Moje akwarium jeszcze nie jest w pełni założone (zalane 3 tyg temu) więc na razie nie ma się czym chwalić. Moim celem jest osiągnięcie warunków trochę zbliżonych do Ameryki Południowej, ale nie żaden black water, więc typowy biotop to nie jest. Na razie mam 5 otosków i 3 rośliny. Póki co borykam się z kilkoma problemami, jednym z nich jest dziwny wzrost roślin.
- Liście rosną szybko cały czas, po kilka cm dziennie (nowe liście, stare już nie),
- mają kolor brązowy "od urodzenia" zamiast zielonego,
- są cienkie,
- są pofalowane zamiast rozłożonych i prostych,
- są bardzo duże w porównaniu do "sklepowych" liści,
- mają krótkie łodygi w porównaniu do sklepowych liści,
- korzenie się rozrastają.
Młody liść dopiero wyskoczył: ( roślina podpisana jako Echinodorus Hot Pepper)

Dorosły liść - też cały urósł w akwarium ( roślina podpisana jako Echinodorus Europa )

Tutaj efektu brązowego nie widać aż tak, ale liście są pofalowane i cienkie ( roślina podpisana jako Echinodorus Red Flame )

Sprzęt:
Wymiary: 50x30x50cm
Pojemność: 75l brutto, 60l netto
Filtracja: Eheim Classic 250 + 1 gąbka krążek + reszta to wkład ceramiczny + krążek włókniny + flowpipe
Oświetlenie: 2 x AquaStel PLANT 10W ( na bazie diod SMD 2835 na zmianę białe zimne, czerwone i niebieskie )
Podłoże: piasek kwarcowy 0,5 - 1,1mm + pod nim 1cm torfu wysokiego kwaśnego.
Ozdoby: łupek gnejsowy ( "kora kamienna" ) - sprawdzałem: nie reaguje z octem ani kwaskiem cytrynowym ani nie wydziela fosforanów.
Parametry wody:
Temperatura: 28°
pH: 7,0 (rano) 7,3 (wieczorem)
KH: 2°d
GH: 7°d
NO3: 1,7 mg/l
NO2: 0
NH3: ( 0,5 mg/l jak pH jest 7,3 i 0 mg/l jak pH jest 7,0 )
PO4: 1,5 - 2 mg/l
Fe: 0,1 mg/l
Wodę przygotowuję tak:
18l RO + 2l wody z kranu (woda w kranie ma GH 32°d i KH 20°d potwierdzone testami i informacją z MPGK)
Nawozy:
- po jednej kulce gliniano torfowej pod każdą roślinę - jednorazowo
- nawóz Mikro podaję tak aby utrzymać poziom 0,1mg/l żelaza ( i tak dawka większa niż zaleca producent )
- nawóz Makro (bez fosforu) podaję 5ml dziennie rano
- Carbo w płynie (aldehyd glutarowy) 1ml dziennie rano
(dodam, że bez nawozów rośliny rosły podobnie)
Poziom fosforanów:
Wydaje mi się że jest zbyt wysoki w porównaniu do azotu, ale nie udaje mi się go zbić, podmieniałem nawet po 30% wody dziennie przez 5 dni i zeszło do 0,7mg/l ale dzisiaj jest znowu 1,5-2mg/l. Odkryłem że pokarm w pastylkach zawiera fosforany (3,5mg/tabl) przez 5 dni po 2 tabletki to daje 35mg co w 60l wody daje efekt zwiększenia PO4 o 0,6mg/l - więc potencjalne drugie źródło odkryte (pierwszym był ogromny korzeń który jednak w wielu miejscach był miękki i go wywaliłem).
Poziom wapnia i magnezu:
Chyba jest niski, ale jak dodam wody z kranu to skoczy mi pH, a zależy mi żeby było niskie 6,0 może 6,5 bo wtedy nie ma amoniaku i ryby się lepiej czują. Zamówiłem CaNO3, MgNO3, MgSO4, KCl, CaCl2 i CaSO4. Przestałbym podawać to Makro w płynie które mam i chciałbym skomponować własną mieszankę. Chcę uzyskać proporcje pierwiastków (nie związków) Ca:Mg:K = 4:1:3 oraz N:P:K = 16:1:20 ( stosunek Redfielda - przy czym zastanawiający jest dla mnie potas.. czy aby na pewno 20 ) wspólnym mianownikiem tych zestawów proporcji jest potas K więc pomyślałem tak: Ca:Mg:N:P:K = 27:7:16:1:20
Czy jak uzyskam taką mieszankę to będzie to miało sens?
CO2
Na razie nie mam. Na start zamówiony zestaw Tropicala w sprayu z dzwonem, więc będę dawkował 100-150 ml gazu raz dziennie.
Byłbym wdzięczne za wszelkie porady co mogę poprawić aby liście rosły zielone grube i proste