Panga

Co jedzą nasi podopieczni w akwarium

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

ODPOWIEDZ
Sopel
Akwarysta
Posty: 2043
Rejestracja: 31 sie 2008 21:46
Lokalizacja: Zabrze

Panga

Post autor: Sopel »

Hej

Panga.. panga.. wszyscy mówią nigdzie nie mogę dostać. Kupiłem bodajże filet z Flądry mrożony, bodajże bo w markecie opisują te ryby jak im sie podoba... reszta ryb miała 40% zawartość glazury.. czyli 40% wody..

Pytanie czy taka flądra jest odpowiednia? Rozmroziłem i dałem po kawałku Polypterusom.. od razu pyszczki jak pelikany :)
Jakie inne ryby się nadają ?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010 23:26 przez Sopel, łącznie zmieniany 1 raz.
200L
Obrazek
Dawid
Awatar użytkownika
fiebik
Akwarysta
Posty: 1032
Rejestracja: 25 paź 2009 21:11
Lokalizacja: iława

Post autor: fiebik »

było gdzieś na forum to już wyjaśniane.
Sopel pisze:Pytanie czy taka flądra jest odpowiednia?
teoretycznie każda ryba jest odpowiednia pod warunkiem, ze nie jest słona.
- panga ryba słodkowodna.
- flądra ryba raczej słonowodna i jest ryzyko, że jej mięso zawiera ileś tam soli, a to w nadmiarze może dla twoich pupilków nie być najszczęśliwsze.
Ryby wód krajowych - okonie (esej)
Zapraszam do lektury ;)

"Gdy twoim jedynym narzędziem jest młotek, wszystko zaczyna ci przypominać gwoździe."
Autor: Abraham Maslow
Awatar użytkownika
Przemek W
Pomocnik
Posty: 687
Rejestracja: 05 cze 2010 9:21
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Przemek W »

fiebik pisze:flądra ryba raczej słonowodna i jest ryzyko, że jej mięso zawiera ileś tam soli, a to w nadmiarze może dla twoich pupilków nie być najszczęśliwsze.
Tutaj pojechałeś mocno :) Są to wartości homeopatyczne
Dyskowcom także serwuje się miksy na bazie ryb morskich np mintaj
Bez obaw
Obrazek
Awatar użytkownika
fiebik
Akwarysta
Posty: 1032
Rejestracja: 25 paź 2009 21:11
Lokalizacja: iława

Post autor: fiebik »

Przemek W pisze:Są to wartości homeopatyczne
jeśli chodzi o zawartość soli w masie mięsnej to może i tak, ale można się naciąć na mięso konserwowane solą przed zamrożeniem.
dlatego zalecam ostrożność z rybami morskimi.
panga jest w tej mierze najbezpieczniejsza, ma inne wady, ale to już inna bajka ;)
Ryby wód krajowych - okonie (esej)
Zapraszam do lektury ;)

"Gdy twoim jedynym narzędziem jest młotek, wszystko zaczyna ci przypominać gwoździe."
Autor: Abraham Maslow
Sopel
Akwarysta
Posty: 2043
Rejestracja: 31 sie 2008 21:46
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: Sopel »

Okej na razie sie wstrzymam... najwyżej sam ją skonsumuję.
Jutro spisze te łacińskie nazwy ryb w sklepie i zobaczę czy coś sie nadaje..
Co do Pangi było wyjaśniane, ale co kraj to zalicza się do niej Sum rekini jak i 15 innych ryb.
Generalnie biała, słodkowodna ryba.. ?
200L
Obrazek
Dawid
Awatar użytkownika
fiebik
Akwarysta
Posty: 1032
Rejestracja: 25 paź 2009 21:11
Lokalizacja: iława

Post autor: fiebik »

filety pangi w naszych sklepach to właśnie sum rekini ;)
Ryby wód krajowych - okonie (esej)
Zapraszam do lektury ;)

"Gdy twoim jedynym narzędziem jest młotek, wszystko zaczyna ci przypominać gwoździe."
Autor: Abraham Maslow
Awatar użytkownika
MarcinX
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 4562
Rejestracja: 28 lis 2005 22:23
Lokalizacja: Homburg / Grudziadz

Post autor: MarcinX »

fiebik pisze:filety pangi w naszych sklepach to właśnie sum rekini ;)
Dokladnie... Panga - Pangasius :wink:
Marcin!
Awatar użytkownika
Przemek W
Pomocnik
Posty: 687
Rejestracja: 05 cze 2010 9:21
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Przemek W »

fiebik pisze:panga jest w tej mierze najbezpieczniejsza
Jeżeli dajmy na to takiego mintaja konserwują solą to i pangę na 100%
Więc śmiało bym podawał tą flądrę
A tak w ogóle to od kiedy sól jest szkodliwa dla ryb :)
Jeszcze wrócę do tych filetów U nas się je rybkę morską bo zdrowa Ale weź ją nie posól to będzie bez smaku-co dowodzi że nie .......
Dlatego szczerze wątpię że oni filety solą Przecie to nie sledzie :wink:
Nie chcę tutaj podważać zdania hodowców poly,ale skoro tak delikatnym rybom jak dyskowce serwuje się filet z morskiej ryby to co takiej rybie jak polypterus zaszkodzi ?
Obrazek
Awatar użytkownika
fiebik
Akwarysta
Posty: 1032
Rejestracja: 25 paź 2009 21:11
Lokalizacja: iława

Post autor: fiebik »

Przemek W pisze:Nie chcę tutaj podważać zdania hodowców poly,ale skoro tak delikatnym rybom jak dyskowce serwuje się filet z morskiej ryby to co takiej rybie jak polypterus zaszkodzi ?
przemku, bardzo możliwe, że masz rację, ale:
sam nie hoduję poly i nie mam doświadczenia ich odporności na stężenie soli (moje okonie są w stanie przetrzymać dość sporo w tej materii ;) ).
jednak zalecam hodowcom poly ostrożność i argumentuję dlaczego.
natomiast bezkrytyczne:
Przemek W pisze:Bez obaw
nie wiem czy jest najrozsądniejszą radą.
kiedy próbowałem (bezskutecznie zresztą) przyzwyczaić okonie do jakiejś fabrycznej mrożonki dedykowanej dla dyskowców, to mrożonki te były dość mocno słone, być może takie to ma być, ale co do innych gatunków, jak pewności nie mam, to nie doradzam "bez obaw"
zresztą co do filetów pangi też można mieć zastrzeżenia - krążą plotki typu: hormony, sterydy wzrostu, antybiotyki itd. itd.
ale to już inna bajka ;)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010 9:10 przez fiebik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryby wód krajowych - okonie (esej)
Zapraszam do lektury ;)

"Gdy twoim jedynym narzędziem jest młotek, wszystko zaczyna ci przypominać gwoździe."
Autor: Abraham Maslow
ODPOWIEDZ