Czy dodawać mikro/makro?
Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4
Czy dodawać mikro/makro?
Witam,
akwa 100l z roślinkami jak na zdjęciu, docelowo jeszcze coś zielonego posadzę ale niewiele:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6r4 ... wbustJL4JO
Akwa ma jakieś 3 tygodnie więc w miarę ustabilizowane. Niestety padła mi 1 roślinka, ta czerwona po lewej stronie, z tyłu.
Dawałem potas raz na tydzień,połowę dawki mikro i makro oraz carbo. Parę dni temu zmniejszyłem mikro i makro połowę na 2 dni.
W podłożu pod korzeniami mam tabletki tetra crypto dla roślin. Światło - 2 lampy po 18W led każda.
Obecne parametry:
NO3 - 20
NO2 - 0
PO4 - 0,8
GH - 4
KH - 6
pH - 7,2
cl2 - 0
CO2 - 15
K - 30
W sumie parametry są bardzo dobre i w normie. Jednak zastanawiam się czy jest sens dawać w ogóle makro bo NO3 i po4 robi się samo a potasu mam w górnej granicy. Może zostawić tylko carbo, potas przy podmiance i pół dawki mikro codziennie?
akwa 100l z roślinkami jak na zdjęciu, docelowo jeszcze coś zielonego posadzę ale niewiele:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6r4 ... wbustJL4JO
Akwa ma jakieś 3 tygodnie więc w miarę ustabilizowane. Niestety padła mi 1 roślinka, ta czerwona po lewej stronie, z tyłu.
Dawałem potas raz na tydzień,połowę dawki mikro i makro oraz carbo. Parę dni temu zmniejszyłem mikro i makro połowę na 2 dni.
W podłożu pod korzeniami mam tabletki tetra crypto dla roślin. Światło - 2 lampy po 18W led każda.
Obecne parametry:
NO3 - 20
NO2 - 0
PO4 - 0,8
GH - 4
KH - 6
pH - 7,2
cl2 - 0
CO2 - 15
K - 30
W sumie parametry są bardzo dobre i w normie. Jednak zastanawiam się czy jest sens dawać w ogóle makro bo NO3 i po4 robi się samo a potasu mam w górnej granicy. Może zostawić tylko carbo, potas przy podmiance i pół dawki mikro codziennie?
Re: Czy dodawać mikro/makro? Okrzemki
A okrzemki też mam... Zbiornik świeży ale po parametrach ustabilizowany. Co może je powodować?
Re: Czy dodawać mikro/makro?
Moim zdaniem możesz mieć za mało światła, więc nawożenie minie się z celem, bo rośliny go nie przerobią przy słabej fotosyntezie.
Jeżeli za korzeniem po prawej leży muszla, to ją wyjmij jak najszybciej.
Jeżeli za korzeniem po prawej leży muszla, to ją wyjmij jak najszybciej.
Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
To kamień 
Czyli zwiększyć czas świecenia czy zmniejszyć podawanie carbo?

Czyli zwiększyć czas świecenia czy zmniejszyć podawanie carbo?
Nie wiem ile świecisz, widzę tylko ilość W na litr i to jest moim zdaniem po prostu za mało. Dołóż jeszcze jedną świetlówkę, świeć 10-12 godzin. Masz po prostu za ciemno w zbiorniku.
Pozdrawiam. Barbara
Właśnie nie mam możliwości dołożenia trzeciej lampy :/
A co do tego mikro i makro - nawozić?
A co do tego mikro i makro - nawozić?
kiedy rozrastają się boczne korzenie u roślin to zielsko czegoś szuka, ma czegoś za mało, jak się wyciąga do góry, a na boki prawie wcale to ma mało światła...u Ciebie może i więcej światła by nie zaszkodziło, choć prawdopodobnie masz to minimum dla danych roślin, na razie to jeszcze świeże w miarę- jak ludwigia będzie robić się zielona, a tylko jej szczyty czerwienieć to będzie mało światła dla niej na pewno...no i ona chce jakiegoś papu, inaczej te białe korzonki bezpośrednio z łodyg nie powinny wyrastać
Właśnie mam wsadzone sporo tabletek nawozowych,
swoją drogą te 2 czerwone roślinki kupiłem w osobnych sklepach akwarystycznych. Jedna padła, druga nie.
swoją drogą te 2 czerwone roślinki kupiłem w osobnych sklepach akwarystycznych. Jedna padła, druga nie.