Choroba neonowa?
Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4
Choroba neonowa?
Jestem początkującym akwarysta.
Start akwarium zrobiłem w listopadzie 2022, do tej pory oprócz glonów nitkowatych, które nawiedziły w kwietniu moje akwarium nie miałem żadnych problemów.
Dzisiaj zauważyłem, że jeden z Neonów wyblakł (czerwony pasek), przestał jeść i tylna płetwa "ucieka" do góry. Neonek nie chowa się w roślinach, przebywa w grupie, ale jego wygląd trochę niepokoi.
Co mam teraz zrobić?
Czy to jest tak zwana choroba neonowa? Czy jakiś fizyczny uraz, bo mógł ją np. uszkodzić szalejący w akwarium Kirysek sterbay?
Start akwarium zrobiłem w listopadzie 2022, do tej pory oprócz glonów nitkowatych, które nawiedziły w kwietniu moje akwarium nie miałem żadnych problemów.
Dzisiaj zauważyłem, że jeden z Neonów wyblakł (czerwony pasek), przestał jeść i tylna płetwa "ucieka" do góry. Neonek nie chowa się w roślinach, przebywa w grupie, ale jego wygląd trochę niepokoi.
Co mam teraz zrobić?
Czy to jest tak zwana choroba neonowa? Czy jakiś fizyczny uraz, bo mógł ją np. uszkodzić szalejący w akwarium Kirysek sterbay?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Choroba neonowa?
Niestety to może być "choroba neonowa"
1. Izolacja wszystkich ryb mających jakieś objawy - Generalnie to są to ryby do uśpienia
- nie do wyleczenia.
- Gdy to tylko pojedynczy przypadek można próbować lać środki na pierwotniaki - ale nie ma żadnych gwarancji, że to coś da
2. W przypadkach gdy zarażeniu ulegają inne ryby - to niestety cała zawartość akwarium jest do wywalenia
- a szkło do dezynfekcji środkami do zwalczania sporów.
1. Izolacja wszystkich ryb mających jakieś objawy - Generalnie to są to ryby do uśpienia

- Gdy to tylko pojedynczy przypadek można próbować lać środki na pierwotniaki - ale nie ma żadnych gwarancji, że to coś da

2. W przypadkach gdy zarażeniu ulegają inne ryby - to niestety cała zawartość akwarium jest do wywalenia

Ps. Nie znam się na chemii do Aqua i nie chcę się znać.
390L za grosze na jakiejś wyprzedaży
Lubię samoróbki
Uwielbiam naturalne multi-kulti - od bakterii do drapieżników

Lubię samoróbki

Jakie masz parametry wody w akwarium? Większość chorób ryb akwariowych (poza urazami mechanicznymi) bierze się poprzez osłabienie ryb ze względu na niewłaściwe warunki hodowli.
W tym przypadku może to być za ciepła, za twarda i zbyt zasadowa woda. Może to być również po prostu uraz mechaniczny i zakażenie grzybicą. Ale równie dobrze może to być choroba neonowa. Radzę uśmiercić humanitarnie chora sztukę (zamrozić w kubeczku wody) a resztę ryb uważnie obserwować. Można oddać do akwarium jakiś dobry odkażacz do wody firmy Zoolek (np. Trypaflavin) lub SERA (np. Omniforte).
W tym przypadku może to być za ciepła, za twarda i zbyt zasadowa woda. Może to być również po prostu uraz mechaniczny i zakażenie grzybicą. Ale równie dobrze może to być choroba neonowa. Radzę uśmiercić humanitarnie chora sztukę (zamrozić w kubeczku wody) a resztę ryb uważnie obserwować. Można oddać do akwarium jakiś dobry odkażacz do wody firmy Zoolek (np. Trypaflavin) lub SERA (np. Omniforte).
Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Wydaje mi się, że uśmiercenie nie będzie konieczne, bo chyba padła. Mówię chyba, bo siedzę właśnie przed akwarium 20 minut i nigdzie nie mogę jej namierzyć.
Temperatura fakt trochę za ciepło 27-28C
pH 7,5
GH 11
KH 6
Dziękuje za polecenie tych preparatów, jutro o nich poczytam i kupię.
Wracam do szukania.
Temperatura fakt trochę za ciepło 27-28C
pH 7,5
GH 11
KH 6
Dziękuje za polecenie tych preparatów, jutro o nich poczytam i kupię.
Wracam do szukania.
Dla neonów Innesa masz za twardą, zbyt zasadową i za ciepłą wodę. Ten gatunek jest chłodnolubny i wymaga wody miękkiej i kwaśnej.
Pozdrawiam. Barbara
Tak na przyszłość - nie dopuszczaj aby ryba z podejrzeniem poważnej choroby padła Ci w Akwarium. Bo wszystkie inne ryby, które ją skubały po zgonie zjadły też pasożyty, zarodniki, wirusy czy bakterie, grzyby czy inne cholerstwo. Czyli są potencjalnie zarażone 

Ps. Nie znam się na chemii do Aqua i nie chcę się znać.
Lubię samoróbki

Lubię samoróbki

Znajomy mi podesłał o chorobie neonowej:
a ogólnie tekst pochodzi z magazynu "Akwarium" nr 3 z 1988 roku.
Źródło TUTAJWprost zdumiewający środek przeciwko chorobie neonowej podał do wiadomości jeden z niemieckich akwarystów, dr Schubert. Odkrycie było przypadkowe. Otóż jeden z akwarystów obłożył dno swego akwarium w którym hodował ryby dotknięte chorobą neonową, włóknem kokosowym. Okazało się, że choroba nie tylko przestała się rozwijać, ale chore osobniki zostały wyleczone. Dr Schubert powtórzył eksperyment i osiągnął ten sam efekt.
Stwierdził on przy okazji, że działanie włókna kokosowego nie polega na żadnych jego właściwościach chemicznych lecz wynika po prostu ze sposobu życia i rozmnażania się pasożytów powodujących chorobę neonową. Przez wyścielenie dna akwarium włóknem kokosowym spory spadające na dno nie są rybom dostępne i w ten sposób nie mogąc trafić do ich organizmów giną.
Ten sam efekt można uzyskać, jeśli wyłoży się dno akwarium włóknistym mchem jawajskim, a nawet siateczką ze sztucznego włókna (np. perlon lub nylon). Chodzi po prostu o to, aby rybom uniemożliwić zbieranie pasożytów z dna akwarium.
Ważne przy tej kuracji jest aby woda w dolnych partiach akwarium nie została wzburzona, bo wtedy pasożyty mogą zostać uniesione ponad włókninę
a ogólnie tekst pochodzi z magazynu "Akwarium" nr 3 z 1988 roku.
Pozdrawiam,
Kamil
Tajne hasło: pięć gwiazdek przerwa trzy gwiazdki
Kamil
Tajne hasło: pięć gwiazdek przerwa trzy gwiazdki