Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Bimbrownia kostka lipowa problem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
velob



Dołączył: 30 Cze 2019
Posty: 8

PostWysłany: 11 Lip 2019 18:09    Temat postu: Bimbrownia kostka lipowa problem Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć,

Bimbrownia:
- 1l wody
- 400g cukru
- 4g drozdzy suszony w przeliczeniu ok 10g naturalnych
- 20g sody oczyszczonej

Zacier znajduje się w 2 litrowej butelce połączonej ze strzykawką zakończoną kostką lipową.

Przez pierwsze 2 dni bimbrownia sprawuje się świetnie, leci mgiełka CO2. Po upływie 2 dni na dyfuzorze zaczyna zbierać się dziwny nalot (taki glut).

Czym to może być spowodowane i jak się tego pozbyć?

Zdjęcie:
https://i.ibb.co/8MHdtZJ/dyfuzor.jpg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chemik4
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 7291
Pomógł: 432
Skąd: Tworóg / Jemielnica

PostWysłany: 14 Lip 2019 9:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć,
a masz za reaktorem płuczkę wodną? Czytałem, że jest zalecana przy używaniu bimbrowni. Płuczka to zwykła butelka z wodą, przez którą przelatuje CO2 oczyszczając się.
Wyszukałem "płuczka do bimbrowni":
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&biw=1288&bih=701&tbm=isch&sa=1&ei=-ukqXaXgBofsrgSaw4CACQ&q=p%C5%82uczka+do+bimbrowni&oq=p%C5%82uczka+do+bimbrowni&gs_l=img.3...5454.8076..8774...0.0..0.85.602.9......0....1..gws-wiz-img.......0j0i24.u5zR1LBce2U#imgdii=HcCUePSLSlo2aM:&imgrc=RU0bKXpXPIcZtM:

Może to rozwiąże Twój problem.

_________________
Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gienq



Dołączył: 04 Paź 2018
Posty: 71
Pomógł: 3

PostWysłany: 14 Lip 2019 19:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Też to miałem i wg to pleśń. U mnie zniknęło samo po kilku dniach, ale ostatecznie zmieniłem dyfuzor na ceramiczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015