Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Żółta woda w akwarium na ziemi ogrodowej.
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mirukan



Dołączył: 01 Lis 2018
Posty: 752
Pomógł: 24

PostWysłany: 01 Lip 2019 15:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

velob napisał:
Czy zamiast tego piasku mogę dosypać jeszcze żwiru gradacja 1-3mm?

Pewnie że można Very Happy tylko więcej niż piasku trzeba . Ja bym dał około 5 - 6 cm wysokości nad warstwą ziemi.

_________________
Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1767
Pomógł: 97
Skąd: wro

PostWysłany: 02 Lip 2019 11:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BARA napisał:
No wiesz, ja na zdjęciach akwarium widzę rośliny korzeniowe...

Basiu, ja tez je widze bardzo wyraznie, wszystkie maja system korzeniowy ale nie wszystkie z niego korzystaja w takim stopniu jak przykladowo Kryptokoryna. Na upartego Moczarka tez ma korzenie, ale czy pobiera nimi pokarm? Otoz niebardzo, tak samo jak rosliny ze zdjecia, korzenie spelniaja bardziej role tkz ''kotwicy'' niz narzedzia do odzywiania, o czym wspomnialem juz wczesniej ze wystarcza im pokarm ze slupa wody.

Jak mam byc szczery, to zasypywanie takiego stanu rzeczy czymkolwiek raczej na nic sie zda jesli akwa nie bylo przygotowane jak nalezy, a ziemia juz wylazi bokami i gdzie tylko sie da. Mozecie wieszac koty ale porzadny restart, 1cm ziemi max z 2-3cm odstepami od scianek oraz przysypane porzadnie drobnym substratem 5cm minimum i start od nowa ma sens. Filtr moze latac w starej wodzie i wiadrze bez uszczerbku dla bakteri, natomiast reszta prawidlowo przeprowadzona odwdzieczy sie wlascicielowi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
velob



Dołączył: 30 Cze 2019
Posty: 8

PostWysłany: 02 Lip 2019 16:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mark_farina napisał:

Jak mam byc szczery, to zasypywanie takiego stanu rzeczy czymkolwiek raczej na nic sie zda jesli akwa nie bylo przygotowane jak nalezy, a ziemia juz wylazi bokami i gdzie tylko sie da.


Ziemi nigdzie nie widać, tylko woda się farbuje. Jaka to różnica czy dam 2cm żwiru więcej czy mniej, skoro ziemia jest trzymana tak i tak w ryzach. Czy dodatkowa warstwa 2cm sprawi, że związki z ziemi nie będą przechodzić do wody?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1767
Pomógł: 97
Skąd: wro

PostWysłany: 03 Lip 2019 9:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czesc

Patrzac na zdjecia akwarium, wydaje sie ze masz zbyt gruby zwir i nie tylko ja to zauwazylem. Jesli masz ochote na test, to faktycznie zasyp to porzadnie piaskiem (wczesniej przeplukanym) i w ciagu tygodnia powinna pasc jakas konkluzja, czy mamy teraz racje czy moze sie mylimy, a problem jest zupelnie gdzie indziej.

Powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
velob



Dołączył: 30 Cze 2019
Posty: 8

PostWysłany: 11 Lip 2019 18:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wygląda na to, że problem tkwił rzeczywiście w niewystarczającej warstwie żwiru.

1. Zasypałem akwarium piaskiem
2. Zwiększyłem moc oświetlenia z 20 na 23W + długość świecenia na 9h
3. Zrobiłem podmiankę 60%.

Efekt:

Po 4 dniach od podmianki woda nadal jest przejrzysta.
Zdjęcie: https://ibb.co/LCBcTN0

Czekam aż roślinki trochę podrosną i robię restart, tym razem spróbuję utworzyć warstwę 5cm żiwru gradacja (1-3mm).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015