Sygnalizacja braku CO2
Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4
Sygnalizacja braku CO2
Gdy sie skończy gaz w butli bardzo łatwo to przeoczyć zwłaszcza gdy mamy reaktor np narurowy .
Znalazłem na to prosty i tani sposób
Wobwód zasilania CO2 (między butlą a elektrozaworem ) wpiąłem czujnik cisnienia oleju od samochodu . Mają rózne cisnienia ale zwykle jest to 0,3 - 0,8 at. Koszt to kilkanaście złotych .
Działa to tak że jak cisnienie spada to wewnętrzne styki sie zwierają więc mogą np włączyć LED umieszczoną w widocznym miejscu .
U mnie 3mm czerwona dioda wciśnieta w otworek w brązowych drzwiczkach jest niewidoczna lecz jej włączenia nie da sie niezauważyć .
Znalazłem na to prosty i tani sposób
Wobwód zasilania CO2 (między butlą a elektrozaworem ) wpiąłem czujnik cisnienia oleju od samochodu . Mają rózne cisnienia ale zwykle jest to 0,3 - 0,8 at. Koszt to kilkanaście złotych .
Działa to tak że jak cisnienie spada to wewnętrzne styki sie zwierają więc mogą np włączyć LED umieszczoną w widocznym miejscu .
U mnie 3mm czerwona dioda wciśnieta w otworek w brązowych drzwiczkach jest niewidoczna lecz jej włączenia nie da sie niezauważyć .
Re: Sygnalizacja braku CO2
Jako prawie elektryk samouk - proponuję te styki, które widać na obrazku zakleić termokurczką albo chociaż tasiemką izolacyjną coby ci się nie zetknęły przypadkiem, bo wtedy może ci się zaświecić nie tylko diodka
Mamusiu Choinka się pali - Choinka się świeci a nie pali
Mamusiu firanki się świecą
Mamusiu Choinka się pali - Choinka się świeci a nie pali
Mamusiu firanki się świecą
Ps. Nie znam się na chemii do Aqua i nie chcę się znać.
390L za grosze na jakiejś wyprzedaży
Lubię samoróbki
Uwielbiam naturalne multi-kulti - od bakterii do drapieżników
Lubię samoróbki
No . 5V no i minus na masie
Na bateriach (1,5V) zrobisz spawarkę , a co dopiero na 5V - na pewno będzie to niezła zapalarka plazmowa
https://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zr ... i-spawarke
https://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zr ... i-spawarke
Ps. Nie znam się na chemii do Aqua i nie chcę się znać.
Lubię samoróbki
Lubię samoróbki
Akurat tu to tak wygląda, że zwarcie da co najwyżej fałszywy alarm pustej butli. Ale racja, styki trzeba izolować.
Pozdrawiam,
Kamil
Dziwne... U mnie działa
Kamil
Dziwne... U mnie działa