Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Piana na powierzchni wody

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karolh



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 5

PostWysłany: 08 Kwi 2019 20:31    Temat postu: Piana na powierzchni wody Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam jestem nowy na forum jak i swieżym akwarystą, a własciwie to chciał bym nim byc Smile
Otóż sprawa wyglada tak ze 3 tygodnie temu załozyłem akwarium 45l. Poczatkowo woda odstała swoj tydzien wposciłem rybki i na powierzni wody pojawila mi sie piana ktorej nie moge sie pozbyc od chyba tygodnia bądz dłużej. Testy wody tez nie wychodzą za dobrze bo pH wody jest ok 8, NO2 1,5mg/l z tego co czytalem to rybki juz nie powinny zyc chyba przy takim NO2, NO3 60mg/l. Zrobiłem juz dwie podmiany wody ok 50% i po dwoch godzinach testy wychodzą tak samo. Początkowo myslalem ze to mozę przez roslinki ktore mi sie nie przyjely i zaczeły gnic, ale wyrzuciłem wszystkie z akwa i problem nadal pozostał. Obsada akwarium to 8 neonków innesa, jeden bojownik, i dwa kiryski albinos. Do przyspieszenia rozruchu akwarium uzywalem bactazymu tetra bezposrednio do wody, oraz plantamin tetra na poczatku jak jeszcze byly roslinki.
Akwarium tak jak pisalem 45l
Filtr aquael turbo 550 n
Ostwietlenie standard takie jak montują w pokrywach przy zakupie nic nie zmienialem, akwarium oswietlone od godz 9 rano do 20 30 wieczorem, czyli 11,5 godz.
Temp wody to 25 stopni.


Jeśli macie jakieś pomysły co to moze byc, i jak rozwiązac problem to był bym wdzięczny za pomoc, oraz rady na przyszłość Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mirukan



Dołączył: 01 Lis 2018
Posty: 576
Pomógł: 14

PostWysłany: 08 Kwi 2019 20:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A możesz nam fotki wkleić tego zbiornika ?
Teraz nie masz roślin w akwa?
Jakie masz podłoże?
Robiłeś test wody zanim wlałeś do akwa (przy podmianie)? Tej którą wlewasz?

_________________
Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "


Ostatnio zmieniony przez mirukan dnia 08 Kwi 2019 20:46, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karolh



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 5

PostWysłany: 08 Kwi 2019 20:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Własnie mam problem z dodaniem załącznika ale cos wykombinuje. Teraz mam tyłko gałęzatke ktora zostawiłem. Oprocz tego wszystko zgniło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mirukan



Dołączył: 01 Lis 2018
Posty: 576
Pomógł: 14

PostWysłany: 08 Kwi 2019 20:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

karolh napisał:
Własnie mam problem z dodaniem załącznika ale cos wykombinuje

Spokojnie . Wrzuć fotkę np. na fotosik a tu wklej link .

_________________
Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karolh



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 5

PostWysłany: 08 Kwi 2019 20:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poniżej linki do zdjęć

https://photos.app.goo.gl/y7UCugNxfpPGqu2N7

https://photos.app.goo.gl/Ath4TFKBkWQu5zYS7
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mirukan



Dołączył: 01 Lis 2018
Posty: 576
Pomógł: 14

PostWysłany: 08 Kwi 2019 21:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Co to za biały kamień ? To może wapń ?
A ta jasna ścieżka w tym "żwirze".
Niestety ryby trzeba jak najszybciej przenieść do normalnego zbiornika. Oddaj je jakiemuś akwaryście lub daj na "przechowanie" do czasu aż Twój zbiornik zacznie przypominać akwarium.
Akwa do całkowitego restartu. Poczytaj jak zakładać akwarium. Jakie powinno być podłoże, o dojrzewaniu zbiornika , o wymaganiach ryb które chcesz by zamieszkały w Twoim akwa. I zapomnij pomysłach z laniem chemii do wody.
Obecnie torturujesz swoje rybki Sad .

_________________
Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1628
Pomógł: 131
Skąd: Stargard

PostWysłany: 08 Kwi 2019 23:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Filtr jest sprawcą piany- szaleje ostro, odczep tę rurkę napowietrzającą na przyszłość i postaraj się znaleźć trochę miejsca na ceramikę, może trochę gąbki grubszej i trochę gęściejszej potem, teraz nie wiem co masz w pojemniku na media- to biała gąbka czy sama wata?
Podłoże nie nadaje się dla ryb dennych i kopiących [ostre i gradacja za duża], kamienie do sprawdzenia czy nie zatwardzają wody- zalej je wodą destylowaną [powinna mieć GH=0, sprawdź testem] i odstaw na tydzień, po tym czasie zrób test GH, jeśli twardość wzrośnie- kamienie nie nadają się do akwarium, chyba że celowo zamierzasz zatwardzać wodę i wymagałyby tego ryby- obecna obsada nie lubi wody twardej.
Zbiornik nie ma miejsca odpoczynku dla ryb, nie ma kryjówek, brak roślin nie pomaga.
Obecność NO2 dowodzi, że środowisko jest niewydolne, prawdopodobnie akwarium nie dojrzało jeszcze i ryby się podtruwają.

J.W. najlepiej będzie oddać ryby na jakiś czas znajomemu akwaryście lub oddać w ogóle. Poczytać i przyjąć do serca:
http://www.akwaforum.pl/mapa.php
Następnie postawić od nowa zbiornik jak się należy i bez pośpiechu [rośliny niech się przyjmą, zbiornik niech dojrzeje, konieczny brak obecności NO2 itd.]. Poznać dokładnie parametry wody i wymogi przyszłych mieszkańców- zgrać wszystko i cieszyć się swoim kawałkiem podwodnego świata Smile

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karolh



Dołączył: 07 Kwi 2019
Posty: 5

PostWysłany: 10 Kwi 2019 8:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kurde czyli widze ze nie da sie obejsc bez restartu Crying or Very sad Crying or Very sad no coz, powyzucam te kamienie zmienie podloge i zacznw od nowa. Dzieki panowie za pomoc 😉
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015