Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Nagły wzrost NO2 i NO3
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 11 Cze 2018 20:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzisiejszy test paskowy pokazuje, że na razie NO2 i NO3 się utrzymują, NO3 OK, bo dodaję bakterie, ale NO2 jest właściwie na tym samym poziomie...., ja wiem już, że akwarystyka to hobby dla cierpliwych, ale się trochę niepokoję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 5:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przepraszam za posta pod postem, ale "edit" nie będzie chyba widoczny a obawiam się o swoje krewetki, gdyż to już jest 5 dzień jak wysoki azotany się utrzymują i mimo zastosowania rad nie schodzą do normalnego poziomu. nie wiem czy mam zacząć wszystko od nowa? przeprowadzić krewetki do innego zbiornika i wszystko przepłukać albo zmienić ? podłoże wyrzucić ?
woda jest cały czas ciut mętna a byłą już wcześniej krystalicznie czysta, no i zapach jakby amoniakowy....
2 krewetki są same już od ponad miesiąca więc żaden zwierzak tam nie gnije.
Bardzo proszę o sugestię i pomysły

Pisanie posta pod postem odnosi się do przypadków, w którym osoba dopisuje sobie komentarze w krótkich odstępach czasu. Aby tego nie robić (nabijanie liczby postów), zwracamy uwagę na edycję swoich postów.
Wiemy, że tematy z czasem umykają i jeśli Użytkownikowi zależy na tym, aby temat "nie spadł", nie widzimy w tym nic złego, że jest dopisek po kilku dniach.
MOD krzych_100
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 859
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 13 Cze 2018 7:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przydało by się zrobić testy kropelkowe bo paskowe zawyżają wyniki.jeśli masz tylko 2 krewetki to nie powinny jakiegoś tam zaburzenia w NO2 wprowadzać.rób regularne podmiany raz w tygodniu 30% i obserwuj NO2 chyba ze coś jest nie tak z filtracją,nie czyść filtra przez jakiś czas chyba że przepływ znacząco spadnie i jak masz możliwość to możesz podłączyć rurkę od napowietrzania do filtra i z lekkimi bąbelkami niech sobie filtruje
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 7:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuje bardzo... bąbelki lecą powolutku cały czas, w sklepach akwa w mojej okolicy dostaje głównie chemię, której już nie chce sprostować, w jednym tylko sklepie zamiast chemii polecono mi bakterie.
Filtr pracuje poprawnie, jest ok ze strumieniem a akwa mnie ciut martwi, bo chciałbym wprowadzić rybki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1284
Pomógł: 79

PostWysłany: 13 Cze 2018 8:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Prosty test jaki warto wykonac zanim kupisz krople do testow. Pobierz probke wody z kranu i z twojego akwarium i zrob pomiar paskami jednego i drugiego, zobacz co wyjdzie? Daj nam znac co jest w szkle, a co w kranie. Raczej nie sadze zeby w kranie wyszlo NO2 ale warto sprawdzic czy te testy paskowe sa wogole cos warte Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 859
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 13 Cze 2018 8:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dopóki nie masz rybek możesz się posiłkować bakteriami ale z umiarem.ja przez jakiś czas stosowałem fluval cycle ale w tej chwili nie używam go w ogóle.też czasem miałem problemy z wysokim NO2 ale w moim przypadku wina była po stronie ilości rybek jak i samej filtracji.rybek nie zmniejszyłem ale zwiększyłem filtrację.w kostce 30l mam 2 wewnętrzne diversy a w 54l zewnętrzny tetra ex800 i 2 wewnętrzne diversy.znacząco miejsca nie zabrały ale to wszystko robi swoją robotę.
zerknij w temat
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=22143&postdays=0&postorder=asc&start=0

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13851
Pomógł: 724
Skąd: Białystok

PostWysłany: 13 Cze 2018 8:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Masz wysokie NO2? Zacznij podmieniać wodę, jeżeli jeszcze tego nie robisz.
_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 9:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BARA napisał:
Masz wysokie NO2? Zacznij podmieniać wodę, jeżeli jeszcze tego nie robisz.


Wodę podmieniłam w tej chwili zo 6 dni po 20% i na razie brak efektu. Nie rozumiem tego bo przecież 2 dni przed rozpoczęciem niniejszego tematu miałem już bardzo czystą klarowną wodę z bardzo dobrymi parametrami. Czy to wszystko może wynikać z tego, że któraś z roślin się nie przyjmuje i np gnije od korzenia, czego nie widać gołym okiem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13851
Pomógł: 724
Skąd: Białystok

PostWysłany: 13 Cze 2018 9:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rośliny posadziłeś w podłożu uniemożliwiającym im prawidłowe ukorzenienie się. Dopiero niedawno kamienie zasypałeś piaskiem, więc minie jeszcze z tydzień, nim wszystko się ustabilizuje.

Nie bardzo wierzę w wyniki NO2 jakie podajesz, bo krewetki dawno by już padły. Niemniej zaczekaj jeszcze ze dwa tygodnie nim zaczniesz cokolwiek robić w tym akwarium.
Podmiany 20% wody co parę dni są wskazane. To jest bardzo małe akwarium.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 859
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 13 Cze 2018 10:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wodę oczywiście odstawiaj na około 24h i nie więcej przed podmianą
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 10:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuje bardzo za porady, uzbrajam się w cierpliwość ustosunkować się do rad 😀
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 15:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niestety właśnie teraz po powrocie do domu zastałem martwe krewetki Sad

Czy mam wylać całą wodę, czy wymienić w ogóle wszystko co jest w akwarium ?

Jak dobrze się przygotować do hodowli w tej sytuacji ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 13 Cze 2018 16:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No przy okazji braku zwierząt i występowaniu problemów ze zbiornikiem restart nie jest głupim pomysłem. Starałbym się zachować bakterie we filtrze, w tym celu zostawiłbym z połowę wody i w oddzielnym wiadrze niech ta woda jest filtrowana cały czas, a w tym czasie przeprowadzić restart w szkle: przede wszystkim podłoże niech jest na prawdę drobnym żwirkiem lub piaskiem. Rozplanować rośliny, pod korzeniowe dać kulki gliniano-torfowe i tyle, nie bawiłbym się w substraty czy ziemię ogrodową w tak małej ilości wody. Do tych roślin co masz szukałbym jakiegoś szybko-rosnącego zielska, które w szybkim tempie pochłania NO3.
Pomyślałbym nad innym filtrem, np. kaskada FZN-1, aby zwiększyć pojemność dla mediów filtracyjnych i jednocześnie zaoszczędzić cenne miejsce wnętrza zbiornika.....bardzo ciekawym pomysłem może być zastosowanie prefiltra HW- 602B jako filtra kubełkowego- za około 80zł masz zewnętrzny filtr z pompką z pojemnością 2000 cm³, na prawdę fajna opcja- podpatrzyłbym na YT recenzje.

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile


Ostatnio zmieniony przez MarJan dnia 13 Cze 2018 16:29, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 16:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziękuję
ok jak dobrze przeprowadzić ten restart ? czy to jest wymiana wody czy wszystkiego, czy żwir wystarczy tylko przepłukać albo czy może jest już na forum poradnik jak zrobić restart prawidłowo ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 13 Cze 2018 16:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Restart to tak jakbyś od nowa zakładał zbiornik z tą różnicą, że masz dojrzały filtr dzięki któremu dojrzewanie akwarium powinno odbyć się szybciej, jeżeli zdecydowałbyś sie na nowy filtr to niech oba pracują razem przez czas dojrzewania szkiełka...a jeszcze jedno mnie ukłuło z pierwszego posta- żadnego UV, może to był powód dlaczego bakterie nitryfikacyjne nie radziły sobie z NO2, bo lampa je zabijała.
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015