Jakie serca?

Co jedzą nasi podopieczni w akwarium

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

Sopel
Akwarysta
Posty: 2043
Rejestracja: 31 sie 2008 21:46
Lokalizacja: Zabrze

Jakie serca?

Post autor: Sopel »

Hey.
Powiedziałem Mamie żeby kupiła mi serca wołowe. Nie było,kupiła serca z kur. Nadadzą się? Mam zamiar sercem karmić skalary.
Czy może odpuścić i kupić normalne wołowe?
200L
Obrazek
Dawid
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Jeśli nie ma serca wołowego, może być końskie albo indycze, jak nie ma tego, to również kupowałem serce kurcząt. Normalne wołowe chude jest również dobre. Aby domieszać filecik z rybki, krewetki, ewentualnie inne specyfiki.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Sopel
Akwarysta
Posty: 2043
Rejestracja: 31 sie 2008 21:46
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: Sopel »

Dzięki,czyli się nada.
Co dokładnie dodawałeś do serc?
Filet z ryby,jakiej? I rozumiem że to wszystko mroziłeś?
200L
Obrazek
Dawid
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Cały czas dodaje bo sam robię mixy.
Możesz zrobić część serca z czosnkiem, drugi rodzaj np. ze szpinakiem, krewetkami, ryba jako dodatek to może być łosoś, pstrąg, mogą być brokuły, papryka, banany. Ja zawsze przed podanie miąska wkroplam do niego kilka kropli fischtaminu Sery.
Miącho oczywiście zmielone wymieszane i po porcjowane leży sobie w zamrażalniku.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Sopel
Akwarysta
Posty: 2043
Rejestracja: 31 sie 2008 21:46
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: Sopel »

I chyba nie karmisz ich tak codziennie, dużo mówi się o zatłuszczeniu...
Czym karmisz na co dzień?
200L
Obrazek
Dawid
Awatar użytkownika
irkame
Początkujący pomocnik
Posty: 967
Rejestracja: 05 lip 2007 9:37
Lokalizacja: Głogów

Post autor: irkame »

Hey. A czy skalarki czy inne rybki trzeba do takiego pokarmu przyzwyczajac? Ja zrobiłem ostatnio mixa:250dkg wołowiny (sama czerwień,beż białych przebarwień czyli tłuszczu czy sciegien) i 1 ząbek czosnku. Ale nie widzę żeby skalarki aż tak przepadały. Czy to normalne?
Awatar użytkownika
tompior111
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 6127
Rejestracja: 15 mar 2008 18:30
Lokalizacja: Toruń

Post autor: tompior111 »

irkame pisze:nie widzę żeby skalarki aż tak przepadały
Każda ryba musi się przyzwyczaić do nowego pokarmu. Jak je trochę przegłodzisz, to spróbują i mixa ;)
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
irkame
Początkujący pomocnik
Posty: 967
Rejestracja: 05 lip 2007 9:37
Lokalizacja: Głogów

Post autor: irkame »

W poniedziałek dałem im pierwszy raz, to trochę podjadły ale dzis tak już nie bardzo. ok. Spróbujemy je lekko przygłodzic na zmianę z płatkami. dzięki
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Sopel pisze:I chyba nie karmisz ich tak codziennie, dużo mówi się o zatłuszczeniu...
Czym karmisz na co dzień?
możesz mi wierzyć lub nie, ale moje ryby miącho jedzą przynajmniej raz dziennie, czasem częściej. A efekty są w galerii.
irkame
PostWysłany: 14 Sty 2009 19:45 Temat postu:
Hey. A czy skalarki czy inne rybki trzeba do takiego pokarmu przyzwyczajac? Ja zrobiłem ostatnio mixa:250dkg wołowiny (sama czerwień,beż białych przebarwień czyli tłuszczu czy sciegien) i 1 ząbek czosnku. Ale nie widzę żeby skalarki aż tak przepadały. Czy to normalne?
Za dużo czosnku.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Sopel
Akwarysta
Posty: 2043
Rejestracja: 31 sie 2008 21:46
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: Sopel »

Siostrze udało się kupić serca a w zasadzie serce wołowe, bo jest ogromne, takie ma być?
200L
Obrazek
Dawid
Awatar użytkownika
BARA
Moderator
Moderator
Posty: 15745
Rejestracja: 31 maja 2006 15:36
Lokalizacja: Białystok

Serce

Post autor: BARA »

Tak, takie ma być. Do przygotowania mixa należy je pokroić i wyczyścić a potem mielić z dodatkami.
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Do przygotowania mixa należy je pokroić i wyczyścić....... a potem mielić z dodatkami.
Między wykropkowanymi czynnościami należy je dokładnie wymyć i obsuszyć, następnie zmielić, jak dla skalarów, to tak ze dwa razy.

Co do dodatków, np. jeśli dodajesz suche pokarmy, to ich nie mielisz, podobnie z mrożonym szpinakiem, który można kupić w kulkach.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
BARA
Moderator
Moderator
Posty: 15745
Rejestracja: 31 maja 2006 15:36
Lokalizacja: Białystok

?

Post autor: BARA »

To jest jasne, Sopel pytał o wielkość serca, reszta jest mu znana.
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Sopel
Akwarysta
Posty: 2043
Rejestracja: 31 sie 2008 21:46
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: Sopel »

Tak, serce już zamrożone. Jest znacznie ciemniejsze od indyczego, i skalarom smakuje :wink:.

Szpinak mam właśnie w takich kulkach.

Dzięki.
200L
Obrazek
Dawid
Tomaszkrysgrzes1
Posty: 23
Rejestracja: 22 kwie 2008 14:00
Lokalizacja: WOLKOWO

Post autor: Tomaszkrysgrzes1 »

witam a czy mógł mi ktoś podać całą procedurę jak przygotować taki mix bo chciałbym spróbować a jeszcze nie robiłem takiego czegoś
ODPOWIEDZ