Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

pytanie tsd1981 o CO2

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tsd1981



Dołączył: 07 Lis 2017
Posty: 18

PostWysłany: 22 Sty 2018 23:01    Temat postu: pytanie tsd1981 o CO2 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pytanko, czy nadmiar CO2 może spowodować brak tlenu w wodzie?


Temat wydzieliłam z dyskusji prowadzonej przez innego Autora. Proszę zakładaj własne tematy. MOD BARA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marianski92



Dołączył: 31 Sty 2017
Posty: 66
Pomógł: 1
Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: 22 Sty 2018 23:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak, oczywiście, że może a właściwie to na pewno spowoduje brak tlenu w wodzie, po prostu go wytrąci.

Zalecane jest kontrolowanie poziomu CO2 za pomocą specjalnego indykatora CO2.

Główna zasada stosowania jest taka, że w dzień, jak świecisz światło to CO2 jest potrzebne roślinom do tego, aby przerobić mikro i makro a w nocy rośliny tego nie przerabiają w związku z czym zostaje to w wodzie. Wskazane jest stosowanie napowietrzacza na noc albo zmniejszenie/zakręcenie CO2 jeśli jest to butla. W przypadku bimbrowni niestety nic nie da się zrobić. Trzeba na bieżąco kontrolować czy podawane przez nas stężenie CO2 nie szkodzi rybom i czy nie pływają przy powierzchni wody w poszukiwaniu tlenu.

_________________
Jeśli nie masz zamiaru napisać nic mądrego, to lepiej nic nie pisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 73

PostWysłany: 23 Sty 2018 16:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A czy jak się ma kompuret pH to chyba komputer kontroluje pH i tym samym CO2 w wodzie? Tak?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chemik4
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 7041
Pomógł: 413
Skąd: Tworóg / Jemielnica

PostWysłany: 23 Sty 2018 18:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Tak, oczywiście, że może a właściwie to na pewno spowoduje brak tlenu w wodzie, po prostu go wytrąci.

Nieprawda. Poziom CO2 nie ma wpływu na poziom tlenu, za to nadmiar CO2 może spowodować przyduchę - ryby i inne zwierzęta nie będą w stanie go wydalić z organizmu i się uduszą niezależnie od ilości tlenu w wodzie.

@AaDd2001
w sumie tak, ale pamiętaj, że nie tylko CO2 ma wpływ na pH wody.

_________________
Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tsd1981



Dołączył: 07 Lis 2017
Posty: 18

PostWysłany: 24 Sty 2018 22:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No u mnie tylko zmniejszyłem wypływ z bimbrowni i zapodałem tlen i ryby po godzinie już zaczeły normalnie pływać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015