Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna Tekst alternatywny

RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomo¶ciPrywatne wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Pu³apka na krewetki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Autorskie rozwi±zania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
BARA
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006
Pomóg³: 733
Sk±d: Bia³ystok

PostWys³any: 15 Pa¼ 2018 11:28    Temat postu: Pu³apka na krewetki Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich,
poniewa¿ od lat zmagam siê z plag± krewetek, postanowi³am wreszcie spróbowaæ zrobiæ pu³apkê na krewetki. Jak postanowi³am tak zrobi³am. Moje dzia³ania opisujê poni¿ej, a temat zostawiam otwarty na kolejne pomys³y.

Na pocz±tku... u¿y³am du¿ego opakowania po TIK-TAKach, oczywi¶cie uprzednio je wymy³am i wyczy¶ci³am z oklejenia.
Przygotowa³am równie¿ kawa³ek zwê¿aj±cej siê rurki, który nagrzanym no¿em odciê³am od czê¶ci d³ugopisu. Ca³o¶æ wygl±da tak:

W pokrywie opakowania wyciê³am na gor±co dziurkê, u¿yte narzêdzia i efekt prezentujê poni¿ej (rant przy dziurce wyciê³am no¿em).

Teraz zamocowa³am rurkê do pokrywy opakowania:

Tak to wygl±da po zamkniêciu:

Nala³am wody (z akwarium!) i posypa³am p³atki oraz pomog³am im zaton±æ przy pomocy wyka³aczki:

Widok na ca³o¶æ:

Po w³o¿eniu do akwarium okaza³o siê, ¿e wszystko p³ywa... Zdjêcie z powierzchni wody:

¯eby zatopiæ musia³am w³o¿yæ do ¶rodka dwa kamienie po czym pu³apkê umie¶ci³am z przodu akwarium i oczekiwa³am co dalej:

Zero zainteresowania!

Po d³u¿szym czasie wyjê³am pu³apkê i porobi³am dziurki na gor±co z górnej strony pude³ka:

Ponownie zatopi³am pu³apkê i dosyæ szybko pojawi³a siê pierwsza krewetka zwabiona zapachem karmy:

i ... nic z tego.

Przez ca³± noc do pu³apki wesz³a tylko JEDNA ma³a krewetka, pomimo sporego zainteresowania.

Stwierdzi³am wiêc, ¿e muszê pu³apkê otworzyæ bardziej (rurka za w±ska?) i umie¶ciæ inaczej (mam cierniooczki...)

Pierwsze zainteresowanie:

I zdjêcie po godzinie.
Jak widaæ, co¶ siê z³apa³o i s± kolejne chêtne do wej¶cia:

Pu³apkê zlikwidowa³am. Po godzinie z³apa³o siê siedem krewetek, ale widzia³am, ¿e wchodz± i wychodz± z pu³apki, wiêc jej rola nie do koñca siê sprawdza.

Mam pomys³ ju¿ na inn± pu³apkê, ale o tym w nastêpnym po¶cie.

akwaria 128l, 45l i inne, obsada ró¿na, du¿o ro¶lin i krewetki. Nie stosujê chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialno¶æ za ¿ywe i czuj±ce stworzenia, które nie krzycz±.

Do koñca lutego 2019 bêdê mocno mniej dostêpna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Tlen WP Kontakt
bbxdd

Do³±czy³: 30 Gru 2017
Pomóg³: 4
Sk±d: Gorzów Wielkopolski

PostWys³any: 15 Pa¼ 2018 16:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pomys³ ca³kiem niez³y. Mo¿e zainspirowaæ by siê fabrycznymi pu³apkami na ¶limaki? W tych najczê¶ciej spotykanych drzwiczki otwieraj± siê do góry i do ¶rodka, co sprawia ¿e ¶limaczek wejdzie, ale nie wyjdzie, bo musia³by poci±gn±æ drzwiczki.

45l
Woda: KH: 11 stopni niemieckich, GH: 16 stopni niemieckich, pH: 7,7-7,8
Obsada: 3x ¶limak helena + gupiki Endlera (1+2)

Odkry³em Amerykê
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=23823
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
BARA
Moderator
Moderator

PostWys³any: 15 Pa¼ 2018 16:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kiedy¶ próbowa³am to o czym piszesz, ale krewetki nie widz±c otworu nie popychaj± drzwiczek (nie napieraj± na nie), po prostu id± dalej. Musz± mieæ wyra¼ny otwór wej¶ciowy.

Kolejna pu³apka bêdzie z przeciêtej buteleczki z odwrotnie w³o¿on± szyjk±. Materia³y ju¿ mam, teraz muszê znale¼æ czas.

akwaria 128l, 45l i inne, obsada ró¿na, du¿o ro¶lin i krewetki. Nie stosujê chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialno¶æ za ¿ywe i czuj±ce stworzenia, które nie krzycz±.

Powrót do góry
MarJan
Akwarysta

Do³±czy³: 23 Kwi 2017
Pomóg³: 127
Sk±d: Stargard

PostWys³any: 15 Pa¼ 2018 22:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Butelka do mnie przemawia- ma³o która wykombinuje jak wyj¶æ "¶rodkiem", raczej bêd± chcia³y pchaæ siê po bokach ¶cianki...tylko nie wiem co lubi± moje krewetki, wola³bym jako przynêtê zastosowaæ co¶ wiêkszego typu marchewka ni¿ p³atki....podejrzewam, ¿e u mnie wszystko po rybach jedz± i ju¿. Swoj± drog± marchewka najlepiej "wchodzi" ampulariom Mr. Green

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
bbxdd

Do³±czy³: 30 Gru 2017
Pomóg³: 4
Sk±d: Gorzów Wielkopolski

PostWys³any: 16 Pa¼ 2018 21:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mo¿esz wrzuciæ do pu³apki to czym karmisz ryby, marchewkê, co tam chcesz... W butelce jest du¿o miejsca. Proste i genialne rozwi±zanie. Tylko ¿eby te Apularie nie zablokowa³y wej¶cia...

45l
Woda: KH: 11 stopni niemieckich, GH: 16 stopni niemieckich, pH: 7,7-7,8
Obsada: 3x ¶limak helena + gupiki Endlera (1+2)

Odkry³em Amerykê
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=23823
Powrót do góry
BARA
Moderator
Moderator

PostWys³any: 21 Lis 2018 15:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tym razem prezentujê dobrze dzia³aj±c± pu³apkê zrobion± z kubka po ma³ych pomidorach cherry.

Wygl±d pu³apki – kubek po pomidorach z poprzebijanymi na gor±co dziurkami (metoda jak w pu³apce po tik-takach), do tego ma³y, ob³y krzemieñ doci±¿aj±cy

Wieczko i spód maj± specjalne wyciêcia zrobione na gor±co w celu umocowania gumki recepturki

Ca³o¶æ pu³apki po jej z³o¿eniu, wieczko jest w³o¿one oczywi¶cie odwrotnie

Pu³apka po zatopieniu ju¿ w akwarium

Bardzo szybko pojawi³y siê pierwsze chêtne

Pu³apka po trzech godzinach, zdjêcie robione z lamp±, bo zgas³o ¶wiat³o nad zbiornikiem

Pu³apkê u¿y³am ju¿ kilkukrotnie. Polecam, dzia³a ca³kiem nie¼le.

Powrót do góry
pimowo

Do³±czy³: 04 Sie 2018
Pomóg³: 7
Sk±d: Wo³ów k.Wroc³awia

PostWys³any: 21 Lis 2018 16:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BARA, a jak ju¿ na³apiesz krewetek to co z nimi robisz? Na patelniê? Wink
Szkoda ¿e mieszkam tak daleko od Ciebie, chêtnie odkupilbym ma³± nadwy¿kê.

Powrót do góry
MarJan
Akwarysta

Do³±czy³: 23 Kwi 2017
Pomóg³: 127
Sk±d: Stargard

PostWys³any: 21 Lis 2018 19:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Teraz to ju¿ siê zimno robi poma³u, ale wcze¶niej odleg³o¶æ raczej nie powinna byæ problemem- krewetki bywaj± "pancerne" Wink

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
wojtass9
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 22 Lis 2007
Pomóg³: 77
Sk±d: Piotrków Trybunalski

PostWys³any: 21 Lis 2018 20:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mi zima przys³ali krewetki w butelce od mleka i ¿adnych zgonów Very Happy
Powrót do góry
pimowo

PostWys³any: 21 Lis 2018 20:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pisz±c, ¿e mam daleko to mia³em na my¶li odwiedziæ Basiê osobi¶cie, a nie wysy³kê Wink
Powrót do góry
BARA
Moderator
Moderator

PostWys³any: 22 Lis 2018 11:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Osobi¶cie te¿ wchodzi w rachubê, zapraszam na wiosnê lub latem, wtedy na Podlasiu jest naj³adniej.

Nadmiar krewetek przek³adam do drugiego akwarium 45l (bez ryb) gdzie je gromadzê i potem oddajê za darmo (nigdy nie sprzedajê!) komu tylko siê uda.

Pimowo, kilka sztuk mogê Ci wys³aæ (szczególnie piêknych), ale z do¶wiadczenia wiem, ¿e mo¿e to byæ zaledwie kilka na 1,5l wody (PET), a przesy³ka nieco kosztuje. Kwestia wiêc nie jest za bardzo dla Ciebie op³acalna.
W tej sprawie proszê Ciê o kontakt na pw.

Powrót do góry
pimowo

PostWys³any: 22 Lis 2018 12:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziêkujê za zaproszenie, prawdê mówi±c to nigdy nie by³em w tamtych stronach naszego kraju.
Ogl±daj±c og³oszenia to du¿o ludzi wysy³a krewetki, ale zawsze siê ba³em o ich samopoczucie i nie kupowa³em. W okolicy te¿ nie ma ¿adnego hodowcy i pare krewetek kupi³em w sklepie-ceny trochê spore jak na neocaridiny bo od 7zl w górê.

A wracaj±c do tematu... pu³apka wygl±da teraz profesjonalnie i najwa¿niejsze, ¿e siê sprawdza.

Powrót do góry
Trex

Do³±czy³: 10 Lis 2017
Pomóg³: 9
Sk±d: Wroc³aw

PostWys³any: 22 Lis 2018 13:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Praktycznie co 2 tygodnie jestem przejazdem w Wo³owie, jak siê zgadamy to mogê Ci pare sztuk podwie¼æ.
pimowo

PostWys³any: 22 Lis 2018 13:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Trex napisa³:
Praktycznie co 2 tygodnie jestem przejazdem w Wo³owie, jak siê zgadamy to mogê Ci pare sztuk podwie¼æ.

Reszta na PW bo @BARA bêdzie krzyczeæ, ¿e nie na temat piszê Wink

Cieszê siê czytaj±c propozycjê Trexa. Super, ¿e w ten sposób chcesz okazaæ pomoc. Krzyczeæ nie bêdê. MOD BARA

Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Autorskie rozwi±zania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz do³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ plików na tym forum