Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

[200litrów] Mój zbiornik - początek przygody z akwarystyką
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Akwarystyka słodkowodna -> Obsady akwarium
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maciek86



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 35

PostWysłany: 08 Cze 2018 20:07    Temat postu: [200litrów] Mój zbiornik - początek przygody z akwarystyką Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich raz jeszcze,

chciałbym założyć jeden wątek, w którym zbiorę wszystkie dane o swoim zbiorniku. Zawsze marzyłem o akwarium i to marzenie właśnie spełniam.

Zakupiłem akwarium 200l 100x40x50cm z pokrywą, do tego:
1. Filtr zewnętrzny Ikola 350
2. Grzałka Ikola 150W z termostatem
3. Termometr
Dziś dostałem informację, że została do mnie wysłana szafka pod akwarium i w poniedziałek będę mógł ustawić cały zestaw.

Co do podłoża, to chciałbym zakupić:
http://allegro.pl/zwirek-piasek-kwarcowy-czarny-akwa-0-8-1-2-mm-1kg-i6889311797.html
planuję czarny piasek w akwarium, 1 duży lub 2 małe korzenie i oczywiście sporo roślin.

Co do obsady to jeszcze nie wszystko przesądzone i dużo będzie zależało od parametrów wody, ale na początek, po przestudiowaniu literatury, wybrałem:
Brzanka Wysmukła - 10sztuk
Zbrojnik - 2sztuki
Kirys Panda - 2sztuki
Kirys Czarny - 2sztuki
Prętnik Karłowaty 2sztuki

I teraz wielka prośba do Was. Pomóżcie mi, bo nie wiem czy dobrze dobrałem rybki, choć starałem się wyczytać wszystko na temat ich preferencji. Czy ilość brzanek mogę zwiększyć? A może jakaś inna ławica?

Napiszcie proszę co sądzicie o takiej obsadzie i czy ewentualnie coś zmienić/dołożyć. Może jakieś propozycje? Chciałbym mieć ładne, w miarę kolorowe akwarium, które będzie ozdobą mojego salonu.

Za wszystkie wpisy bardzo dziękuję i nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1166
Pomógł: 100
Skąd: Stargard

PostWysłany: 08 Cze 2018 20:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie ma co za bardzo mówić o rybach bez parametrów wody...kiryski są stadne- po 2 szt. to za mało, chociaż po 4szt.niech bedą- raczej zrobią mieszane stadko i 8szt. razem to już lepiej. Brzanek oczywiście śmiało możesz więcej kupić, jak i tych kirysków- przerybienia na pewno nie będzie.


Do założenia jednego wątku o swoim zbiorniku najlepiej nadaje się galeria Wink

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13494
Pomógł: 703
Skąd: Białystok

PostWysłany: 08 Cze 2018 21:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie kirys ale kirysek. To są ryby stadne, należy trzymać minimum 8 sztuk każdego gatunku. I wymagają piasku jako podłoża.

Czekam na podanie parametrów wody. Załóż akwarium, poczekaj aż dojrzeje, potem zmierz parametry i zacznij myśleć o obsadzie.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższym czasie będę bardzo mało dostępna na Akwaforum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Maciek86



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 35

PostWysłany: 08 Cze 2018 22:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Oczywiście najpierw założę akwarium i posadzę roślinki. Ale, już na tym etapie chciałbym się przygotować chociażby pod kątem podłoża dla ryb takich jak kiryski (Barbara, dziękuję za poprawienie). Dlatego też zamieściłem link do aukcji. Chciałbym podłoże koloru ciemnego dlatego też pytanie czy piasek kwarcowy 0,8-1,2 mm będzie odpowiednim dla ryb przydennych? Co do obsady to tylko przymiarki. Oczywiście wszystko zależeć będzie od parametrów wody.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1166
Pomógł: 100
Skąd: Stargard

PostWysłany: 08 Cze 2018 22:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Do wydatków dorzuć 100zł na filtr RO i parametry wody tak na prawdę przestaną być problemem [po wcześniejszym zbadaniu kranówki]...piasek takiej gradacji będzie ok., mam kiryski spiżowe z takim piaskiem+ trochę grubszym i ryby ryją jak dziki-e Very Happy
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek86



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 35

PostWysłany: 08 Cze 2018 22:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No niestety muszę zapytać co to jest filtr RO? Wybaczcie początkującemu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 09 Cze 2018 8:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

filtr ro służy do przefiltrowania wody kranowej tak aby została pozbawiona jakikolwiek związków mineralnych z 0 twardościami GH i KH i obniżenia odczynu pH czyli inaczej zmiękczona i oczyszczona to to samo co woda demineralizowana
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1166
Pomógł: 100
Skąd: Stargard

PostWysłany: 09 Cze 2018 9:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mając wodę z 0 twardością możesz mieszać z kranówką i dzięki odpowiednim proporcjom uzyskasz takie parametry wody jakie tylko chcesz, oczywiście dodatkowo aby ustawić sobie pH będziesz zakwaszał wodę preparatem np. aquacid czy choćby zwykłym kwasem.
Dzięki takim zabiegom uzyskasz możliwość stworzenia wody pod konkretne gatunki ryb,a nie będziesz musiał obsady dostosowywać do tego co masz w kranie.

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek86



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 35

PostWysłany: 10 Cze 2018 10:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie,

dzisiaj poczyniłem kolejne postępy w założeniu swojego akwarium, tzn pojechałem na giełdę akwarystyczną w Łodzi i zakupiłem trochę roślin oraz bardzo fajny, duży korzeń.

podłożę zaraz będę zamawiał, chciałbym połączyć piasek kwarcowy o różnej grubości:
1. http://allegro.pl/zwirek-piasek-kwarcowy-czarny-akwa-0-8-1-2-mm-1kg-i6889311797.html
2. http://allegro.pl/zwirek-piasek-kwarcowy-czarny-akwarium-2-3-mm-1kg-i7163495531.html

Pytanie kolejne do Was, czy do takiego podłoża jak wyżej muszę dodawać coś jeszcze (mam na myśli tutaj ziemię)? Czy w takim podłożu mogę sadzić roślinki?

PS. Jeśli ktoś z Was zrobił przycinkę roślin albo ma w planach i chciałby wspomóc mnie swoimi roślinkami, to bardzo chętnie przyjmę roślinki. Oczywiście pokrywam koszty wysyłki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
andypl33
Akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 1032
Pomógł: 36
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 10 Cze 2018 12:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rośliny potrzebują jakiś pierwiastków których w jałowym żwirku nie znajdą dotyczy to szczególnie tych mocno ukorzenionych daj pod ten żwirek jakąś ziemię lub inny substrat kulki gliniane tez wskazane
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maciek86



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 35

PostWysłany: 10 Cze 2018 13:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozumiem że zwykła ziemia ogrodowa wystarczy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1166
Pomógł: 100
Skąd: Stargard

PostWysłany: 10 Cze 2018 13:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak tę ziemię zastosować:
http://akwaforum.pl/viewtopic.php?t=24107&highlight=ziemia+ogrodowa

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robroy



Dołączył: 21 Mar 2016
Posty: 15
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 11 Cze 2018 22:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Gratulacje- proponujecie ziemię ogrodową komuś kto zaczyna przygodę z akwarystyką. To proszenie się o kłopoty. Chciałbym zauważyć że akwarium jest z pokrywą a co za tym idzie moc światła bedzie ograniczona.Wnioski-rosliny musza być mało wymagające czyli ziemia ogrodowa zda się psu na budę a raczej na problemy. Przemyśl kolego kwestię koloru podłoża. Na aukcjach są różne wydumki barwione,czyli raczej nie nadające się do akwarium-ale klient chce to dostanie.Naturalny czarny jest bazalt ,czasem reklamowany jako bezpieczny dla ryb kopiących. Coż,napisać można wszystko. Dla kirysków najlepszy jest zwykły piasek( nie żaden żwirek) do piaskownic, np firmy ZEW .Dla roślin w zupełności takowy starcza,wsadzisz pod korzenie kulki GT i będą pięknie rosły
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
andypl33
Akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 1032
Pomógł: 36
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 12 Cze 2018 20:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A w czym przeszkadza ziemia w akwarium z pokrywą i oryginalnym oświetleniem w akwariach na ziemi nie stosuje się mocnego oświetlenia a po drugie rosliny dobiera się do mocy światła .Ten temat jest szeroko opisany i początkujący powinien radzić sobie z tym bez problemu sprawdzałem na własnym przykładzie . Co do piasku i bazaltu to owszem zgadzam się z przedmówcą
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
robroy



Dołączył: 21 Mar 2016
Posty: 15
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 13 Cze 2018 19:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ziemia jako taka jest ok,ale nie dla nowicjuszy.Po drugie jak sam zauważyłeś rośliny dobiera się do światła a tego przy pokrywie za wiele nie będzie czyli rośliny o wymaganiach małych lub co najwyżej średnich wchodzą w grę-wiec po co ziemia dla mało wymagających roślin i problemy z nią związane??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Obsady akwarium Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015