Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

[112] Pomoc w doborze obsady
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Akwarystyka słodkowodna -> Obsady akwarium
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MateuszLodz



Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 68
Skąd: Łódź

PostWysłany: 11 Sty 2019 14:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dobra kupie Azoo GH-KH, pH, i NO2, zobaczymy co wyjdzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 375
Pomógł: 6
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 11 Sty 2019 15:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MateuszLodz napisał:
Dobra kupie Azoo GH-KH, pH, i NO2, zobaczymy co wyjdzie

Przyda się jeszcze NO3, na start jak i później Wink

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MateuszLodz



Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 68
Skąd: Łódź

PostWysłany: 11 Sty 2019 18:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jutro jadę po testy Zoolek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MateuszLodz



Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 68
Skąd: Łódź

PostWysłany: 12 Sty 2019 13:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BARA napisał:
Kropelkowe Zooleka na pH i GH/KH na początek wystarczą.

Dhuz napisał:
Sprawdź w internecie, jaką Ci dostarczają do domu wodę. Powinno pozwolić na oszacowanie jaka obsada ma sens. Smile


Testy zrobione
pH - na teście z zakresem 6.0-8.0 wynosi 7.8-8
na teście z zakresem 4.5-9 wynosi 7.5
Nie mam pojęcia skąd ta różnica

GH- 17 kropel co nam daje 17 stopni niemieckich
KH- 10 kropel co nam daje 10 stopni niemieckich

NO2- 0 mg/l
NO3- 0-2 mg/l
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 913
Pomógł: 27
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 12 Sty 2019 14:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w testach jbl i zooleka jest taka rozbieżność robiąc w 2 zakresach sam nie wiem czemu.
wodę masz średnio twardą wiec albo musisz szukać obsady pod twardą kranówkę albo zmiękczyć wodę z filtra RO lub destylówką

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MateuszLodz



Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 68
Skąd: Łódź

PostWysłany: 12 Sty 2019 14:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lysy68 napisał:
w testach jbl i zooleka jest taka rozbieżność robiąc w 2 zakresach sam nie wiem czemu.
wodę masz średnio twardą wiec albo musisz szukać obsady pod twardą kranówkę albo zmiękczyć wodę z filtra RO lub destylówką



Mam kupić zwykła, najzwyklejszą wodę destylowaną na stacji?
W jakiej proporcji ją wlewać? Przy każdej podmianie będę musiał ją dolewać?
Załączam zdjęcia z testów, średnio wierzę w moje odróżnianie kolorów Smile
KH i GH jestem pewny Wink

https://zapodaj.net/33c6d17d3b1ab.jpg.html
https://zapodaj.net/ea222e04cc10b.jpg.html
https://zapodaj.net/59cfc9255b100.jpg.html
https://zapodaj.net/b2231a7e1e006.jpg.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 913
Pomógł: 27
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 12 Sty 2019 14:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak jeśli chcesz utrzymać parametry to tak cały czas.
destylowana woda jak wiadomo ma twardości 0
najlepiej to w auchan się opłaca 5L interjack kosztuje bodajże 3.49zł.na stacjach drogo wychodzi.
jak będziesz mieszał do podmiany 50/50 destylka-kran to zbijesz twardości
o połowę więc w twoim przypadku wyjdzie GH 8-9 i KH-5.nie wlewaj czasem samej destylówki bezpośrednio do akwarium bo może się to źle dla ryb skończyć jak już w nim będą.
z załączonych obrazków wychodzi ze odczyty są jak najbardziej prawidłowe.
dziwi mnie tylko test na azotany NO3=0

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MateuszLodz



Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 68
Skąd: Łódź

PostWysłany: 12 Sty 2019 14:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lysy68 napisał:
tak jeśli chcesz utrzymać parametry to tak cały czas.
destylowana woda jak wiadomo ma twardości 0
najlepiej to w auchan się opłaca 5L interjack kosztuje bodajże 3.49zł.na stacjach drogo wychodzi.
jak będziesz mieszał do podmiany 50/50 destylka-kran to zbijesz twardości
o połowę więc w twoim przypadku wyjdzie GH 8-9 i KH-5.nie wlewaj czasem samej destylówki bezpośrednio do akwarium bo może się to źle dla ryb skończyć jak już w nim będą.
z załączonych obrazków wychodzi ze odczyty są jak najbardziej prawidłowe.
dziwi mnie tylko test na azotany NO3=0


Tak trzeba będzie robić, nie będę niewolnikiem wody.
Ktoś niby mądry i obeznany w temacie powiedział że u mnie dojrzewanie jeszcze nie ruszyło... możliwe?
Za chwilę zrobię jeszcze raz test na NO3.

Zrobiłem dwa razy bez zmian na 0
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Biniu



Dołączył: 22 Lis 2018
Posty: 61
Pomógł: 2
Skąd: Łódź

PostWysłany: 12 Sty 2019 15:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mateusz w Łodzi na Stokach sprzedają wodę demi za 0,3zl litr. Luzem można brać, na miejscu są też baniaki. Ja używam 30% do zbicia parametrów i przy moich podmianach filtr RO zwróciłby mi się po 3 latach (a pewnie po tym czasie byłby do wymiany).

Te wyniki to kranówka czy woda z akwarium?

Rozbieżność pH na testach wynika z faktu, że jeden ma szerokie zakres a drugi zawężony. Ten zawężony powinien być dokładniejszy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3521
Pomógł: 224
Skąd: Bytom

PostWysłany: 12 Sty 2019 15:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MateuszLodz napisał:
Ktoś niby mądry i obeznany w temacie powiedział że u mnie dojrzewanie jeszcze nie ruszyło... możliwe?
Tak, możliwe. Najpierw "zamyka" się obieg azotu i to można stwierdzić testami na NO2, natomiast samo akwarium dojrzewa znacznie dłużej. Zapewne przez rok będą problemy z porostami, glonami i innymi ciekawymi zjawiskami, ale jeśli po np. roku takie coś się podzieje to znak, że popełniono jakieś błędy.
_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MateuszLodz



Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 68
Skąd: Łódź

PostWysłany: 12 Sty 2019 16:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Biniu napisał:
Mateusz w Łodzi na Stokach sprzedają wodę demi za 0,3zl litr. Luzem można brać, na miejscu są też baniaki. Ja używam 30% do zbicia parametrów i przy moich podmianach filtr RO zwróciłby mi się po 3 latach (a pewnie po tym czasie byłby do wymiany).

Te wyniki to kranówka czy woda z akwarium?

Rozbieżność pH na testach wynika z faktu, że jeden ma szerokie zakres a drugi zawężony. Ten zawężony powinien być dokładniejszy.


Wyniki z akwarium. Mógłbyś podrzucić namiar na tą wodę na PW?

krzych_100 napisał:
MateuszLodz napisał:
Ktoś niby mądry i obeznany w temacie powiedział że u mnie dojrzewanie jeszcze nie ruszyło... możliwe?
Tak, możliwe. Najpierw "zamyka" się obieg azotu i to można stwierdzić testami na NO2, natomiast samo akwarium dojrzewa znacznie dłużej. Zapewne przez rok będą problemy z porostami, glonami i innymi ciekawymi zjawiskami, ale jeśli po np. roku takie coś się podzieje to znak, że popełniono jakieś błędy.


Dobrze, to proszę wynacz mi kierunek działania, niestety jestem zielony i dopiero się uczę, a chciałbym zrobić wszystko zgodnie ze sztuką. Sprawdzać codziennie przez następny tydzień i jeśli nic się nie zmieni to wpuszczać rybki? Czy czekać rok Very Happy ?
Wynik NO3 chyba też jest zastanawiający?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mirukan



Dołączył: 01 Lis 2018
Posty: 223
Pomógł: 4

PostWysłany: 12 Sty 2019 21:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MateuszLodz jedno już ustaliliśmy jak czytam Smile
Ustaliłeś już jaką masz wodę !
Teraz jest czas na decyzję . Decyzja jednak musi uwzględniać dobrostan ryb jakie u Ciebie będą mieszkać . Musisz też rozważyć kwestie czasu jaki możesz poświęcić swoim podopiecznym. Przemyśl czy nie będziesz miał dłuższych okresów nieobecności w domu (wakacje , urlop, ferie ). To bardzo ważna sprawa. Dlatego najpierw dobrze się zastanów czy wodę chcesz zmiękczać czy obsadę dobierzesz do wody jaką masz w kranie. Jeśli jak sam piszesz nie masz doświadczenia to ja na Twoim miejscu dobrał bym obsadę zbiornika do kranówki. Akwa to ogromna radość ale i stały regularny obowiązek . Przy stałym zmiękczaniu wody dojdzie Ci obowiązek którego zaniedbanie odbije się na Twoich rybkach.
Tak że proszę napisz nam jakie ryby zamierzasz mieć w baniaczku .

_________________
Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MateuszLodz



Dołączył: 02 Sty 2019
Posty: 68
Skąd: Łódź

PostWysłany: 12 Sty 2019 21:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mirukan napisał:
MateuszLodz jedno już ustaliliśmy jak czytam Smile
Ustaliłeś już jaką masz wodę !
Teraz jest czas na decyzję . Decyzja jednak musi uwzględniać dobrostan ryb jakie u Ciebie będą mieszkać . Musisz też rozważyć kwestie czasu jaki możesz poświęcić swoim podopiecznym. Przemyśl czy nie będziesz miał dłuższych okresów nieobecności w domu (wakacje , urlop, ferie ). To bardzo ważna sprawa. Dlatego najpierw dobrze się zastanów czy wodę chcesz zmiękczać czy obsadę dobierzesz do wody jaką masz w kranie. Jeśli jak sam piszesz nie masz doświadczenia to ja na Twoim miejscu dobrał bym obsadę zbiornika do kranówki. Akwa to ogromna radość ale i stały regularny obowiązek . Przy stałym zmiękczaniu wody dojdzie Ci obowiązek którego zaniedbanie odbije się na Twoich rybkach.
Tak że proszę napisz nam jakie ryby zamierzasz mieć w baniaczku .


Nie wyjeżdżam na dłużej niż dwa tygodnie. Dodatkowo zawsze ktoś będzie żeby zrobić podmiany w akwarium.
Raczej pod parametry mojej kranówki nie ma żadnych ciekawych rybek!?
Choć w sumie jak ustawiłem na encyklopedii internetowej wodę średnio twardą to trochę tego jest.


Na ten moment temat obsady totalnie odchodzi na drugi plan. NAJWIĘKSZYM zmartwieniem jest poziom NO3... który powinien wyjść raczej ponad 0-2 ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bomba91



Dołączył: 16 Kwi 2017
Posty: 123
Pomógł: 3

PostWysłany: 12 Sty 2019 22:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak obsadzisz jak trzeba (roslinami) to zaden urlop nic nie zepsuje. I zadne tygodniowe podmiany nie beda potrzebne.
Na akwarystyke wcale nie trzeba duzo czasu... Duzo czasu trzeba poswiecic zbiornikom zle zalozonym, zle obsadzonym i zle prowadzonym , bez jakiejkolwiek rownowagi Very Happy

_________________
Non esiste nulla di più grande; nemmeno l'infinito.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mirukan



Dołączył: 01 Lis 2018
Posty: 223
Pomógł: 4

PostWysłany: 12 Sty 2019 22:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MateuszLodz napisał:
Na ten moment temat obsady totalnie odchodzi na drugi plan. NAJWIĘKSZYM zmartwieniem jest poziom NO3... który powinien wyjść raczej ponad 0-2 ...

Tak dziś ryb nie wpuszczasz ale zastanów się jak najszybciej bo to dla nich dom budujesz. Po co robić poprawki gdy akwa już ruszy . Jak sam zauważyłeś :

MateuszLodz napisał:
Choć w sumie jak ustawiłem na encyklopedii internetowej wodę średnio twardą to trochę tego jest.

Naprawdę jest dużo ryb mogących zamieszkać w takiej wodzie Smile


MateuszLodz napisał:
NAJWIĘKSZYM zmartwieniem jest poziom NO3... który powinien wyjść raczej ponad 0-2 ...

Rozwiązywanie tego problemu nie przeszkadza Ci w ustaleniu obsady Twojego Akwa Smile
Wiedząc jakie ryby mają w nim zamieszkać będziesz do nich "dobierał" szatę roślinną . Chcesz sadzić rośliny gdy ryby już będę w zbiorniku ? Chcesz grzebać w podłożu gdy woda już będzie gotowa by wpuścić ryby?

_________________
Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Obsady akwarium Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015