Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

[300l] Akwarium 300l

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Galeria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marianski92



Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 44
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: 07 Gru 2017 10:19    Temat postu: [300l] Akwarium 300l Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Chciałem zdać krótką relacje z zakładania zbiornika 300l.

Otóż wystartowałem wczoraj, po wielu miesiącach a ostatnio dniach przygotowań. Mały błąd przy zamówieniu szafki zadecydował o tym, że musiałem latać za stolarzem w celu zrobienia blatu na wymiar. Wszystko się przedłużało i w końcu blat dotarł i wczoraj zalałem zbiornik.

Cały czas byłem przekonany, że moim podłożem będzie nakopana w ogródku ziemia, którą wymieszam z keramzytem i posypie kulkami gliniano-torfowymi. Jednak chyba przez to, że tak długo czekałem na ten blat to miałem chwilę, żeby przemyśleć ten ruch i jednak zdecydowałem się na kupienie gotowego podłoża pod żwir firmy Tetra ( chyba nie robię im teraz kryptoreklamy?). Wszystko ładnie wyrównałem z zachowaniem paru cm odstępu od szyb. Na górę dałem korzeń, który przymocowałem za pomocą opaski uciskowej ( trytytki ) do kamienia (jednak korzeń mimo to unosi się trochę nad podłożem). Obsypałem całość podłożem advanced soil plants, ustawiłem trochę skał w postaci łupka drzewiastego i zabrałem się za zwilżanie podłoża pod sadzenie parvuli. Podzieliłem ją sobie na takie kępki po kilkanaście sadzonek i posadziłem. Zalałem wodę, tak, żeby przykryło trawę i żeby nie wyschła i zacząłem obsadzać korzeń mchami, miscosorium. Ze 112l przełożyłem parę anubiasów i też przywiązałem do korzenia. Do podłoża jeszcze posadziłem ze 112l Cryptocoryne, Nurzańca, Ludwigie i chyba tyle. Po zalaniu do połowy wlałem "cudowny preperat" AquaStart i tyle. Jestem drugi dzień po zalaniu. Pojawiły się pierwotniaki, które zmętniły wodę. Filtr działa. Światło teraz świecę po 12h i czekam te 2-3 tygodnie, aż dojrzeje. Później zrobię może testy wody i chyba jakoś powinno się to "kulać". Zastanawiam się nad przesadzeniem jeszcze paru roślin ze 112l, żeby jeszcze bardziej zagęścić zbiornik albo myślę nad zakupem kolejnej parvuli. Hmm, zobaczę jeszcze. Na koniec zdjęcia z prac. Przepraszam z góry za słabą jakość. Jak wszystko dojrzeje to wezmę aparat.








_________________
Jeśli nie masz zamiaru napisać nic mądrego, to lepiej nic nie pisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 12511
Pomógł: 616
Skąd: Białystok

PostWysłany: 07 Gru 2017 10:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zapowiada się całkiem ciekawie.
_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższym czasie będę bardzo mało dostępna na Akwaforum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
marianski92



Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 44
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: 07 Gru 2017 10:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuje bardzo.
_________________
Jeśli nie masz zamiaru napisać nic mądrego, to lepiej nic nie pisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
andypl33
Akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 938
Pomógł: 34
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 07 Gru 2017 13:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy nie za mało dałeś tych roślin szczególnie na trzecim planie ja bynajmniej dałbym jakieś nurzance lub moczarki chociaż na na sam początek życia baniaka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Pomocnik


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 433
Pomógł: 23
Skąd: Stargard

PostWysłany: 07 Gru 2017 15:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja tam nurzańca widzę...i tak nieźle obsadzone, fakt, szybko rosnących nie za dużo, ale podejrzewam, że jak zajdzie potrzeba to rogatka na taflę zawsze można rzucić [nie wiem jak gdzie indziej, ale w "moich" zoologach zawsze jest].
Fajno kałuża będzie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marianski92



Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 44
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: 07 Gru 2017 16:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja właśnie też się boję, że tych roślin może być za mało dlatego rozważam, żeby dać na sam początek jeszcze parę roślin ze 112 albo dokupić parvuli na obsadzenie trawnika za baniakiem ale nie wiem czy to będzie fajnie wyglądać. Hmm, chyba jednak dokupię.

Co do nurzańca to zapewniam, że jest w akwarium po lewej stronie, tak jak już MarJan zauważył. Na trzecim planie jeszcze jest Ludwigia i Cryptocoryne, posadzone po prawej stronie. Na kamieniach obsadziłem jeszcze thor's hammery.

_________________
Jeśli nie masz zamiaru napisać nic mądrego, to lepiej nic nie pisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamanka



Dołączył: 08 Maj 2017
Posty: 195
Pomógł: 4
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 07 Gru 2017 19:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Fajna aranżacja.

Z gotowymi podłożami jest drobny problem, mianowicie jeśli to jest podłoże które stabilizuje pH i inne parametry to powinno być zalewane albo wodą demineralizowaną, albo odpowiednio przygotowywaną. Chodzi o to, że jak zalewasz kranówą (nie wiem, nie napisałeś tego), to substrat chwyci jej parametry po jakichś 3-5 miesiącach i będziesz miał ostry skok parametrów wody posiadając już obsadę itd.
Wolę napisać, bo jest to właściwość niektórych substratów na którą sama się miałam wątpliwą przyjemność naciąć i nakupiłam rybek wód miękkich i kwaśnych a potem wszystko dupło, woda się zrobiła twarda i zasadowa i mogłam pozbyć się ryb albo robić restart. A o tym mało kto chyba mówi.

Wiec jak będziesz badał parametry to weź pod uwagę też wodę którą wlewasz, żeby wybrać ryby które mogą żyć w tym co masz w akwarium i w kranówce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marianski92



Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 44
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: 07 Gru 2017 21:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie jestem przekonany ale wydaje mi się, że woda RO, którą byłoby zalane całe akwarium byłaby niewłaściwym rozwiązaniem bo taka woda jest pozbawiona jakichkolwiek związków. Człowiek po wypiciu chyba litra takiej wody RO mógłby się przekręcić a na rybki chyba też by to nie zadziałało najlepiej. Co innego woda odstana ale przy 300l ciężko to wszystko zgromadzić w domu.

Co do tych skoków parametrów wody to wydaje mi się, że dzięki aktywnemu podłożu parametry wody będą cały czas takie same. Producent zapewnia, że stabilizuje ono parametry wody i jest doskonałym siedziskiem bakterii nitryfikacyjnych. Myślę, że ta twardość tej wody będzie ok przy tym podłożu. Zrobię testy za 2 tyg i się dowiem czy można już zacząć wpuszczać obsadę, którą będą neonki i krewetki.

_________________
Jeśli nie masz zamiaru napisać nic mądrego, to lepiej nic nie pisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamanka



Dołączył: 08 Maj 2017
Posty: 195
Pomógł: 4
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 08 Gru 2017 18:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jest racja z tym co piszesz, ale uwierz w moim akwarium substrat stabilizowal przez pierwszych kilka miesięcy pH na poziomie 6,8 a potem skończyło na prawie 8. To jest bardzo duża różnica. Na koniec kwietnia założyłam akwarium a w lipcu robiłam restart bo substrat jak złapał pH kranówy to nic się nie dało z tym zrobić.

To niby raptem nieco ponad 1 stopień pH różnicy, ale spora różnica między wodą kwaśna a zasadową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marianski92



Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 44
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: 09 Gru 2017 19:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozumiem, mam nadzieję, że te podłoże jednak aktywnie będzie odpierać te wszystkie próby destabilizacji zbiornika i koniec końców będzie ok. Czytałem o tych skokach pH i wiem, że są one bardzo niebezpiecznie. Jestem 4 dni od zalania i nie robiłem jeszcze testów twardości wody. Poczekam jeszcze tydzień, półtora i zobaczę jak to wszystko dojrzeje.
_________________
Jeśli nie masz zamiaru napisać nic mądrego, to lepiej nic nie pisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marianski92



Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 44
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: 12 Gru 2017 20:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Robię aktualizację tematu.

Minął już tydzień od zalania zbiornika. Od 3 dni nawożę CO2 z domowo robionej bimbrowni. Póki co nie mam zaworka zwrotnego i jutro muszę się w niego zaopatrzyć aby nie wylało mi całej wody.

Przesadziłem ze 112l rogatka i anubiasy, które chyba potrzebują chwili, żeby dojść do siebie po zmianie środowiska. Dokupiłem jeszcze parę roślin i póki co dalej czekam aż akwarium dojrzeje. Fajnie mi rośnie ludwigia. Odkąd dostała dwutlenku węgla to ruszyła z kopyta.

Robiłem testy wody ( o czym pisałem w dziale "woda" ) i trochę martwi mnie zbyt duża ilość azotanów w wodzie. Mam nadzieję, że rośliny, które posiadam wchłoną część z nich i woda będzie ok. Musiałem uzupełnić wodę bo sporo wyparowało, chyba z 15 litrów w ciągu tygodnia. Mam nadzieję, że to się później zmniejszy bo teraz obecnie świecę po 12h światło.

Tyle póki co ode mnie. Czekam na jakieś wskazówki, komentarze co zmienić, poprawić a może czy zostawić tak jak jest i czekać.

Wrzucam parę fotek, przepraszam za słabą jakość ale robione komórką na szybko.






_________________
Jeśli nie masz zamiaru napisać nic mądrego, to lepiej nic nie pisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Pomocnik


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 433
Pomógł: 23
Skąd: Stargard

PostWysłany: 12 Gru 2017 20:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

marianski92 napisał:
Musiałem uzupełnić wodę bo sporo wyparowało, chyba z 15 litrów w ciągu tygodnia. Mam nadzieję, że to się później zmniejszy bo teraz obecnie świecę po 12h światło.



Masz szyby nakrywowe? Powinny częściowo zatrzymać parującą wodę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Galeria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015