Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pitermigo
|
Wysłany: 11 Cze 2018 20:00 Temat postu: |
|
|
dzisiejszy test paskowy pokazuje, że na razie NO2 i NO3 się utrzymują, NO3 OK, bo dodaję bakterie, ale NO2 jest właściwie na tym samym poziomie...., ja wiem już, że akwarystyka to hobby dla cierpliwych, ale się trochę niepokoję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pitermigo
|
Wysłany: 13 Cze 2018 5:03 Temat postu: |
|
|
Przepraszam za posta pod postem, ale "edit" nie będzie chyba widoczny a obawiam się o swoje krewetki, gdyż to już jest 5 dzień jak wysoki azotany się utrzymują i mimo zastosowania rad nie schodzą do normalnego poziomu. nie wiem czy mam zacząć wszystko od nowa? przeprowadzić krewetki do innego zbiornika i wszystko przepłukać albo zmienić ? podłoże wyrzucić ?
woda jest cały czas ciut mętna a byłą już wcześniej krystalicznie czysta, no i zapach jakby amoniakowy....
2 krewetki są same już od ponad miesiąca więc żaden zwierzak tam nie gnije.
Bardzo proszę o sugestię i pomysły
Pisanie posta pod postem odnosi się do przypadków, w którym osoba dopisuje sobie komentarze w krótkich odstępach czasu. Aby tego nie robić (nabijanie liczby postów), zwracamy uwagę na edycję swoich postów.
Wiemy, że tematy z czasem umykają i jeśli Użytkownikowi zależy na tym, aby temat "nie spadł", nie widzimy w tym nic złego, że jest dopisek po kilku dniach.
MOD krzych_100 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysy68 Pomocnik

Dołączył: 24 Lut 2017 Posty: 913 Pomógł: 27 Skąd: Radziejowice
|
Wysłany: 13 Cze 2018 7:22 Temat postu: |
|
|
przydało by się zrobić testy kropelkowe bo paskowe zawyżają wyniki.jeśli masz tylko 2 krewetki to nie powinny jakiegoś tam zaburzenia w NO2 wprowadzać.rób regularne podmiany raz w tygodniu 30% i obserwuj NO2 chyba ze coś jest nie tak z filtracją,nie czyść filtra przez jakiś czas chyba że przepływ znacząco spadnie i jak masz możliwość to możesz podłączyć rurkę od napowietrzania do filtra i z lekkimi bąbelkami niech sobie filtruje _________________ moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pitermigo
|
Wysłany: 13 Cze 2018 7:50 Temat postu: |
|
|
Dziękuje bardzo... bąbelki lecą powolutku cały czas, w sklepach akwa w mojej okolicy dostaje głównie chemię, której już nie chce sprostować, w jednym tylko sklepie zamiast chemii polecono mi bakterie.
Filtr pracuje poprawnie, jest ok ze strumieniem a akwa mnie ciut martwi, bo chciałbym wprowadzić rybki... |
|
Powrót do góry |
|
 |
mark_farina Akwarysta

|
Wysłany: 13 Cze 2018 8:16 Temat postu: |
|
|
Prosty test jaki warto wykonac zanim kupisz krople do testow. Pobierz probke wody z kranu i z twojego akwarium i zrob pomiar paskami jednego i drugiego, zobacz co wyjdzie? Daj nam znac co jest w szkle, a co w kranie. Raczej nie sadze zeby w kranie wyszlo NO2 ale warto sprawdzic czy te testy paskowe sa wogole cos warte  |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysy68 Pomocnik

|
Wysłany: 13 Cze 2018 8:40 Temat postu: |
|
|
dopóki nie masz rybek możesz się posiłkować bakteriami ale z umiarem.ja przez jakiś czas stosowałem fluval cycle ale w tej chwili nie używam go w ogóle.też czasem miałem problemy z wysokim NO2 ale w moim przypadku wina była po stronie ilości rybek jak i samej filtracji.rybek nie zmniejszyłem ale zwiększyłem filtrację.w kostce 30l mam 2 wewnętrzne diversy a w 54l zewnętrzny tetra ex800 i 2 wewnętrzne diversy.znacząco miejsca nie zabrały ale to wszystko robi swoją robotę.
zerknij w temat
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=22143&postdays=0&postorder=asc&start=0 _________________ moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 14155 Pomógł: 733 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 13 Cze 2018 8:48 Temat postu: |
|
|
Masz wysokie NO2? Zacznij podmieniać wodę, jeżeli jeszcze tego nie robisz. _________________ Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Do końca lutego 2019 będę mocno mniej dostępna na forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pitermigo
|
Wysłany: 13 Cze 2018 9:28 Temat postu: |
|
|
BARA napisał: | Masz wysokie NO2? Zacznij podmieniać wodę, jeżeli jeszcze tego nie robisz. |
Wodę podmieniłam w tej chwili zo 6 dni po 20% i na razie brak efektu. Nie rozumiem tego bo przecież 2 dni przed rozpoczęciem niniejszego tematu miałem już bardzo czystą klarowną wodę z bardzo dobrymi parametrami. Czy to wszystko może wynikać z tego, że któraś z roślin się nie przyjmuje i np gnije od korzenia, czego nie widać gołym okiem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 14155 Pomógł: 733 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 13 Cze 2018 9:34 Temat postu: |
|
|
Rośliny posadziłeś w podłożu uniemożliwiającym im prawidłowe ukorzenienie się. Dopiero niedawno kamienie zasypałeś piaskiem, więc minie jeszcze z tydzień, nim wszystko się ustabilizuje.
Nie bardzo wierzę w wyniki NO2 jakie podajesz, bo krewetki dawno by już padły. Niemniej zaczekaj jeszcze ze dwa tygodnie nim zaczniesz cokolwiek robić w tym akwarium.
Podmiany 20% wody co parę dni są wskazane. To jest bardzo małe akwarium. _________________ Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Do końca lutego 2019 będę mocno mniej dostępna na forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lysy68 Pomocnik

|
Wysłany: 13 Cze 2018 10:37 Temat postu: |
|
|
wodę oczywiście odstawiaj na około 24h i nie więcej przed podmianą _________________ moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pitermigo
|
Wysłany: 13 Cze 2018 10:42 Temat postu: |
|
|
Dziękuje bardzo za porady, uzbrajam się w cierpliwość ustosunkować się do rad 😀 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pitermigo
|
Wysłany: 13 Cze 2018 15:10 Temat postu: |
|
|
Niestety właśnie teraz po powrocie do domu zastałem martwe krewetki
Czy mam wylać całą wodę, czy wymienić w ogóle wszystko co jest w akwarium ?
Jak dobrze się przygotować do hodowli w tej sytuacji ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarJan Akwarysta

|
Wysłany: 13 Cze 2018 16:04 Temat postu: |
|
|
No przy okazji braku zwierząt i występowaniu problemów ze zbiornikiem restart nie jest głupim pomysłem. Starałbym się zachować bakterie we filtrze, w tym celu zostawiłbym z połowę wody i w oddzielnym wiadrze niech ta woda jest filtrowana cały czas, a w tym czasie przeprowadzić restart w szkle: przede wszystkim podłoże niech jest na prawdę drobnym żwirkiem lub piaskiem. Rozplanować rośliny, pod korzeniowe dać kulki gliniano-torfowe i tyle, nie bawiłbym się w substraty czy ziemię ogrodową w tak małej ilości wody. Do tych roślin co masz szukałbym jakiegoś szybko-rosnącego zielska, które w szybkim tempie pochłania NO3.
Pomyślałbym nad innym filtrem, np. kaskada FZN-1, aby zwiększyć pojemność dla mediów filtracyjnych i jednocześnie zaoszczędzić cenne miejsce wnętrza zbiornika.....bardzo ciekawym pomysłem może być zastosowanie prefiltra HW- 602B jako filtra kubełkowego- za około 80zł masz zewnętrzny filtr z pompką z pojemnością 2000 cm³, na prawdę fajna opcja- podpatrzyłbym na YT recenzje. _________________ ><((">
><(((*>
Moje 112l >>klik<< 
Ostatnio zmieniony przez MarJan dnia 13 Cze 2018 16:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pitermigo
|
Wysłany: 13 Cze 2018 16:20 Temat postu: |
|
|
dziękuję
ok jak dobrze przeprowadzić ten restart ? czy to jest wymiana wody czy wszystkiego, czy żwir wystarczy tylko przepłukać albo czy może jest już na forum poradnik jak zrobić restart prawidłowo ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarJan Akwarysta

|
Wysłany: 13 Cze 2018 16:43 Temat postu: |
|
|
Restart to tak jakbyś od nowa zakładał zbiornik z tą różnicą, że masz dojrzały filtr dzięki któremu dojrzewanie akwarium powinno odbyć się szybciej, jeżeli zdecydowałbyś sie na nowy filtr to niech oba pracują razem przez czas dojrzewania szkiełka...a jeszcze jedno mnie ukłuło z pierwszego posta- żadnego UV, może to był powód dlaczego bakterie nitryfikacyjne nie radziły sobie z NO2, bo lampa je zabijała. _________________ ><((">
><(((*>
Moje 112l >>klik<<  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|