Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

[64l] Start pierwszego akwarium i pytania nowicjusza
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Galeria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Gru 2019 14:52    Temat postu: [64l] Start pierwszego akwarium i pytania nowicjusza Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam z tej strony Maciek Wink,
na początku zaznaczę że to moje pierwsze akwarium.

W środę (27.11.19r.) założyłem akwarium w kupionym używanym rok zbiorniku 64l (samej wody około 50l):
- podłoże ziemia z kretowiska (bez dodatków) około 3-4cm i na to żwirek około 2-3cm,
- oświetlenie przez 3 dni 1x15w aqua glo (stara około 1roku) , od dziś (1.12.19) 2x15w aqua glo i luxline plus 865,
- filtr hw 402b (okolo 1000l/h, wkłady od góry: bio ceramika, zeolit i gąbki),
- grzałki na początku nie było i temperatura wachala sie od 18-20sC, od dziś jest i stopni jest 24-26.

Wiem ze te warunki na początku były chwiejne ale troszeczkę za wcześnie wystartowałem a później wprowadzałem modyfikacje jak przychodziły zamówienia (oświetlenie, grzałka).

Rośliny polecone przez sprzedawce (niestety zapodziałem karteczki z nazwami) ale:
Ludwiga repens
Hygropgila corymbosa
Cryptoryne jachneli
Tennelus
Bacopa caroliniana (chyba)

Problemy:

Po 2 dniach na korzeniu pojawił się biały nalot który usunąłem zgodnie z poradami za pomocą szczotki i wody. Wczoraj wymieniłem około 20l wody. Niestety rośliny wyglądają z dnia na dzień coraz gorzej (brązowe końcówki, odpadajcie liście i wyblakłe kolory), i tu moje pytanie co mogę zrobić i czy mogę coś zrobić żeby je jeszcze uratować.

Zdjęcie z dzisiaj.

Korzeń z przodu tylko tymczasowo żeby nie ograniczać światła roślinom.

Pozdrawiam i proszę o pomoc!


Ostatnio zmieniony przez macro18 dnia 02 Gru 2019 12:39, w całości zmieniany 8 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesi3k
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 681
Pomógł: 38
Skąd: Cork

PostWysłany: 01 Gru 2019 15:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć!

Nic nie rób, to całkowicie normalne w świeżym akwarium. Najpierw będziesz mieć okrzemki (brązowy nalot). Rośliny zgubią liście, sprzedawane są często z hodowli nawodnych, muszą się przyzwyczaić. Z kryptokorynami jest tak, że potrafią wszystkie liście zgubić, później odrosną. Najbardziej "zjechane" liście wycinaj, ograniczysz w ten sposób gnicie w baniaku. Nie dawaj nawozów!

Cytat:
Ryptoryne jachneli

Cryptocoryne jachneli

Ten biały nalot na korzeniu to też normalne, nie trzeba czyścić - samo zejdzie. Zadbaj o dobry ruch wody w baniaku, bo zacznie wszystko gnić. za tydzień-dwa zrób testy i porównaj za następny tydzień żeby zobaczyć czy cykl startuje. W międzyczasie poczytaj o cyklu azotowym i pomyśl nad obsadą Smile

No i daj jakieś zdjęcie. Wrzuć na fotosik.pl i wklej w temat, najlepiej załóż nowy w galerii. Zawsze ktoś się znajdzie żeby coś podpowiedzieć i doradzić (albo przytrollować Wink )

Na tą ziemię z kretowiska to dałeś coś jeszcze? Bo sama być nie może Wink

Hej.

EDiT:
Widzę, że dodałeś już zdjęcie jak pisałem odpowiedź :



Nie chcę cię martwić ale... wygląda wszystko dobrze, więc nic nie ma co się martwić o kondycję roślin. W ogóle w szoku jestem, że w sklepie ci dobrze doradzili rośliny Wink

Jedna rzecz do której moge się przyczepić to ustawienie deszczownicy. Powinna być skierowana na tafle wody, tak żeby tworzyć fale Smile

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Gru 2019 15:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak dałem, na ziemie około 3-4cm dałem żwirek czarny około 2-3 cm.


Dzięki, uspokoiłeś mnie!


Ostatnio zmieniony przez macro18 dnia 01 Gru 2019 15:21, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesi3k
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 681
Pomógł: 38
Skąd: Cork

PostWysłany: 01 Gru 2019 15:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przydałaby się jakaś np. Valisnera na lewy tył, żeby grzałkę przysłonić (albo coś innego płożącego się na tafli).

Jakie ryby chcesz wrzucać (litraż trochę ogranicza możliwości)?

Ten Echinodorus to chyba tennelus jest.

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Gru 2019 15:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Deszczownice ustawiłem w dół bo gdzieś przeczytałem żeby na początku nie dotleniać zbiornika (a poruszanie tafli to też natlenianie z tego co przeczytałem) ale już jest, a jeśli chodzi o rybki to planuje Gupiki, Rozborki, Danio i Neonki, do tego 2 Kirysy, Glonojad i jakieś ślimaczki?
Co myślisz o takiej obsadzie? coś dodać coś odjąć?
Chciałbym żeby było kolorowo
Pozdrawiam

[edit]: mogłem coś przekręcić bo szukałem podobnych roślin na internecie żeby wrzucić orientacyjną nazwę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesi3k
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 681
Pomógł: 38
Skąd: Cork

PostWysłany: 01 Gru 2019 15:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No dobra, to jeśli chodzi o obsadę to lipsztyk, bo nie są kompatybilne. Kirysów tam nie zmieścisz, chyba chodziło ci o kiryski Wink Zresztą one potrzebują piasku, a ty dałeś tam żwirek. Glonojady rosną wielkie, potrzebują sporych rozmiarów baniaka, zamiast nich może otoski? Tylko, że one muszą już mieć dojrzały zbiornik.

Gupiki wolą wodę twardszą, neony i kiryski miękką. Danio są "ciężkie do zajechania" ale są z wody twardszej i zimnej. Danio i razbory to Azja, pozostałe to Ameryka Pd/Środkowa.

To tak na szybko, niech mnie ktoś poprawi Wink

Żeby ci coś doradzić musimy znać parametry wody, jej twardość i pH. Łatwiej dobierać obsadę do wody jaką masz niż poprawiać wodę do obsady Wink

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Gru 2019 16:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak miałem na myśli Kiryski, obsada wynika z tego co ma moja narzeczona w akwarium, oczywiście wszystko można zmodyfikować. Testy 6w1 (lepsze takie jak żadne bo wiem że ich dokładność jest średnia i polecają kropelkowe) są już zamówione więc jak dojdą to przeprowadzę test, tylko czy przeprowadzać go teraz czy wstrzymać się do momentu jak zbiornik dojrzeje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesi3k
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 681
Pomógł: 38
Skąd: Cork

PostWysłany: 01 Gru 2019 16:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dojrzewający zbiornik nie ma wpływu na pH i twardość, a tego potrzebujesz żeby zacząć myśleć o obsadzie Wink Niestety paski są o kant tyłka potłuc Wink
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Gru 2019 17:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A to nie oszacuje nimi pH i twardosci? Jeśli nie to jakie testy polecalibyście?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesi3k
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 681
Pomógł: 38
Skąd: Cork

PostWysłany: 01 Gru 2019 17:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie sa dokladne ale w sumie HT to to nie jest Wink

Zapytaj w sklepie, robia za free.

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 01 Gru 2019 19:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Popytam, jak będę coś wiedział to dam znać Wink a jesli chodzi o jakiś taki podstawowy zestaw testów kropelkowych, to w jakie warto zainwestować?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 02 Gru 2019 23:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy w akwarium mozna wprowadzić zmiany w celu stworzenia warunków dla Kiryskow? Np zamienić ten biały żwirek na piasek i czy to by wystarczyło żeby mogły funkcjonować w akwarium? Dodam że pod bialym żwirkiem nie ma ziemi i jest on odizolowany od czarmego plastikowym paskiem Wink)

I drugie pytanko o Ludwiga repens bo wygląda ona coraz gorzej ;/? Nie wiem czy ją trzymać tam? Przesadzić albo całkiem wysadzić?


_________________
Dzięki za pomoc i Pozdrawiam Wink!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DarkBoyZbo



Dołączył: 26 Lis 2019
Posty: 55
Skąd: Zabrze

PostWysłany: 03 Gru 2019 8:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

można chyba przykryć żwirek piaskiem a roślinka się chyba nie przyjeła
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
grzesi3k
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 681
Pomógł: 38
Skąd: Cork

PostWysłany: 03 Gru 2019 9:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak masz możliwość wymiany, to możesz im taka mini plażę zrobić, ale lepiej jakby całość była z piachu. Pamietaj piasek kwarcowy nie bazaltowy ani granitowy.

Roślinę zostaw w spokoju.

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macro18



Dołączył: 01 Gru 2019
Posty: 16
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 03 Gru 2019 18:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Takie wyniki testu, czy to oznacza że cykl azotowy juz ruszył?
Niestety nie mam porównania z pierwszych dni ;/
Szukałem z ciekawości testów kropelkowych i znalazłem cos takiego:
https://allegro.pl/oferta/jbl-proaquatest-combi-set-plus-nh4-walizka-2409063-8275440055?utm_medium=app_share&utm_source=facebook opłaca się? Są jeszcze warianty z Fe zamiast Nh4
Pozdrawiam Wink


Ostatnio zmieniony przez macro18 dnia 03 Gru 2019 19:32, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Galeria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015