Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Potrzebuję pilnie pomocy!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MichałS



Dołączył: 07 Wrz 2019
Posty: 4

PostWysłany: 07 Wrz 2019 18:35    Temat postu: Potrzebuję pilnie pomocy! Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, od ponad miesiąca posiadam akwarium 120L i dziś nagle nie było mnie w domu 1h wracam i wszystkie ryby mi nie żyły ok 30 sztuk. Żyje tylko sum. Sprawdzałem wodę pod względem pH i amoniaku i wszystko okej. Kamilem je przed wyjściem tym jedzeniem co zawsze. Temperatura 25'c. Jedyne co zauważyłem to brązowy nalot na przedniej szybie na dole przy kamieniach. O co może chodzić? Jakieś zwarcie grzałki filtra? Proszę o pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14679
Pomógł: 754
Skąd: Białystok

PostWysłany: 07 Wrz 2019 18:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Temat przenoszę do działu Choroby. Proszę podaj informacje o akwarium zgodnie z Regulaminem Działu Choroby.
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=74

Podejrzewam przerybienie i zatrucie azotynami. Być może za świeże akwarium na wpuszczenie ryb.
Czekam na dane.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
grzesi3k



Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 451
Pomógł: 27
Skąd: Cork

PostWysłany: 07 Wrz 2019 19:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pewnie grzałka. Dlaczego tak piszę? Wieki temu miałem podobnie, przeżył tylko kiryśnik.
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MichałS



Dołączył: 07 Wrz 2019
Posty: 4

PostWysłany: 07 Wrz 2019 19:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Akwarium 112L długość 80cm. Filtr aquael fan 2 plus Q 450l/h grzałka aquael ultra heater 150w. Mam je ponad miesiąc już woda stała 4-5dni przed zarybieniem. Dodałem uzdatniacz wody oraz bakterie tetra. Rośliny żywe 4. Trzy typu C i jedna d plus sztuczne krzaczki i domki. Żwirek na dnie mniejszy i większy. Ryby żyły normalnie karmilem 3 razy dziennie światło w obudowie ale z nie typu Led tylko neon. Świeciło 12-14h dziennie na noc gaszone. Miałem za dużo nh3 nh 4 lecz kupiłem Nitrate Minus i spadło. Dziś robiłem testy na pH i nh 3 i nh 4 i jest okej woda. Ryby gubik 2 samice 1 samiec, zalobniczka 1, przezroczka 1, neonka 3, tygrysie 2 oraz miniaturki tygrysie 2, sum, glonojady 2, mieczyki 2 i reszty nie pamiętam nie mam przy sobie spisu. Wszystkie żyły i zdechly pod moją nieobecność w domu 1h. Żyje tylko sum. Normalnie się cały czas zachowywały. Jedyny mankament to ten brązowy nalot przy szybie na kamieniach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14679
Pomógł: 754
Skąd: Białystok

PostWysłany: 07 Wrz 2019 19:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MichałS napisał:
Akwarium 112L długość 80cm. Filtr aquael fan 2 plus Q 450l/h grzałka aquael ultra heater 150w. Mam je ponad miesiąc już woda stała 4-5dni przed zarybieniem. Dodałem uzdatniacz wody oraz bakterie tetra. Rośliny żywe 4. Trzy typu C i jedna d plus sztuczne krzaczki i domki. Żwirek na dnie mniejszy i większy. Ryby żyły normalnie karmilem 3 razy dziennie światło w obudowie ale z nie typu Led tylko neon. Świeciło 12-14h dziennie na noc gaszone. Miałem za dużo nh3 nh 4 lecz kupiłem Nitrate Minus i spadło. Dziś robiłem testy na pH i nh 3 i nh 4 i jest okej woda. Ryby gubik 2 samice 1 samiec, zalobniczka 1, przezroczka 1, neonka 3, tygrysie 2 oraz miniaturki tygrysie 2, sum, glonojady 2, mieczyki 2 i reszty nie pamiętam nie mam przy sobie spisu. Wszystkie żyły i zdechly pod moją nieobecność w domu 1h. Żyje tylko sum. Normalnie się cały czas zachowywały. Jedyny mankament to ten brązowy nalot przy szybie na kamieniach.


Z opisu wynika, że trzymałeś za dużo ryb w nieprzygotowanym i za małym akwarium.
Dla ryb dennych podłożem powinien być piasek.
Większość gatunków ryb jakie wymieniłeś wymaga dużej ilości roślin.
Sztuczne kamienie i sztuczne elementy urządzenia akwarium świadczą o braku znajomości podstaw akwarystyki. A skoro nie znasz nawet nazw gatunków ryb, jakie trzymałeś, to wiele wyjaśnia.
Mieszałeś ze sobą gatunki o kompletnie odmiennych i nie nadających się pogodzić wymaganiach co do parametrów wody, w dodatku ryby wybitnie stadne trzymałeś w ilości paru sztuk.

Moim zdaniem ryby padły w wyniku skumulowania się związków azotowych, czyli ze względu na fatalne warunki w jakich były trzymane.

O podmianach wody nic nie piszesz, rozumiem więc, że ich nie wykonywałeś?

Radzę zacząć wszystko od początku. Suma oddaj, bo nie masz dla niego odpowiednich warunków. Akwarium zrestartuj, załóż ponownie z prawidłowym podłożem, posadź rośliny, niech zbiornik dojrzeje minimum dwa tygodnie. Zapomnij o uzdatniaczach i innej niepotrzebnej chemii. W czasie dojrzewania akwarium zacznij czytać jak najwięcej o akwarystyce, o wymaganiach gatunków ryb, jakie chcesz trzymać. Potem zmierz parametry wody, jaką dysponujesz i dobierz do nich obsadę, lub zastanów się nad uzdatnianiem wody w akwarium.

Zapraszam do lektury wątków na Akwaforum i naszego Podręcznika Akwarysty.
http://www.akwaforum.pl/mapa.php

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
MichałS



Dołączył: 07 Wrz 2019
Posty: 4

PostWysłany: 07 Wrz 2019 19:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wymianę wody robiłem 1,5 tygodnia temu. Woda też dostała swoje. Kamienie były gotowe do akwarium. Ze sztucznych roślin miałem dwie plus dwa domki dla ryb. Robiłem testy wody i jak pisałem wszystko było okej z nią. Nie wierzę, że przez wodę, która była okej nagle w godzinę padły wszystkie ryby na raz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14679
Pomógł: 754
Skąd: Białystok

PostWysłany: 07 Wrz 2019 19:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po prostu trzymałeś ryby w nieodpowiednich warunkach, aż się wszystko skumulowało i nastąpiło masowe śnięcie.
To o czym piszesz jest przerażające. Jakie sztuczne domki? Jaka wymiana wody?

Proszę poczytaj o podstawach akwarystyki i o wymaganiach gatunków ryb, jakie chcesz trzymać. Zacznij wszystko prawidłowo od początku.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
MichałS



Dołączył: 07 Wrz 2019
Posty: 4

PostWysłany: 07 Wrz 2019 20:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podmiany 30 %wody robiłem, filr czyscilem prawidłowo. Domek dla ryb to coś strasznego? W co 2 akwarium takie jest i to nic złego. Woda była okej powtarzam to po raz kolejny. Jak dla mnie to wina grzałki. Starałem się założyć jak najlepiej akwarium, dużo czytałem i robiłem krok po kroku wszystko jak trzeba. Nie wierzę że nagle w godzinę się potruly czymś, skoro nie wykrylem żadnych azotanow w wodzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14679
Pomógł: 754
Skąd: Białystok

PostWysłany: 07 Wrz 2019 21:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie badałeś azotynów. Nie znasz parametrów wody.
Pozostałe uwagi już Ci napisałam.

Nie pisz posta pod postem, jak chcesz coś dopisać użyj opcji "zmień".

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015