Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Kłopoty na starcie: wysokie KH
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gienq



Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 11

PostWysłany: 06 Lis 2018 12:10    Temat postu: Kłopoty na starcie: wysokie KH Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć wszystkim, wracamy do mojego tematu (poprzedni zamknięty na moją prośbę). Kupiłem już nowe akwarium Aquaela 80cm (125L), grzałkę 100 W, akcesoria do czyszczenia, termometr no i testy, na razie paskowe żeby mieć wgląd na sprawę, ale kupię niedługo kropelkowe, bo wyniki nie były najlepsze.

GH: około 20
KH: około 20
pH: około 7.5

Wyniki pokrywają się z danymi jakości wody wodociągów miejskich. Z najbliższej mojemu mieszkaniu stacji uzdatniania wychodzi woda pH 7.2, twardość ogólna 340 mg/l CaCO3 (340/17,86=19dGH)

To by oznaczało, że za twardość odpowiadają zdecydowanie związki wapnia i magnezu.

Co robić w takiej sytuacji? RO niestety nie zamontuję, więc chyba zostaje woda destylowana/demineralizowana.

Zrobię dokładniejsze pomiary w ciągu tygodnia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3447
Pomógł: 221
Skąd: Bytom

PostWysłany: 06 Lis 2018 14:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witaj.
gienq napisał:
no i testy, na razie paskowe żeby mieć wgląd na sprawę, ale kupię niedługo kropelkowe, bo wyniki nie były najlepsze.
Zmierz testami kropelkowymi. W przypadku dalszego wysokiego wyniku pomiaru testami kropelkowymi, należy wodę wodociągową trochę rozcieńczyć z RO/demi (obniżyć tym samym GH), a następnie trochę zakwasić aquacidem.
_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gienq



Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 11

PostWysłany: 06 Lis 2018 15:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

RO nie dam rady zainstalować, więc pozostaje woda demineralizowana. Trochę drożej, ale cóż, nikt nie mówił że będzie łatwo, tanio i przyjemnie.

Tylko pytanie, jak rozplanować mieszanie wody przed wpuszczeniem obsady i podczas podmiany wody?

Robić eksperymentalnie mieszanie wody w różnych stosunkach, np. 3:2, 3:1 (demi:kran) i jeśli okaże się, że przy stosunku 3:1 woda jest w porządku, to finalnie wlać 90 litrów wody demineralizowanej, 30 l kraniczanki?

Potem przy podmianie 24 litrów wody:
- 18 litrów demi (dobre 4 baniaki co tydzień, uuuuu Shocked )
- 6 litrów kraniczanki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 06 Lis 2018 15:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nikt nie mówił, że będzie łatwo, tanio i przyjemnie....a tak powinno być- w końcu to hobby. Dokładnie tak się miesza wodę jak napisałeś i robi podmianki... zawsze możesz do wody dopasować ryby, a nie na odwrót.
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gienq



Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 11

PostWysłany: 06 Lis 2018 15:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tylko pytanie, czy może być tak, że ja ustalę warunki "książkowe", a rybki przyzwyczajone do bezwzględnie lanej z kranu wody, zaprotestują przeciwko takim warunkom. Z drugiej strony, chcę jednak mimo to zmiękczyć wodę, powiedzmy do 10-12 GH.

No i jeszcze pytanie czy mogę eksperymentować na mniejszych proporcjach, np. 3 litry wody demineralizowanej, litr kraniczanki. Jaki musi upłynąć czas między wymieszaniem wody a testem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 06 Lis 2018 16:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Możesz i kieliszkami robić proporcje, woda od razu po wymieszaniu jest gotowa do użycia czy do testu na twardość, żadne czasowe reakcje nie zachodzą, które miałyby wpływ na wynik.
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesi3k



Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 180
Pomógł: 6
Skąd: Cork

PostWysłany: 06 Lis 2018 17:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wg mnie spokojnie mozesz zrobic ze dwie/trzy podmianki z 50:50 I zobaczysz jak ci wyjdzie wynik po przemieszaniu. Ja take lece z woda z odwilgacacza Smile

Nie masz tam czegos w baniaku co ci moze podwyzszac twardosc?

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3447
Pomógł: 221
Skąd: Bytom

PostWysłany: 06 Lis 2018 18:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

gienq napisał:
Tylko pytanie, czy może być tak, że ja ustalę warunki "książkowe", a rybki przyzwyczajone do bezwzględnie lanej z kranu wody, zaprotestują przeciwko takim warunkom.
Nie musisz stosować książkowych warunków, ponieważ aby je zastosować, musiałbyś mieć np. ryby z odłowu. Większość ryb w Polsce to ryby z hodowli a jak sięgniesz po atlasy ryb, to tam też nie ma identycznych parametrów. Ogólnie chodzi o to, aby dla ryb o preferencjach wód kwaśnych i miękkich nie lać "betonu". I odwrotnie - dla ryb o preferencjach wód twardych i zasadowych nie lać kwasu.
Dwa testy kropelkowe (na pH i KH/GH) wystarczą. Najpierw zmierz wtedy wodę i sam zobaczysz, czy wyniki są zbliżone do wyników testów paskowych.
Jeśli masz taką możliwość, to daj próbkę wody do zbadania w sklepie akwarystycznym.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gienq



Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 11

PostWysłany: 07 Lis 2018 0:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

grzesi3k napisał:
Wg mnie spokojnie mozesz zrobic ze dwie/trzy podmianki z 50:50 I zobaczysz jak ci wyjdzie wynik po przemieszaniu. Ja take lece z woda z odwilgacacza Smile

Nie masz tam czegos w baniaku co ci moze podwyzszac twardosc?

Nie mam, ponieważ akwarium jest wypełnione powietrzem Very Happy. Nie działa, kompletuję potrzebne urządzenia i akcesoria. Nie mam jeszcze filtra i podłoża, ani żadnej rośliny. Na razie badam wodę, bo testy kropelkowe kupiłem godzinę temu. W tym tygodniu poznam dokładnie twardość wody, ale nie wydaje mi się żeby wynik testów kropelkowych znacznie się różnił od paskowych. Spodziewam się bardziej potwierdzenia wyniku.

Uruchomić akwarium mógłbym nawet jutro, bo mam blisko do sklepu marki Aquaela (AquaelZoo), ale wolę poznać warunki chemiczne wody i nie chciałbym skrzywdzić ryb. Cierpliwy jestem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gienq



Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 11

PostWysłany: 08 Lis 2018 18:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Testy kropelkowe:
- KH: 16 *n
- GH: 24 *n

Sad
trzeba zbić o przynajmniej połowę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AleksanderK



Dołączył: 02 Mar 2018
Posty: 322
Pomógł: 4

PostWysłany: 08 Lis 2018 19:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to wlej pół kranówy i pół RO, ewentualnie możesz użyć samej RO i dodać mineralizatora AA - zgodnie z zaleceniem podnosi GH o 4 a KH o 2 więc tragedii nie ma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Trex



Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 275
Pomógł: 7
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 11 Lis 2018 15:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przy zakładaniu akwarium, możesz też użyć podłoża aktywnego którym zbijesz parametry.
_________________
Otoskowo [72L]
Krewetkowo [19L]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 11 Lis 2018 16:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozumiem używać podłoża aktywnego specjalnie dla roślin, aby nie nawozić więcej, ale nie rozumiem stosować go dla uzyskania odpowiedniej twardości i pH....jak nie zrobisz tego wodą RO i zakwaszaczem to i tak piniendzery wywalone niepotrzebnie, bo szybko skończą się właściwości tegoż podłoża i w ogóle jakoś nie wierzę w to cudowne działanie, że obniży GH o 12 Laughing ....
A skoro już jednak zamiar będzie mieszać z RO [i posiadać filtr] to po co "cudowne" podłoże, skoro samą odpowiednią proporcją z kranówką można mieć wodę dosłownie jaką się chce?...

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Trex



Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 275
Pomógł: 7
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 11 Lis 2018 18:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MarJan napisał:
Rozumiem używać podłoża aktywnego specjalnie dla roślin, aby nie nawozić więcej, ale nie rozumiem stosować go dla uzyskania odpowiedniej twardości i pH....jak nie zrobisz tego wodą RO i zakwaszaczem to i tak piniendzery wywalone niepotrzebnie, bo szybko skończą się właściwości tegoż podłoża i w ogóle jakoś nie wierzę w to cudowne działanie, że obniży GH o 12 Laughing ....
A skoro już jednak zamiar będzie mieszać z RO [i posiadać filtr] to po co "cudowne" podłoże, skoro samą odpowiednią proporcją z kranówką można mieć wodę dosłownie jaką się chce?...


Jedną z podstawowych zalet stosowania podłoża aktywnego jest regulowanie parametrów wody oniżając wartości pH, KH, GH. Dla przykładu mojego świeżego zbiornika z kranówki która ma pH 7,5 , KH 12 i GH 16 na drugi dzien po zalaniu parametry wyglądały tak. pH 6,3 KH 3, GH 5. Czyli działa. Jest to jeden z głównych powodów dla których akwaryści, a tym bardziej ludzie którzy hodują krewetki używają substratów.
Substrat to nie tylko podłoże dla roślinek.

_________________
Otoskowo [72L]
Krewetkowo [19L]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 230
Pomógł: 2
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 11 Lis 2018 20:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wszystko się zgadza, ale jeżeli woda którą lejesz ma wysokie pH, GH i KH to podłoże aktywne ma krótszą żywotność.
Ludzie dla krewetek dają aktywne podloze, ale leją tylko wodę RO+mineralizatory, wody kranowej tam brak.

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015