Nowe akwarium. Początkujący akwarysta.
Moderatorzy: michelle1992, BARA, krzych_100, grzesi3k, wojtass9
Re: Nowe akwarium. Początkujący akwarysta.
W tych zestawach akwariowych zazwyczaj jest za słabe oświetlenie. To zależy od Ciebie czy kupisz nowe czy używane, wiadomo, że na używanym dużo zaoszczędzisz ale może mieć już widoczne ślady użytkowania.
mnie tam rośnie coś zielonego, a nie wiem czy mam 0,3W/l nawet, mam jedną belkę 1650 lm+ drugą 1155 lm co daje raczej poniżej 30W w ledach...
- Neurochirurg
- Ekspert akwarysta
Ale na Twoje akwa trzeba wziąć poprawkę. Na oko 1/3 akwarium to mrok, zatem zostaje 112 brutto. Z tego netto pewne że 100 i już wynik wygląda inaczej 
Planuję zmienić akwarium 72 l, na 200 l. i mam dylemat czy zainwestować w akwarium JUWEL Rio 180 kompletne
czy złożyć zestaw składający się z
- akwarium Fine zestaw akwariowy 100x40x57cm 200l z Sinkor LED 73W biała / dąb
+
Filtr Fluval U4
+ Grzałka.
Proszę o opinie na ten temat.
czy złożyć zestaw składający się z
- akwarium Fine zestaw akwariowy 100x40x57cm 200l z Sinkor LED 73W biała / dąb
+
Filtr Fluval U4
+ Grzałka.
Proszę o opinie na ten temat.
Oto moja opinia
JUWEL Rio 180 ma za cienkie szkło (chyba nawet rozne grubosci)
Fine ma 8mm
Moim zdaniem szklo przy tych gabarytach powinno miec 10mm a poza tym miec lepsze proporcje ( np 100x50x50 to lepiej dla ryb i wymiany gazowej)
Ponadto przekraczanie wys 50cm zwieksza cisnienie i bardziej naraza na zerwanie silikonu . Im wyzsze akwarium tym wyzsze cisnienie a wiec wieksze ryzyko rozszczelnienia .Producenci silikonow informują o tym w karcie katalogowej do jakiej wysokosci mozna stosowac ich klej. Przy dlugosci 100cm dal bym koniecznie listwy szklane na przednia i tylną szybe (szyby za mocno sie wyginają bez nich ) Wklejenie wymaga odrobiny wiedzy aby listwy nie byly za krotkie bo moze to zadzialac odwrotnie
Oswietlenie(ledowe ma tendencje do spadku strumienia swiatla z czasem i nalezy o tym pamietac ) jest zalezne od planowanych ryb i roslin i filtracja rowniez
Najwazniejsza filtracja to filtracja biologiczna ktora odpowiada za stabilne warunki dla ryb i roslin a wiec jest kluczowa . Zeby filtracja biologiczna byla efektywna musi miec wolny a nie szybki przeplyw wody przez media filtracyjne .
Oswietlenie aby spelnialo role biologiczną oraz takze dekoracyjną (renderowanie kolorow ) powinno posiadac oprocz czerwonych diod i niebieskich takze diody zielone (co łacznie daje tzw biale dzienne swiatlo o odpowiednim widmie dla zycia w akwarium i oddaje naturalne barwy podwodnego swiata)
Zycze powodzenia w pielęgnacji akwarium
JUWEL Rio 180 ma za cienkie szkło (chyba nawet rozne grubosci)
Fine ma 8mm
Moim zdaniem szklo przy tych gabarytach powinno miec 10mm a poza tym miec lepsze proporcje ( np 100x50x50 to lepiej dla ryb i wymiany gazowej)
Ponadto przekraczanie wys 50cm zwieksza cisnienie i bardziej naraza na zerwanie silikonu . Im wyzsze akwarium tym wyzsze cisnienie a wiec wieksze ryzyko rozszczelnienia .Producenci silikonow informują o tym w karcie katalogowej do jakiej wysokosci mozna stosowac ich klej. Przy dlugosci 100cm dal bym koniecznie listwy szklane na przednia i tylną szybe (szyby za mocno sie wyginają bez nich ) Wklejenie wymaga odrobiny wiedzy aby listwy nie byly za krotkie bo moze to zadzialac odwrotnie
Oswietlenie(ledowe ma tendencje do spadku strumienia swiatla z czasem i nalezy o tym pamietac ) jest zalezne od planowanych ryb i roslin i filtracja rowniez
Najwazniejsza filtracja to filtracja biologiczna ktora odpowiada za stabilne warunki dla ryb i roslin a wiec jest kluczowa . Zeby filtracja biologiczna byla efektywna musi miec wolny a nie szybki przeplyw wody przez media filtracyjne .
Oswietlenie aby spelnialo role biologiczną oraz takze dekoracyjną (renderowanie kolorow ) powinno posiadac oprocz czerwonych diod i niebieskich takze diody zielone (co łacznie daje tzw biale dzienne swiatlo o odpowiednim widmie dla zycia w akwarium i oddaje naturalne barwy podwodnego swiata)
Zycze powodzenia w pielęgnacji akwarium
<----klik