Pytanie o pompę

Dział dla majsterkowiczów

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

ODPOWIEDZ
wężowakolumna
Posty: 189
Rejestracja: 12 kwie 2019 16:45

Pytanie o pompę

Post autor: wężowakolumna »

Witam,

Robię własny filtr kubełkowy i mam pytanie odnośnie pompy, może ktoś ma i wie:

https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegow ... 7431174838

Czy oszaleję mając taką pompę w szafce ok. 1,5 metra od łóżka? Oczywiście uruchomioną? ;) Głośna bardzo, a może wcale?

Bo tak sobie myślę - zamiast Unipumpa zawsze to parę groszy zaoszczędzonych dajmy na to na piasek czy coś ;)

Awatar użytkownika
Raori
Początkujący pomocnik
Posty: 1084
Rejestracja: 28 sie 2017 11:06

Post autor: Raori »

A jakiego rozmiaru ma być to filtr, metr na metr?
Obrazek
[126L] Dżungla

wężowakolumna
Posty: 189
Rejestracja: 12 kwie 2019 16:45

Post autor: wężowakolumna »

Nie, pompę i tak spowolniłbym jakimś regulatorem napięcia, chodzi mi tylko o zminimalizowanie kosztów, jeśli to głośne to dam sobie spokój i kupię Aquaela. Ewentualnie może jest jakaś alternatywa? Coś o przepływie ok. 1500 l/h pracujące poza akwarium? Filtrem będą dwa kubły z mufy fi 160 (wysokość jakieś 17 cm) + mechaniczny z mufy fi 110. Mam Aquaela MK-800, ale to ciurka wodą i mam obawy czy da radę obsłużyć to wszystko. Ok metra do wyrzucenia wody w górę. Akwarium będzie najprawdopodobniej jakieś 140 l.

goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

U mnie chodza 2 takie a dokładniej 25-60-180 i gdyby nie kontrolki nie wiedziałbym że pracują . Przelewajace się granulki w filtrze fluidyzacyjnym delikatnie szumią zagłuszając całkowicie obydwie pompy ( jedna na maxa a druga na II-gim biegu)

wężowakolumna
Posty: 189
Rejestracja: 12 kwie 2019 16:45

Post autor: wężowakolumna »

goldi_ pisze:U mnie chodza 2 takie a dokładniej 25-60-180 i gdyby nie kontrolki nie wiedziałbym że pracują . Przelewajace się granulki w filtrze fluidyzacyjnym delikatnie szumią zagłuszając całkowicie obydwie pompy ( jedna na maxa a druga na II-gim biegu)
Ok. Dziękuję za odpowiedź. Zatem rozważę zakup podobnej pompy :)

wężowakolumna
Posty: 189
Rejestracja: 12 kwie 2019 16:45

Post autor: wężowakolumna »

Nie będę jednak kombinował i kupię Unipump w najmocniejszej wersji (bo kto wie co przyniesie przyszłość ;)) Tylko teraz arcyważne pytanie - jak sterować przepływem? Początkowo myślałem, że załatwię sprawę regulatorem napięcia, ale nie wiem jaki rodzaj silnika jest w tej pompie, a Aquael nie odpisał mi czy można zastosować takie cudo (regulator). Tak więc może zaworem? Pomyślałem, że oprócz dwóch głównych zaworów odcinających zamontuję dodatkowy zawór, którym zmniejszyłbym przepływ. A może nie trzeba tak cudować i wystarczy przydusić pompę którymś z tych dwóch głównych? Czy takie manewry nie wpłyną negatywnie na wirnik/silnik pompy?

Obrazek

goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

Silniki stosowane w tych pompach (i pozostałych filtrach) nie dają się skutecznie regulować napięciem ponieważ obroty są ścisle uzależnione od częstotliwości napięcia zasilającego.
Dławienie na ssaniu spowoduje (może spowodować ) uszkodzenie wirnika w wyniku kawitacji .

Tak więc zawór dławiący bocznikujący filtr w celu zmniejszenia przepływu prze niego jest najlepszym sposobem.

Jeśli zamierzasz zdławić przepływ przez pompę (a więc wydajność całego układu) musisz to robić na wyjściu pompy lub wykonać regulowany bypass pompy

wężowakolumna
Posty: 189
Rejestracja: 12 kwie 2019 16:45

Post autor: wężowakolumna »

goldi_ pisze:Silniki stosowane w tych pompach (i pozostałych filtrach) nie dają się skutecznie regulować napięciem ponieważ obroty są ścisle uzależnione od częstotliwości napięcia zasilającego.
To jadę po falownik w takim razie ;)
goldi_ pisze:Jeśli zamierzasz zdławić przepływ przez pompę (a więc wydajność całego układu) musisz to robić na wyjściu pompy lub wykonać regulowany bypass pompy
Z tym bajpasem to takie cuś?

Obrazek

goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

wężowakolumna pisze:Z tym bajpasem to takie cuś?
nie - zawór łaczy wejście z wyjściem pompy (bajpas pompy)
część ciśnienia z wyjścia wraca na wejście . Mało ekonomiczne ale pompa pracuje cały czas w nominalnych warunkach a ciśnienie na wyjściu regulujesz zaworem bajpasu .

Inna sprawa, że cały ten temat raczej teoretyczny bo te pompy są strasznie badziewne . Wytwarzają tak małe ciśnienie że poezja (zob. wys podnoszenia )
W porównaniu z pierwotnie planowaną pompa obiegową CO to naprawdę zabaweczka . Obawiam się ze się na niej zawiedziesz

wężowakolumna
Posty: 189
Rejestracja: 12 kwie 2019 16:45

Post autor: wężowakolumna »

goldi_ pisze:Inna sprawa, że cały ten temat raczej teoretyczny bo te pompy są strasznie badziewne . Wytwarzają tak małe ciśnienie że poezja (zob. wys podnoszenia )
W porównaniu z pierwotnie planowaną pompa obiegową CO to naprawdę zabaweczka . Obawiam się ze się na niej zawiedziesz
To ja sobie może daruję bajpasy i zamontuję dodatkowy zawór na wyjściu i cześć. Druga rzecz jest taka, że pompa będzie napędzać filtr mechaniczny więc przepływ z czasem sam się zmniejszy wraz z zapchaniem się gąbek i waty.
Pierwszy mój pomysł z pompą CO upadł gdyż nie mam miejsca na wsadzenie sztywnych rurek, a druga sprawa jest taka, że akwarium tylko 150l więc przy takiej pompie miałbym drugą pralkę ;) Akwarium zabawka to i pompa zabawka ;) Dzięki za zainteresowanie :)

ODPOWIEDZ