Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Zjawiska niewyjaśnione w moim akwarium. To chyba sprawka UFO

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 10 Sty 2020 15:59    Temat postu: Zjawiska niewyjaśnione w moim akwarium. To chyba sprawka UFO Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A tak na serio to dziwią mnie wyniki badan testami kropelkowymi ZOOLEK-u.

Zbiornik postawiony 19.10.2019r.

walka z glonami w moim zbiorniku http://akwaforum.pl/viewtopic.php?t=25820

dzisiejsze testy kropelkowe są następujące

NO3 - 0 mg/l
NO2 - 0 mg/l
PO4 - 0 mg/l
pH - 6,8 pH
GH - 6
KH - 2

Na starych testach to samo mi wychodziło więc myślałem że są przeterminowane i kupiłem nowe. Nowe testy przyszły wczoraj. Dziś robiłem testy i to samo mi wychodzi co w starych których się już się pozbyłem.

Jedyną chemię jaką podaje jest
- AQUACID i -
- staram się dawać wedle instrukcji codziennie po 15 kropel AZOO CARBON PLUS

Rośliny mało wymagające:
- 2 x Gałęzatka kulista
- Mech Jawajski
- Cryptocoryne wendtii green
- Rogatek

Podłoże: Ada Amazonia

Światło 2x AquaEL Leddy Smart 2 6W ,razem 12W

Filtracja:
- Pat MIni
- U-Jet 3

LOKATORZY
- dwa ślimaki Ampularie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14934
Pomógł: 762
Skąd: Białystok

PostWysłany: 10 Sty 2020 19:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po co podajesz Aquacid i jak to robisz?
Po co lejesz nawóz do wody, skoro trzymasz rośliny nie wymagające nawożenia?

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 10 Sty 2020 20:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

AQUACID mieszam z wodą do podmian ( 1 ml na 10 litrów ), czyli 3 ml na 30 litrów [ tak jest u mnie bo mam akwarium 30 litrowe ]. Po czym wodę do podmian z zmieszanym AQUACID-em wlewam do akwarium uzupełniając podmainę wody.

z WĘGLA w płynie zrezygnowałem.

Ale co możże być nie tak z tym akwarium???

AQUACID daję oczywiście po to aby obniżyć pH wody.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 14 Sty 2020 21:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Robiłem te same testy, testami od kolegi [ ZOOLEK ]. Wyniki takie same Sad
Co to może być??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14934
Pomógł: 762
Skąd: Białystok

PostWysłany: 14 Sty 2020 22:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale po co leje z chemię do wody? Nadal czekam na odpowiedź.
_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 15 Sty 2020 10:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Węgla już nie leje, a lałem go dla "dobra" roślin.

AQUACID leje aby obniżyć pH wody z ponad 7.5~7,8 pH na 6.8 pH

To cała chemia jaką używałem/używam.


Ostatnio zmieniony przez AaDd2001 dnia 24 Sty 2020 13:08, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 24 Sty 2020 12:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Droga BARO ja już dawno odpowiedziałem czemu leję/lałem chemię do wody. Czekam na Twoją odpowiedź.

Czy wyjątkowo w moim przypadku powinno się stosować bakterie zakupione sklepie?

Co jest nie tak? Czy powinienem kupić bakterie? To jest niemożliwością że w 3 miesięcznym zalanym zbiorniku nie wystartował cykl azotowy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14934
Pomógł: 762
Skąd: Białystok

PostWysłany: 24 Sty 2020 19:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, ale nie rozumiem Twojego działania więc nie wiem jak Ci pomóc. Po co masz obniżać pH wody skoro nie masz takiej potrzeby? Lejesz Aquacid do akwarium czy przygotowujesz wodę do podmian?

Nie rozumiem pytania o bakterie zakupione w sklepie. Po co miałbyś je kupować? W jakim celu miałbyś je zastosować?

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 24 Sty 2020 21:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1. Obniżam pH wody aby mieć już gotowca [ gotową wodę ] aby później już się nie bawić z AQUACID-em

2. AQUACID mieszam z wodą do podmian. NIE wlewam go bezpośrednio do akwarium.

3.

NO3 - 0 mg/l
NO2 - 0 mg/l
PO4 - 0 mg/l
pH - 6,8 pH
GH - 6
KH - 2

Takie są moje parametry wody na dziś dzień. Cykl azotowy nie wystartował w ogóle w jakąkolwiek stronę. Po 3 miesiącach od postawienia akwarium [ Zbiornik postawiony 19.10.2019r. ]

Piszę o bakteriach aby je wlać do akwarium aby zaczął się cykl azotowy.
Bakterie na start akwarium. Nie chcę wydawać pieniędzy na bakterie ale jestem zmuszony bo azotyny i azotany mam na poziomie 0. PROSZĘ BARO o pomoc. Jakie jest Twoje zdanie co byś mi poradziła a propo bakterii, cyklu azotowego w ogóle.

BARO ten temat zacząłem aby ktoś doświadczony np. taki jak Ty pomógł mi w tym aby zaczął się cykl azotowy w moim akwarium i po 4-6 tygodniach się ustabilizował.

Bardzo proszę BARO przed kolejnym zadaniem pytania odnośnie tego wątku przeczytaj jeszcze raz cały temat. POZDRAWIAM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 2059
Pomógł: 170
Skąd: Stargard

PostWysłany: 24 Sty 2020 21:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wrzuciłbym ampularię, nic jej nie będzie, a szansa na rozpoczęcie cyklu na pewno by wzrosła, później możesz ją komuś zawsze oddać.

edyta:
a sorry masz tam już ślimaki...no to dziwne trochu, może dać trochę wody amoniakalnej...

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
nowe 168l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 24 Sty 2020 22:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ślimaki trzymałem około 4 tygodni i nic.
Napisz coś o tej wodzie amoniakalnej bo nic nie wiem na ten temat. Dawkowanie, miejsce kupna co to w ogóle jest itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 2059
Pomógł: 170
Skąd: Stargard

PostWysłany: 24 Sty 2020 22:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

o np.:
https://www.obi.pl/rozpuszczalniki-i-rozcienczalniki/dragon-woda-amoniakalna-roztwor-25-500-ml/p/2479715

z jakiegoś budowlanego, dosłownie trochę- parę ml., chodzi o amoniak-pożywka dla bakterii, aby się namnożyły, z tego samego powodu wpuszcza się np. ślimaka, bo kupcząc daje pożywkę bakteriom...nie lej tyle, żeby rozpuścić rośliny Laughing

można powiedzieć, że i nasikać na start można do akwa, też dajesz amoniak Laughing

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
nowe 168l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tadek



Dołączył: 19 Lis 2019
Posty: 24
Pomógł: 4

PostWysłany: 27 Sty 2020 10:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak przyglądam się twojemu problemowi i zauważyłem, że może źle podchodzisz do tematu. Z mojej perspektywy to wygląda tak, że cykl azotowy ruszył i lepiej lub gorzej ale działa. Wartości NO2 i NO3 na zerowym poziomie według mnie świadczą o tym, że w twoim zbiorniku nie ma wystarczającej ilości zwierząt, których produkty przemiany materii mogły by podnieść wartości azotanów. NIe masz ryb więc też nie karmisz, a tym samym nie dostarczasz do zbiornika żadnych substancji, które mogły by być rozkładane. Rośliny przez okres od założenia akwarium wyczerpały wszystko co było dostępne i teraz głodują. To też pośrednio tłumaczy wysyp glonów. W mojej opinii wpuściłbym tam ślimaki + może 3-4 ryby i mierzył parametry. Z bakteriami bym nie kombinował ponieważ jak nie mają co przerobić (NH4) to i tak to nic nie da.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AaDd2001



Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 187

PostWysłany: 27 Sty 2020 17:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Tadek za informacje. To faktycznie z innej strony patrzeć masz rację.

MarJan ile dokładnie tej wody amoniakalnej wlać do 30 litrowego zbiornika?

0,5 ml, 1 ml, 2 ml itp Ile? Ja się na tym nie znam. Ile na start? Czy mam ją wlewać po każdej podmianie wody???? MarJan proszę o poradę

Puki nie mam ustabilizowanego cyklu azotowego żadnych zwierząt nie wpuszczę.

Kupiłem już bakterie Tropical-a i Microbe-Lift [ osoba z którą rozmawiałem powiedziała że najlepiej kupić dwie butelki bakterii z różnych firm. Osoba ta jest ze sklepu który zajmuje się profesjonalną akwarystyką roślinną. ]
Zamierzam te bakterie dokarmić wodą amoniakalną
Taki jest plan Smile trzymajcie kciuki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 2059
Pomógł: 170
Skąd: Stargard

PostWysłany: 27 Sty 2020 18:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ze 3ml bym dał i wtedy zależnie, brak efektu kolejne 3ml, cos niepokojącego-podmianka.
To jest takie na oko, zwierząt nie będziesz miał więc nie skrzywdzisz nikogo.

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
nowe 168l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015