| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
ryboku321
Do³±czy³: 04 Maj 2010 Posty: 228 Ostrze¿eñ: 2
|
Wys³any: 23 Lip 2010 11:13 Temat postu: |
|
|
Ja mam platki w 54l 1+4 i wygl±daj±, bardzo ³adnie, tylko, one lubi±, mieæ jakie¶ schronienie, jak by¶ da³a du¿o korzeni, i przynajmniej trochê ro¶lin.
To mog³y by byæ.
Gurami czekoladowy, móg³by byæ. _________________ MOJE AKWARIUM, ZAPRASZAM SERDECZNIE
http://akwaforum.pl/viewtopic.php?t=13931&postdays=0&postorder=asc&start=45
ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mata_Hari
Do³±czy³: 29 Pa¼ 2007 Posty: 76 Ostrze¿eñ: 1 Sk±d: £ód¼
|
Wys³any: 23 Lip 2010 11:18 Temat postu: |
|
|
W tej chwili mam du¿o kryjówek i zaro¶niête akwa i chcê od tego odej¶æ, bo mêczy mnie sta³e robienie przy ro¶linach. Rosn± jak szalone i stale muszê przycinaæ, wycinaæ, przesadzaæ. Nie bawi mnie to ju¿. Jak bym zostawi³a jakie¶ do tylko anubiasy i nurzañce. Ewentualnie w jakiej¶ wiêkszej ilo¶ci.
Labiryntowców nie chcê, bo lubiê mieæ lekko odkryte akwa.
Zastanawiam siê nad brzankami sumatrzañskimi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ryboku321
|
Wys³any: 23 Lip 2010 11:37 Temat postu: |
|
|
Za ma³e akwarium, na brzanki.
Akwarium, nie musi byæ bardzo zaro¶niête,kryjówki mog± byæ z korzeni i kokosów.
Ryby labiryntowe, lubi± mieæ przykryte akwarium, bo mog± przeziêbiæ labirynt. _________________ MOJE AKWARIUM, ZAPRASZAM SERDECZNIE
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magainis Pomocnik

Do³±czy³: 06 Pa¼ 2009 Posty: 540 Pomóg³: 18 Sk±d: Anglia/ Podkowa Le¶na
|
Wys³any: 23 Lip 2010 11:44 Temat postu: |
|
|
| ryboku321 napisa³: |
Gurami czekoladowy, móg³by byæ. |
Gurami czekoladowy to p³ochliwa ryba która lubi gêst± szatê ro¶lin zarówno podwodnych jak i p³ywaj±cych. Zbiornik musi byæ bardzo zaro¶niêty. _________________ Filarem akwarystyki jest fakt, ¿e rybka lubi p³ywaæ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ryboku321
|
Wys³any: 23 Lip 2010 11:50 Temat postu: |
|
|
Na powierzchnie, daæ trochê limnobium, pisti, do tego trochê nurzañca, anubias, du¿o korzeni, i mo¿e byæ.
Ale gurami czekoladowy, jest trudno dostêpny, w sklepach zoologicznych i akwarystycznych. _________________ MOJE AKWARIUM, ZAPRASZAM SERDECZNIE
|
| Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006 Posty: 4544 Pomóg³: 239 Sk±d: Bia³ystok
|
Wys³any: 23 Lip 2010 12:30 Temat postu: |
|
|
Gurami czekoladowy wymaga tak specyficznych warunków hodowli, ¿e ciê¿ko jest je spe³niæ. Woda skrajnie miêkka, najlepiej filtrowana przez torf, pod³o¿e z torfu czê¶ciowo regularnie wymienianego. Pracoch³onne i nie polecam.
Do zwyk³ego akwarium z kilkoma anubiasami proponujê piêkne ¿a³obniczki - poprzecznie paskowane. 6 sztuk to max, rosn± do 5 cm i nie s± bardzo wymagaj±ce je¿eli chodzi o warunki i przestrzeñ. Oczywi¶cie, dobrze by³oby daæ wiêkszy litra¿, ale skoro mamy do dyspozycji taki, jaki jest, to ta propozycja jest rozs±dna.
Do ¿a³obniczek otoski 5 sztuk na dno. _________________ Pozdrawiam.
Barbara
128l, g³ównie cierniooczki Kuhla i Myersa, bystrzyki Axelroda, otoski oraz bardzo du¿o ro¶lin. W planach gupiki i zmienniaki plamiste. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zenon Zawodowiec Pocz±tkuj±cy pomocnik
Do³±czy³: 25 Maj 2006 Posty: 163 Pomóg³: 7 Sk±d: Nowa Sól
|
Wys³any: 23 Lip 2010 13:22 Temat postu: |
|
|
| Ja polecam zrobic zbiornik typowy dla muszlowców, kilka kamieni i sporo muszli, bardzo ciekawe rybki i dla wielu gatunków muszlowców taki zbiornik wystarczy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blue Tiger Akwarysta

Do³±czy³: 28 Sie 2007 Posty: 770 Pomóg³: 34 Sk±d: Borek k. Bochni
|
Wys³any: 23 Lip 2010 14:47 Temat postu: |
|
|
| Ja tak¿e by³bym za muszlowcami, tak jak powiedzia³ przedmówca trochê piachu i muszli i mamy urokliwy zbiorniczek. Piêkno tkwi w prostocie;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mata_Hari
Do³±czy³: 29 Pa¼ 2007 Posty: 76 Ostrze¿eñ: 1 Sk±d: £ód¼
|
Wys³any: 29 Lip 2010 16:18 Temat postu: |
|
|
Dziêkujê wszystkim za pomys³y. Muszê siê "z nimi przespaæ" Widzê, ¿e chyba nic ponad to, co tu w w±tku podali¶cie to nie wymy¶lê. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magainis Pomocnik

Do³±czy³: 06 Pa¼ 2009 Posty: 540 Pomóg³: 18 Sk±d: Anglia/ Podkowa Le¶na
|
Wys³any: 29 Lip 2010 16:27 Temat postu: |
|
|
Wiesz ostatnio przysz³o mi do g³owy ¿e mog³aby¶ siê zaj±æ hodowl± jakiego¶ przedstawiciela szlachetnej rodziny babek. Na przyk³ad kilka babek Brachygobius xanthozona. Urokliwe rybki d³ugo¶ci do 5cm w ³adne czarno- ¿ó³te pasy. Wymaga akwarium o skalisto- piaszczystym dnie. _________________ Filarem akwarystyki jest fakt, ¿e rybka lubi p³ywaæ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|