Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
BARA Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006 Posty: 14154 Pomóg³: 733 Sk±d: Bia³ystok
|
Wys³any: 15 Pa¼ 2018 11:28 Temat postu: Pu³apka na krewetki |
|
|
Witam wszystkich,
poniewa¿ od lat zmagam siê z plag± krewetek, postanowi³am wreszcie spróbowaæ zrobiæ pu³apkê na krewetki. Jak postanowi³am tak zrobi³am. Moje dzia³ania opisujê poni¿ej, a temat zostawiam otwarty na kolejne pomys³y.
Na pocz±tku... u¿y³am du¿ego opakowania po TIK-TAKach, oczywi¶cie uprzednio je wymy³am i wyczy¶ci³am z oklejenia.
Przygotowa³am równie¿ kawa³ek zwê¿aj±cej siê rurki, który nagrzanym no¿em odciê³am od czê¶ci d³ugopisu. Ca³o¶æ wygl±da tak:
W pokrywie opakowania wyciê³am na gor±co dziurkê, u¿yte narzêdzia i efekt prezentujê poni¿ej (rant przy dziurce wyciê³am no¿em).
Teraz zamocowa³am rurkê do pokrywy opakowania:
Tak to wygl±da po zamkniêciu:
Nala³am wody (z akwarium!) i posypa³am p³atki oraz pomog³am im zaton±æ przy pomocy wyka³aczki:
Widok na ca³o¶æ:
Po w³o¿eniu do akwarium okaza³o siê, ¿e wszystko p³ywa... Zdjêcie z powierzchni wody:
¯eby zatopiæ musia³am w³o¿yæ do ¶rodka dwa kamienie po czym pu³apkê umie¶ci³am z przodu akwarium i oczekiwa³am co dalej:
Zero zainteresowania!
Po d³u¿szym czasie wyjê³am pu³apkê i porobi³am dziurki na gor±co z górnej strony pude³ka:
Ponownie zatopi³am pu³apkê i dosyæ szybko pojawi³a siê pierwsza krewetka zwabiona zapachem karmy:
i ... nic z tego.
Przez ca³± noc do pu³apki wesz³a tylko JEDNA ma³a krewetka, pomimo sporego zainteresowania.
Stwierdzi³am wiêc, ¿e muszê pu³apkê otworzyæ bardziej (rurka za w±ska?) i umie¶ciæ inaczej (mam cierniooczki...)
Pierwsze zainteresowanie:
I zdjêcie po godzinie.
Jak widaæ, co¶ siê z³apa³o i s± kolejne chêtne do wej¶cia:
Pu³apkê zlikwidowa³am. Po godzinie z³apa³o siê siedem krewetek, ale widzia³am, ¿e wchodz± i wychodz± z pu³apki, wiêc jej rola nie do koñca siê sprawdza.
Mam pomys³ ju¿ na inn± pu³apkê, ale o tym w nastêpnym po¶cie. _________________ Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada ró¿na, du¿o ro¶lin i krewetki. Nie stosujê chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialno¶æ za ¿ywe i czuj±ce stworzenia, które nie krzycz±.
Do koñca lutego 2019 bêdê mocno mniej dostêpna na forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bbxdd
Do³±czy³: 30 Gru 2017 Posty: 207 Pomóg³: 4 Sk±d: Gorzów Wielkopolski
|
Wys³any: 15 Pa¼ 2018 16:23 Temat postu: |
|
|
Pomys³ ca³kiem niez³y. Mo¿e zainspirowaæ by siê fabrycznymi pu³apkami na ¶limaki? W tych najczê¶ciej spotykanych drzwiczki otwieraj± siê do góry i do ¶rodka, co sprawia ¿e ¶limaczek wejdzie, ale nie wyjdzie, bo musia³by poci±gn±æ drzwiczki. _________________ Pozdrawiam.
45l
Woda: KH: 11 stopni niemieckich, GH: 16 stopni niemieckich, pH: 7,7-7,8
Obsada: 3x ¶limak helena + gupiki Endlera (1+2)
Odkry³em Amerykê
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=23823 |
|
Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

|
Wys³any: 15 Pa¼ 2018 16:28 Temat postu: |
|
|
Kiedy¶ próbowa³am to o czym piszesz, ale krewetki nie widz±c otworu nie popychaj± drzwiczek (nie napieraj± na nie), po prostu id± dalej. Musz± mieæ wyra¼ny otwór wej¶ciowy.
Kolejna pu³apka bêdzie z przeciêtej buteleczki z odwrotnie w³o¿on± szyjk±. Materia³y ju¿ mam, teraz muszê znale¼æ czas. _________________ Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada ró¿na, du¿o ro¶lin i krewetki. Nie stosujê chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialno¶æ za ¿ywe i czuj±ce stworzenia, które nie krzycz±.
|
Powrót do góry |
|
 |
MarJan Akwarysta

Do³±czy³: 23 Kwi 2017 Posty: 1543 Pomóg³: 127 Sk±d: Stargard
|
Wys³any: 15 Pa¼ 2018 22:33 Temat postu: |
|
|
Butelka do mnie przemawia- ma³o która wykombinuje jak wyj¶æ "¶rodkiem", raczej bêd± chcia³y pchaæ siê po bokach ¶cianki...tylko nie wiem co lubi± moje krewetki, wola³bym jako przynêtê zastosowaæ co¶ wiêkszego typu marchewka ni¿ p³atki....podejrzewam, ¿e u mnie wszystko po rybach jedz± i ju¿. Swoj± drog± marchewka najlepiej "wchodzi" ampulariom  _________________ ><((">
><(((*>
Moje 112l >>klik<<  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bbxdd
Do³±czy³: 30 Gru 2017 Posty: 207 Pomóg³: 4 Sk±d: Gorzów Wielkopolski
|
Wys³any: 16 Pa¼ 2018 21:06 Temat postu: |
|
|
Mo¿esz wrzuciæ do pu³apki to czym karmisz ryby, marchewkê, co tam chcesz... W butelce jest du¿o miejsca. Proste i genialne rozwi±zanie. Tylko ¿eby te Apularie nie zablokowa³y wej¶cia... _________________ Pozdrawiam.
45l
Woda: KH: 11 stopni niemieckich, GH: 16 stopni niemieckich, pH: 7,7-7,8
Obsada: 3x ¶limak helena + gupiki Endlera (1+2)
Odkry³em Amerykê
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=23823 |
|
Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

|
Wys³any: 21 Lis 2018 15:21 Temat postu: |
|
|
Tym razem prezentujê dobrze dzia³aj±c± pu³apkê zrobion± z kubka po ma³ych pomidorach cherry.
Wygl±d pu³apki – kubek po pomidorach z poprzebijanymi na gor±co dziurkami (metoda jak w pu³apce po tik-takach), do tego ma³y, ob³y krzemieñ doci±¿aj±cy
Wieczko i spód maj± specjalne wyciêcia zrobione na gor±co w celu umocowania gumki recepturki
Ca³o¶æ pu³apki po jej z³o¿eniu, wieczko jest w³o¿one oczywi¶cie odwrotnie
Pu³apka po zatopieniu ju¿ w akwarium
Bardzo szybko pojawi³y siê pierwsze chêtne
Pu³apka po trzech godzinach, zdjêcie robione z lamp±, bo zgas³o ¶wiat³o nad zbiornikiem
Pu³apkê u¿y³am ju¿ kilkukrotnie. Polecam, dzia³a ca³kiem nie¼le. _________________ Pozdrawiam. Barbara
|
Powrót do góry |
|
 |
pimowo
Do³±czy³: 04 Sie 2018 Posty: 390 Pomóg³: 7 Sk±d: Wo³ów k.Wroc³awia
|
Wys³any: 21 Lis 2018 16:40 Temat postu: |
|
|
BARA, a jak ju¿ na³apiesz krewetek to co z nimi robisz? Na patelniê?
Szkoda ¿e mieszkam tak daleko od Ciebie, chêtnie odkupilbym ma³± nadwy¿kê. _________________ Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarJan Akwarysta

Do³±czy³: 23 Kwi 2017 Posty: 1543 Pomóg³: 127 Sk±d: Stargard
|
Wys³any: 21 Lis 2018 19:45 Temat postu: |
|
|
Teraz to ju¿ siê zimno robi poma³u, ale wcze¶niej odleg³o¶æ raczej nie powinna byæ problemem- krewetki bywaj± "pancerne"  _________________ ><((">
><(((*>
Moje 112l >>klik<<  |
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtass9 Moderator

Do³±czy³: 22 Lis 2007 Posty: 1880 Pomóg³: 77 Sk±d: Piotrków Trybunalski
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pimowo
|
Wys³any: 21 Lis 2018 20:35 Temat postu: |
|
|
Pisz±c, ¿e mam daleko to mia³em na my¶li odwiedziæ Basiê osobi¶cie, a nie wysy³kê  _________________ Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne |
|
Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

|
Wys³any: 22 Lis 2018 11:15 Temat postu: |
|
|
Osobi¶cie te¿ wchodzi w rachubê, zapraszam na wiosnê lub latem, wtedy na Podlasiu jest naj³adniej.
Nadmiar krewetek przek³adam do drugiego akwarium 45l (bez ryb) gdzie je gromadzê i potem oddajê za darmo (nigdy nie sprzedajê!) komu tylko siê uda.
Pimowo, kilka sztuk mogê Ci wys³aæ (szczególnie piêknych), ale z do¶wiadczenia wiem, ¿e mo¿e to byæ zaledwie kilka na 1,5l wody (PET), a przesy³ka nieco kosztuje. Kwestia wiêc nie jest za bardzo dla Ciebie op³acalna.
W tej sprawie proszê Ciê o kontakt na pw. _________________ Pozdrawiam. Barbara
|
Powrót do góry |
|
 |
pimowo
|
Wys³any: 22 Lis 2018 12:17 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziêkujê za zaproszenie, prawdê mówi±c to nigdy nie by³em w tamtych stronach naszego kraju.
Ogl±daj±c og³oszenia to du¿o ludzi wysy³a krewetki, ale zawsze siê ba³em o ich samopoczucie i nie kupowa³em. W okolicy te¿ nie ma ¿adnego hodowcy i pare krewetek kupi³em w sklepie-ceny trochê spore jak na neocaridiny bo od 7zl w górê.
A wracaj±c do tematu... pu³apka wygl±da teraz profesjonalnie i najwa¿niejsze, ¿e siê sprawdza. _________________ Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trex
Do³±czy³: 10 Lis 2017 Posty: 394 Pomóg³: 9 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: 22 Lis 2018 13:07 Temat postu: |
|
|
Praktycznie co 2 tygodnie jestem przejazdem w Wo³owie, jak siê zgadamy to mogê Ci pare sztuk podwie¼æ. _________________ Otoskowo [72L]
Krewetkowo [19L] |
|
Powrót do góry |
|
 |
pimowo
|
Wys³any: 22 Lis 2018 13:53 Temat postu: |
|
|
Trex napisa³: | Praktycznie co 2 tygodnie jestem przejazdem w Wo³owie, jak siê zgadamy to mogê Ci pare sztuk podwie¼æ. |
Reszta na PW bo @BARA bêdzie krzyczeæ, ¿e nie na temat piszê
Cieszê siê czytaj±c propozycjê Trexa. Super, ¿e w ten sposób chcesz okazaæ pomoc. Krzyczeæ nie bêdê. MOD BARA _________________ Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne |
|
Powrót do góry |
|
 |
|