Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Nagły wzrost NO2 i NO3
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 17:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MarJan dziękuję
poproszę jeszcze o informację, czy wystarczy przepłukać piasek czy wymienić zupełnie na nowy ?
UV był od początku również wtedy kiedy była woda dobra, teraz jednak go odłącze
i co zrobić z roślinkami ? rozumiem, że mogę posadzić je od razu ?
czy woda na podmianę też powinna odstać ?

dużo tych pytań, chcę się tym razem dobrze przygotować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1282
Pomógł: 79

PostWysłany: 13 Cze 2018 17:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rosliny jesli nie maja zgnilych korzeni ani koncowek lodygi to nadaja sie do sadzenia, jesli sa brazowe I smierdza to odetnij zgnily fragment I posadz ponownie. Mozesz a nie musisz dac kulke glina-torf pod kazda rosline jesli robisz restart. Pamietaj zeby zostawic minimum 10cm lodygi, wiecej nie tnij.

Powodzenia Bo zagadka sie juz chyba rozwiazala Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1400
Pomógł: 119
Skąd: Stargard

PostWysłany: 13 Cze 2018 18:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Piasek możesz wykorzystać obecny+ dodać go więcej, bo tych kamoli bym nie dawał, a grubość podłoża powinna mieć minimum 5cm dla roślin według mnie.
mark_farina doradził co i jak z roślinkami [sadzisz od razu Wink], woda może odstać ze 2h+ połowę starej daj.

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 858
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 13 Cze 2018 18:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MarJan -nawet przy dojrzałym filtrze wzrost NO2 murowany,sam tego doświadczyłem podczas restartu 54.NO2 wyskoczyło jak głupie mimo pozostawienia filtra bez czyszczenia i odzysku 70% starej wody
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 13 Cze 2018 20:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuje Panowie
Cała stara wodę wylałem, zapach był tragiczny, kamienie przepłukałem kilkukrotnie, jutro dokupie żwirku drobnego i powiększę warstwę. Roślinki ok, pachniały ładnie i są już posadzone. UV zdjęte i filtr już pracuje. Teraz 2 tyg na dojrzewanie....

Czy podczas restartu tez wymieniać wodę co kilka dni?
Czy dodać bakterie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 858
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 14 Cze 2018 17:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wody nie ruszaj w trakcie dojrzewania tylko dolewaj do odpowiedniego poziomu jak ci odparuje.bakterie możesz dodać ale bez przesady zalecając się do dawek producenta
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 14 Cze 2018 19:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki, a jak z zapachem? Bo minęły 24 godziny od startu i wydaje mi się, że czuje amoniak, jutro zrobię testy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Trex



Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 275
Pomógł: 7
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 14 Cze 2018 21:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po co niektórzy kupują testy na obecność amoniaku w wodzie jak wiadomo że można to po zapachu wykryć?? Zawsze mnie to zastanawia Surprised
_________________
Otoskowo [72L]
Krewetkowo [19L]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pitermigo



Dołączył: 02 Cze 2018
Posty: 53
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 15 Cze 2018 9:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Trex napisał:
Po co niektórzy kupują testy na obecność amoniaku w wodzie jak wiadomo że można to po zapachu wykryć?? Zawsze mnie to zastanawia Surprised


czy wykrycie a stężenie to nie są już dwie powiązane oczywiście ale jednak różne sprawy ? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1282
Pomógł: 79

PostWysłany: 15 Cze 2018 10:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie badzmy niecierpliwi, dajmy zbiornikowi przejsc cykl azotowy bez zadnch lamp UV, grzebaniu podloza i ruszaniu wody. Bakterie sa wg mnie zbedne, biologia wytworzy sie sama, a potem jak zlapie balans to bedzie samo sie soba opiekowac.

Jak chcesz mozesz podejsc do zoologa ze sloikiem i popros zeby ci wycisneli gabke z filtra z woda i to wlej sobie do siebie, lepsze takie bakterie niz te, za ktore placisz, o ile ci sie sprzedawca zgodzi. Sprawdz czy nie ma chorych ryb ze zbiornika gdzie ci da wode/syf z filtra.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Trex



Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 275
Pomógł: 7
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 15 Cze 2018 11:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pitermigo napisał:
Trex napisał:
Po co niektórzy kupują testy na obecność amoniaku w wodzie jak wiadomo że można to po zapachu wykryć?? Zawsze mnie to zastanawia Surprised


czy wykrycie a stężenie to nie są już dwie powiązane oczywiście ale jednak różne sprawy ? Wink


No racja, ale jakie by te stężenie amoniaku nie było, to i tak jest szkodliwe. Więc jak ktoś wyczuwa amoniak w wodzie, to chyba wystarczy aby zacząć coś działać żeby się go pozbyć.

_________________
Otoskowo [72L]
Krewetkowo [19L]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015