Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

chore ryby - pasożyty?
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sleepingsun



Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 12

PostWysłany: 11 Kwi 2018 7:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jakiś pomysł jak to zmienić, czy tak po prostu mi wytykasz...? mogę wpuścić ją do ogólnego, gdzie biologia jest - próbowałam tak zrobić z molinezją, która była w szpitalu i padła po kilku godzinach - dlaczego? nie wiem. może lek w dwóch akwa to za dużo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 268
Pomógł: 10
Skąd: Piła

PostWysłany: 11 Kwi 2018 8:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nic nie wytykam bo to " Twój cyrk i Twoje małpy " a jedynie zwracam uwagę na pewien problem który nie jest bez znaczenia dla jakiejkolwiek kuracji i to jest własnie rada (a nie wytyk) : utrzymaj parametry w ryzach

Nie znam dokładnie warunków jakie posiadasz ale wobec braku biologii staje sie koniecznością utrzymywanie np niskiego NO2 poprzez codzienne podmiany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13059
Pomógł: 662
Skąd: Białystok

PostWysłany: 11 Kwi 2018 9:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wpuść ramirezkę do akwarium ogólnego i tam prowadź leczenie.

Rozumiem, że problem z doborem obsady wynikł z wprowadzenia Cię w błąd przez sprzedawcę. Niestety to jest częste zjawisko.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższym czasie będę bardzo mało dostępna na Akwaforum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 268
Pomógł: 10
Skąd: Piła

PostWysłany: 11 Kwi 2018 10:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Może i lepeij wpuścić ją do stabilanego zbiornika ale czy tam leczenie nie spowoduje zachwiania biologii? Przyznasz że istnieje takie ryzyko.

Osobiście dazyłbym raczej do leczenia w oddzielnym zbiorniku zasilanym wodą z akwarium ogólnego chociaż i to nie sie ze soba pewne ryzyko zwiazne z mozliwośćią przenoszenia patogenów no chyba ze diagnoza jest 100%
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sleepingsun



Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 12

PostWysłany: 11 Kwi 2018 12:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie padnie jak molinezja? boję się, że zamęczą ją inne ryby, w 112 po pierwszej dawce leku już wszystkie czują się dobrze, a ona jeszcze wydala z siebie resztki pasożytów. głównie siedzi na dnie, na pewno nie da rady pobierać pokarmu w głównym zbiorniku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13059
Pomógł: 662
Skąd: Białystok

PostWysłany: 11 Kwi 2018 12:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chcesz ją doleczyć w małym zbiorniku to podmieniaj codziennie wodę, żeby nie zamęczyć ryby azotynami.
_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższym czasie będę bardzo mało dostępna na Akwaforum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
sleepingsun



Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 12

PostWysłany: 12 Kwi 2018 22:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak robię, teraz podałam drugą dawkę leku i widać, że mała się nie najlepiej czuje Sad mam nadzieję, że i teraz przeżyje. czy wiecie może czy już jutro mogę podmienić część wody? w jakim czasie ten lek (capisol) działa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13059
Pomógł: 662
Skąd: Białystok

PostWysłany: 13 Kwi 2018 9:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wodę podmieniaj codziennie, inaczej zatrujesz rybę azotynami.
Leczenie Capisolem powinno trwać około tygodnia.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższym czasie będę bardzo mało dostępna na Akwaforum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 638
Pomógł: 13
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 13 Kwi 2018 17:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a czy czasem leczenie capisolem przy wysokim pH nie ma mizernych lub ubocznych skutków?
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sleepingsun



Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 12

PostWysłany: 13 Kwi 2018 20:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wiem, że krąży taka informacja, ale doczytałam, że chodzi o lek w formie zasadowej, najpewniej ten zooleku jest w formie kwaśnej. myślę też że gdyby było takie ryzyko to jednak producent napisałby o tym na opakowaniu.

rybka żyje. niestety dalej pływa tylko po dnie. ale zjadła dziś śniadanko. za to ampularia postanowiła się ewakuować z akwarium i znalazłam ją na podłodze Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sleepingsun



Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 12

PostWysłany: 16 Kwi 2018 11:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

rybce się nie poprawia - dalej nie pływa po akwarium, raczej jest w dolnych partiach i dalej szybko oddycha... nie podpływa do pokarmu, je tylko pokarm opadający dla kirysków. co robić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13059
Pomógł: 662
Skąd: Białystok

PostWysłany: 16 Kwi 2018 13:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale czego się spodziewasz? W jakich parametrach wody ją w tej chwili trzymasz? Jaki odczyn, twardości? Jakie azotyny?
Dla pielęgniczek ramireza pH wynoszące 8 jest nie do zniesienia. Leczenie działa na pasożyty, ale nie poprawi funkcjonowania uszkodzonych nerek lub innych narządów wewnętrznych.

Moim zdaniem możesz wpuścić rybę do akwarium głównego i tam ją obserwować, bo jeżeli nie poprawisz jej warunków (w tym czystej, nie trującej wody) to i tak padnie.

Niestety ale trzymasz gatunki ryb o skrajnie odmiennych wymaganiach co do parametrów wody i któryś po prostu musi ucierpieć. A pielęgniczki są mniej wytrzymałe od żyworódek.

Postaraj się użyć wody destylowanej/demineralizowanej do podmian w akwarium głównym. Poczytaj w dziale Woda jak się przygotowuje odpowiednie parametry wody i zdecyduj się na obsadę odpowiednią do warunków, jakie możesz jej zapewnić.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższym czasie będę bardzo mało dostępna na Akwaforum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
sleepingsun



Dołączył: 13 Sty 2018
Posty: 12

PostWysłany: 16 Kwi 2018 20:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

spodziewam się, że jest jeszcze coś co mogę zrobić, żeby rybce pomóc i dlatego pytam. teraz leję jej wodę przefiltrowaną zwykłym domowym filtrem, wymieszaną z odrobiną wody źródlanej aby nie była całkiem jałowa i pH jest około 6,5. azotany dalej wysokie więc wymieniam wodę i leję bakterie nitrifikacyjne.

w głównym akwarium NO2 jest między 0,2 a 0,5, wzrosły albo po oddaniu na gwarancję filtra, który zalał mi pokój, albo po leczeniu więc warunki nie są idealne, jest też twardsza woda. i ganiające się ramirezy Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 638
Pomógł: 13
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 17 Kwi 2018 20:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

azotyny pójdą w górę wraz z amoniakiem jak założysz nowy filtr bo niestety jest on nie dojRZały
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015