ro¶lin. W planach gupiki i zmienniaki plamiste.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Tlen WP Kontakt
Zenon Zawodowiec
Pocz±tkuj±cy pomocnik

Do³±czy³: 25 Maj 2006
Pomóg³: 7
Sk±d: Nowa Sól

PostWys³any: 23 Lip 2010 13:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja polecam zrobic zbiornik typowy dla muszlowców, kilka kamieni i sporo muszli, bardzo ciekawe rybki i dla wielu gatunków muszlowców taki zbiornik wystarczy
Powrót do góry
Blue Tiger
Akwarysta

Do³±czy³: 28 Sie 2007
Pomóg³: 34
Sk±d: Borek k. Bochni

PostWys³any: 23 Lip 2010 14:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja tak¿e by³bym za muszlowcami, tak jak powiedzia³ przedmówca trochê piachu i muszli i mamy urokliwy zbiorniczek. Piêkno tkwi w prostocie;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Mata_Hari

Do³±czy³: 29 Pa¼ 2007
Ostrze¿eñ: 1
Sk±d: £ód¼

PostWys³any: 29 Lip 2010 16:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziêkujê wszystkim za pomys³y. Muszê siê "z nimi przespaæ" Wink Widzê, ¿e chyba nic ponad to, co tu w w±tku podali¶cie to nie wymy¶lê.
Powrót do góry
Magainis
Pomocnik

Do³±czy³: 06 Pa¼ 2009
Pomóg³: 18
Sk±d: Anglia/ Podkowa Le¶na

PostWys³any: 29 Lip 2010 16:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wiesz ostatnio przysz³o mi do g³owy ¿e mog³aby¶ siê zaj±æ hodowl± jakiego¶ przedstawiciela szlachetnej rodziny babek. Na przyk³ad kilka babek Brachygobius xanthozona. Urokliwe rybki d³ugo¶ci do 5cm w ³adne czarno- ¿ó³te pasy. Wymaga akwarium o skalisto- piaszczystym dnie.
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Obsady akwarium Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz do³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ plików na tym forum