Dzień Dobry
Baniak 300 l netto
pH 6.8
GH i KH staram trzymać na 4
N02 0
NO3 1
Pozostałe parametry nie mierzę
Podmiana wody raz w tygodniu 120 l 60%/40% ro/kran bez mineralizacji.
Baniak jakieś 1,5 roku
Nawożenie CO2 oraz test CO2 w baniaku
temperatura 28
Dwa filtry kubełkowe HW-304B z UV i HW-302 bakterie co podmiana z microbe
karmienie raz dziennie żywy oraz 5 kostek mrożonek i co dwa trzy dni dla przydennych
Obsada (mogę coś zapomnieć)
podłoże wynalazku polskich naukowców które ma zasilać bez nawozów baniak co najmniej 6 lat
Dużo różnych roślin wycinka co tydzień prawie wiadro prawie zero glonów i pyłu na szybach.
20 neonów
4 piskorki
1 glonojad
5 kirysów spiżowych
5 kirysów pand
2 krewetki filtrujące czerwone
5 ślimaków helmet
2 ślimaki Tylomelania i sporo podrośniętych małych głównie w podłożu
4 głowaczyki
3 paletki takie z 12 cm mam je z 6 mc dostałem 5
dokupiłem miesiąc temu szóstą która zaraz składała ikrę na liściu z trzy razy i nic nie wyszło któregoś dnia jak wszedłem pływała z dna do góry jakby się topiła i miała rozciętą wargę no i się utopiła (samiec był dominujący gonił wszystko)
Po kilku dniach jedna z paletek zaszyła się w rogu baniaka nie jadła nie chudła nie miała żadnych widocznych objawów padła kilka dni później.
Jedna z palet od początku była dużo mniejsza i traciła kolory z dnia na dzień mało jadła aż padła.
Dominujący samiec kilka dni temu mocno wycofany w róg i nic nie je płochliwy i słabszy osobnik jego goni role się zamieniły.
Pozostałe dwie jedzą super i widać że są zdrowe pomarańczowa ma przy pyszczku małe plamki ale nie sądzę by to była choroba.
W między czasie ale to w obrębie z 6 mc padły mi po kolei 4 kakadu i dwa barwniaki, kakadu robił się dość czarny pływał przy dnie kilka dni i odpływał. Barwniaki z znienacka po nocy na powierzchni martwe miesiąc odstępu.
Brak mikroskopu brak ciągnących się kup. Profilaktycznie 4 dni do baniaka protosol samiec odłowiony do 50 i dostał kurację metronidazol następnie do samca dołączyły dwie palety i kuracja capisolem oczywiście w odstępach czasowych i z podmianami wody.
Obecnie wszystko sobie pływa palety jak nas widzą zbliżających się do akwarium chowają się coś jedzą ale teraz tylko podaję d50 i dla neonów granulki no i przydenne. Parametry wody bez zmian podałem także dawkę ichtio i później cmf. jak nas nie widzą to pływają po całości ale ten duży goniony przez mniejszego i odganiany od jedzenia. Duży ma takie otarcie z jednej strony zakreśliłe inne to refleks świetlny i z drugiej podobne lecz mniejsze. Mniejszy jak go goni to bije w to miejsce Kupiłem mikroskop zbadałem odchody i nic tam nie ma.
Te plamki wydają się skórą nie odstają od ryby nie ma włosków.
Porady z baniakiem potrzebuję
Moderatorzy: michelle1992, BARA, krzych_100, grzesi3k, wojtass9
Porady z baniakiem potrzebuję
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Porady z baniakiem potrzebuję
Dodam że w obsadzie są jeszcze
11 oto-sków
4 kosiarki
11 oto-sków
4 kosiarki