Opis akwarium:
Akwarium 72l - 60x40x30 (gotowy zestaw leddy xl 60 od aquaela, to moje pierwsze akwarium)
obsada to dwa dorosłe gupiki (samiec i samica, były wcześniej dwie samice, ale jedna jakieś dwa tygodnie temu zmarła, ale u niej nie zaobserwowałam nic dziwnego w zachowaniu, jej zgon był dla mnie niespodzianką), do tego kilkanaście młodych (czekam aż podrosną, aby je wydać)
Karmię ryby pokarmem dla gupików od tropikala
Temperatura wody to 22 stopnie, parametry mierzone testami paskowymi, więc pewnie niewiele powiedzą, pH to 7,4-7,6
W sobotę dołożyłam do akwarium 5 krewetek amano jako ekipę sprzątającą
Woda podmieniana raz w tygodniu około 30% (przy okazji odmulam dno i czyszczę szyby)
Akwarium było założone w połowie czerwca, ale rybki wpuściłam dopiero we wrześniu
Mam dwa filtry, jeden z zestawu ASAP 300, dokupiłam do tego turbo 500, bo mi się bardziej podobał i wydawało mi się, że będzie wydajniejszy i tak jakoś zostały obydwa
Oświetlenie z zestawu Aquael Leddy Tube Day & Night 2.0 10W i dodatkowo wsadziłam happeta 6W.
Grzałka Aquael Patinium 75W, ale nie dogrzewam, bo do tej pory nic się nie działo, a może powinnam zacząć
W akwarium mam kilka roślin, kryptokoryna, mikrozorium, echinodorus ocelot red, egeria densa, niedawno dosadziłam z invitro Gratiolę Viscidulę, sporo roślin mi się niestety rozpuściło w akwarium
Nie ma żadnych sztucznych ozdób, podłoże to na dnie unisoil przykryty żwirkiem bazaltowym od aquaela, mam korzeń red moor i łupek drzewiasty jako skałki
Opis problemu:
gupik samiec ma coś jakby przezroczystego bąbla na główce, zauważyłam go wczoraj, zachowuje się normalnie, pływa, goni za samicą, innych zmian nie zaobserwowałam, pozostałe gupiki w akwarium mają się dobrze, nie widzę, żeby coś im dolegało
Dodatkowe info:
na szybach akwarium i czasem na podłożu pojawiają się takie białe naloty, sprzątam to, ale pojawia się znowu, zaczęło się to pojawiać około miesiąca temu, nie ma tego dużo, ale występuje niestety regularnie
Załączyłam zdjęcie gupika z tym bąblem, mam nadzieję, że to pomoże i że zamieściłam wszystkie wymagane informacje (bo lista jest całkiem długa