Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

RO po raz kolejny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 17 Wrz 2018 12:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeszcze tak mnie dziś naszło...
Co jest lepsze:
1. podmiana wody raz w tygodniu 70l
2. podmiana wody raz dziennie ~10l

Przy opcji 2 miałbym załatwiony problem dolewki odparowanej wody (akwarium będzie otwarte i do tego akwaponika)

Do realizacji całego pomysłu trochę czasu jeszcze upłynie, ale wolałbym zawczasu przemyśleć wszystko aby później już tego nie poprawiać Wink

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 559
Pomógł: 25
Skąd: Piła

PostWysłany: 17 Wrz 2018 13:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Uważam że częste a stosunkowo niewielkie podmiany są lepsze . Unikasz w ten sposób skoków parametrów .
Duże podmiany raz w tygodniu wynikają z naszych możliwośći bardziej niż potrzeb ryb. Mało kto ma na tyle determinacji aby codziennie biegać z wodą.

Co innego jeśli do tego zaprżegniesz automat albo choćby jakiś system nadzoru
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 18 Wrz 2018 21:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

OK, właśnie zamówiłem filtr. Żona mnie zabije ale co tam, raz się żyje Very Happy

Filtr zawiśnie tymczasowo przy spłuczce i jak dobrze rozumiem muszę dodać dwa zawory: przed filtrem i za filtrem. Później jak będę przenosił w docelowe miejsce to zamykam zawory, robię przenosiny, odkręcam zawory i wszytko działa bo filtr był cały czas zalany wodą.

Na cały automat przyjdzie jeszcze czas Wink

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 559
Pomógł: 25
Skąd: Piła

PostWysłany: 18 Wrz 2018 22:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No nie żartuj - za stówe? Smile)

Dokładnie tak jak napisałes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 18 Wrz 2018 22:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

100zł to teraz RO, a w międzyczasie buduję filtr kasetowy, kupiłem akwarium trochę roślin etc Planuję też zrobić oswietlenie, a do tego uruchamiam dwa akwaria w jednym czasie Wink
Ale teraz już cicho... jeszcze nic nie wie o RO, przeciąganiu wężyków w domu, całej automatyce itd.
Ostatnio miałem wyjazd służbowy i dzieciaki poszły do sklepu na zakupy (wiedzieli, że trzeba jeszcze poczekać, ale jak to dzieciaki) kupili 5x Red Cherry i 2x skalar. No i zgadnij kto najwięcej na dzień dzisiejszy zagląda do akwarium? Tak, tak moja zona, a cały czas mówiła "mnie to nieinteresuje" Teraz dzieciaki się śmieją "przecież Ciebie to nieinteresuje!" Very Happy

Tematu jeszcze nie zamykam bo w niedalekiej (bliżej nieokreślonej) przyszłości pociągnę temat automatyki.

Gdyby ktoś chciał pomóc odnośnie wody, ryb etc to zapraszam TUTAJ

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 19 Wrz 2018 22:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeszcze takie małe, głupie pytanko odnośnie filtra RO...
Jeżeli kończę go używać to zawór zakręcam na wejściu czy wyjsciu-brudna, czysta woda?

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majkel



Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 280
Pomógł: 17
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 20 Wrz 2018 9:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja zakręcam tylko wejście. Filtr działa, ponad 2 lata, parametry w normie, czyli zerowe twardości.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 20 Wrz 2018 20:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki @majkel Wink
Filtr podlaczony i robi się pierwsze płukanie. Już wiem dlaczego pierwszy start zaleca się zrobić bez membrany, woda normalnie czarna.

Teraz pytanie zasadnicze i najważniejsze... W jaki sposób podmienić bezboleśnie wodę w akwarium?
Wczoraj robiłem test i wyszło mi NO2=0 więc cykl azotowy się zamkną.

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majkel



Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 280
Pomógł: 17
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 20 Wrz 2018 21:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bezboleśnie podmienić? No nie wiem. Ja wylewam trochę wody, ok 1/4 i nalewam tyle samo + to co odparowało. Leję tylko RO, mineralizator leję bezpośrednio do akwarium. Kiedyś mierzyłem wszystko dokładnie itd, teraz na oko, po prostu wiem ile czego lać. Od czasu do czasu robię kontrolę, parametrów, ale nie za często.

Jeśli chodzi o start filtra RO, to czarna woda nie powinna się pojawić. To pewnie pył z filtra węglowego, nie szkodliwy, ale lepiej sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś. Wydaje mi się, że węgiel powinien być przed membraną. Jeśli tak jest, a mimo to pył trafia na wylot, coś jest nie tak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 20 Wrz 2018 21:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

majkel napisał:
Bezboleśnie podmienić? No nie wiem. Ja wylewam trochę wody, ok 1/4 i nalewam tyle samo + to co odparowało. Leję tylko RO

OK, ale zbiornik u mnie właśnie dojrzał na kranówce i co teraz zrobić aby wszystkiego nie "rozwalić"?

Co do filtra... źle to napisałem Wink
majkel napisał:
czarna woda nie powinna się pojawić. To pewnie pył z filtra węglowego

Dokładnie tak, filtr węglowy-pierwsze uruchomienie było bez membrany. Woda zrobiła się "normalna", przelałem jeszcze 20 minut wodę i wsadziłem membranę. Po ponownym puszczeniu, woda przez pierwszą chwilę była żółtawa, a teraz jest już OK. Zrzuciłem wiadro 10l w jakieś 75 minut
Wyleję jeszcze wiadro i myślę, że już będzie wszystko OK Smile
majkel napisał:
lepiej sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś.

Sprawdzałem kilkukrotnie czy wszystko jest OK.

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majkel



Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 280
Pomógł: 17
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 21 Wrz 2018 8:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podmiany rób tak jak planowałeś. Mieszaj kranówkę z RO, skok twardości nie będzie taki drastyczny. Ja popełniłem błąd i pierwszą podmianę zrobiłem dużą i na samo RO. Rybom nic się nie stało, ale wyskoczyły glony. W sumie nie wiem czy to było przyczyną, ale kto wie...
Na wszelki wypadek zbadaj wodę z filtra, tzn twardość, pH i jakie tam masz jeszcze testy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 21 Wrz 2018 16:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

majkel napisał:
Podmiany rób tak jak planowałeś. Mieszaj kranówkę z RO, skok twardości nie będzie taki drastyczny.

Czyli robić codzienne podmiany 10l (5l RO + 5l kran)?
majkel napisał:
Na wszelki wypadek zbadaj wodę z filtra, tzn twardość, pH i jakie tam masz jeszcze testy.

Posiadam: pH, GH, KH, NO2 i NO3

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majkel



Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 280
Pomógł: 17
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 21 Wrz 2018 16:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Codziennie to aż za dobrze. Smile Ale tak, przy tych proporcjach twardość będzie spadała dość wolno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 181
Pomógł: 1
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 21 Wrz 2018 16:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mogę dać 10l RO, ale czy to nie będzie zbyt dużo?
_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majkel



Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 280
Pomógł: 17
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 21 Wrz 2018 17:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zależy jaką twardość chcesz uzyskać i jaką masz w kranie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015