Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KrzysztofBoczek
|
Wysłany: 29 Wrz 2019 22:17 Temat postu: SKALARY - trudności z rozmnażaniem |
|
|
Witam
Para skalarów tego lata składała mi jaja chyba 8 razy. CZasami co tydzień. Najpierw myślałem że inne ryby w tym akwa towarzyskim im zjadły (110 l) ale gdy za drugim razem oddzieliłem skalary od reszty, to już zobaczyłem jak skalray je konsumują. Ale nie zawsze. Ikrę zabierałem też z liściem i wkłądałem do kotnika jednocześnie dotleniając jaja deszczownicą. Skalary zawsze są bardzo agresywne wobec innych ryb, gdy złożą jaja i bardzo dbają o ikrę. Dotleniają wachlując płetwami, doglądają. Kilka razy jaja zgniły/zapleśniały.
Ani razu nei wykluło się z nich nic! Jakby były bezpłodne.
Para żyje u mnie już ponad 2 lata, miałem trzeciego skalara, ale ta para go zamęczyła na śmierć.
Ktoś ma podobne doświadczenia? Jak je rozwiażać?
Mam jeszcze 25 l baniak, malutki, kotnik, i zastanwiam się czy tam nie przenieść skalarów by dokonały tarła.
krzysztof |
|
Powrót do góry |
|
 |
chemik4 Moderator

Dołączył: 04 Maj 2006 Posty: 7295 Pomógł: 432 Skąd: Tworóg / Jemielnica
|
Wysłany: 01 Paź 2019 10:00 Temat postu: |
|
|
Cześć,
a może Twoją "para" to dwie samice? Nie raz widziałem coś.
Trzymasz skalary w 110 litrach?! To duże ryby wymagające ok 200l na parę i akwarium wysokiego na 40-50cm.
Poza tym przeniosłem temat do odpowiedniego działu. _________________ Pozdrawiam,
Kamil |
|
Powrót do góry |
|
 |
KrzysztofBoczek
|
Wysłany: 03 Paź 2019 7:34 Temat postu: |
|
|
Dwie samice? To mogłoby być wytłumaczenie tylko czemu jedna znosi tylko jaja, ta mniejsza? |
|
Powrót do góry |
|
 |
chemik4 Moderator

Dołączył: 04 Maj 2006 Posty: 7295 Pomógł: 432 Skąd: Tworóg / Jemielnica
|
Wysłany: 03 Paź 2019 10:43 Temat postu: |
|
|
Tego to ja nie wiem. Oczywiście nie wykluczam bezpłodnego samca. _________________ Pozdrawiam,
Kamil |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirukan
|
Wysłany: 03 Paź 2019 21:19 Temat postu: |
|
|
KrzysztofBoczek pomyśl proszę o większym akwa dla tych skalarów one się męczą w tej ciasnocie  _________________ Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie " |
|
Powrót do góry |
|
 |
|