Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Problem z obsadą
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Rośliny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AnMi



Dołączył: 29 Mar 2020
Posty: 10

PostWysłany: 30 Mar 2020 20:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wracając do tematu mojego problemu to bardzo proszę o pomoc w wyborze testów i polecenia czegoś godnego uwagi bo bez tego raczej nic nie poradzę ,z góry dzięki i czekam na odp Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 15117
Pomógł: 769
Skąd: Białystok

PostWysłany: 30 Mar 2020 21:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Usuęłam obraźliwe posty usera macieja792.

AnMi, może zacznijmy od tego, że powinieneś oddać ryby. Na kosiarki to jest mocno za małe akwarium, to są ryby stadne i wymagają 300l (trzystu) litrów a nie 30.
Glonojad podobnie musi mieć większe akwarium.

Bojownika też na razie tutaj nie widzę, ale jak już jest to niech będzie, daj mu tylko parę roślin na taflę wody. Koniecznie.

Twoje akwarium może być ładnym zbiornikiem, ale musisz nam nim nieco popracować.
Testy najlepsze są kropelkowe, firmy Zoolek lub JBL, zobacz co masz w sklepie.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
AnMi



Dołączył: 29 Mar 2020
Posty: 10

PostWysłany: 30 Mar 2020 21:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za poradę i normalną odpowiedź gdy zakupie testy i poznam wyniki podzielę się nimi i zwrócę po dalsze wskazowki.Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Trex



Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 731
Pomógł: 16
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 31 Mar 2020 5:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Popatrz za NO3, PO4, K, Mg/Ca, Fe z firm jakie Ci zaproponowała Bara. Oczywiście w miarę możliwości.
_________________
Świat Eriocaulonów[182L]
Otoskowo [72L]
Krewetkowo [19L]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
macieja792



Dołączył: 01 Sty 2020
Posty: 158
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: 01 Kwi 2020 6:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

JBL jest ok
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1931
Pomógł: 104

PostWysłany: 01 Kwi 2020 9:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

macieja792 napisał:
JBL jest ok

Testy JBL sa wg mnie bardzo trudne w interpretacji. Nie faworyzuje Zooleka ale wg mnie przynajmniej mam 90% pewnosci ze kolor pasuje, a w JBLu odczytac NO3 to masakra, PO4 jest tylko do 1.5mg/l i wiecej sie nie dowiemy. To samo z potasem max 15mg/l. Nie twierdze ze sa zle poprostu ciezko je interpretowac.

Najlatwiejszy test na NO3 to Sera wg mnie, PO4 to zoolek, magnez i wapn tez zoolek a potas to jzu wszystko jedno co i tak powie nam co chce hehe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
AnMi



Dołączył: 29 Mar 2020
Posty: 10

PostWysłany: 03 Kwi 2020 17:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki :p A mam jeszcze pytanko odnośnie kompletnego akwarium 112 litrów z grzałką i filtrem zewnętrznym w zestawie bo mam okazję zgarnąć to od wujka który zlikwidował jakiś czas temu akwarium za symboliczne 100 zł tylko czy moja belka którą wymieniłem w temacie wystarczy bo to naświetlic I czy mogę bezpiecznie przełożyć do niego rybki i roslinki czy jest to raczej niezalecane ?
To jest wizualnie taki zbiornik : https://www.morele.net/wromak-akwarium-80x35x40-112l-ap-1475617/?gclid=EAIaIQobChMIqNSTxNTM6AIVl8myCh3vkwcOEAQYDiABEgLuxPD_BwE
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Rośliny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015