Choroba w moim akwarium!

Forum o leczeniu i profilaktyce ryb w akwarium

Moderatorzy: michelle1992, BARA, krzych_100, grzesi3k, wojtass9

ODPOWIEDZ
ggggggg_

Choroba w moim akwarium!

Post autor: ggggggg_ »

Od dłuższego czasu w moim akwarium mam problem z dziwną chorobą której nie jestem w stanie zdiagnozować..Myślałam wpierw że to może być rybia ospa lub pleśniawka i próbowałam wielu preparatów (cmf, ichtio, healthosan z ropicala, z zooleku green) ale żaden nie zadziałał. Wręcz po preparacie cmf jedna z moich ryb zaczęła mieć wygięty kręgosłup i dziwnie pływać:( więc natychmiast podmienilsm wodę. Obsada akwarium to krewetki Amano, jeden ślimak Helenka, 10x razbora klinowa oraz 3x sumik szklisty. Wiem że nie powinnam mieć tylko 3 sumów ale są to resztki osobników które mam od dziecka(akwarium mam właśnie od dziecka) i po wyleczeniu planuję je oddać komuś kto ma więcej sumików aby miały stado, ale na ten moment nie mogę tego zrobić ze względu na chorobę. Ogólnie ryby czują się dobrze, nic im się nie dzieje nie padają, jedyne co to część z nich na białe plamki na oczach lub pyszczku, oraz taki aksamitny nalot. Testy bez niczego niepokojacego. Temperatura 24 stopnie. Regularnie podmiany wody, zawsze daję płyn do uzdatniania kranówy. Czy to może być np oodinoza? Co zrobić żeby rybki nie reagowały źle na preparat, bo teraz boję się żeby nie było gorzej jak z tamtą po zastosowaniu. Proszę bardzo o pomoc:(
ODPOWIEDZ