Wasze przepisy na najlepsze mixy.

Co jedzą nasi podopieczni w akwarium

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

Awatar użytkownika
Kubencki
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 9560
Rejestracja: 11 kwie 2007 7:45
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska

Post autor: Kubencki »

A ja zamiast wołowego kupiłem wieprzowe....dlaczego się nie nadaje???

Ten mix ma być zmielony na papkę czy mają tam być wyraźne kawałki mięsa???
Pozdrawiam!!!
Kuba.
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Wieprzowe mięso(serce) jest znacznie tłuściejsze od wołowego czy indyczego. To je przekreśla.Zastosowanie jego jako pokarmu to bardzo zły pomysł. Ale każdy karmi tym co uważa za dobre.Ja bym nigdy go nie zastosował.
Co do konsystencji, grubości mięsa, to zależy od wielkości ryb.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kubencki
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 9560
Rejestracja: 11 kwie 2007 7:45
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska

Post autor: Kubencki »

Jutro jadę po wołowe albo indycze. To wieprzowe od razu wywalę...albo psu dam. Czyli to nie ma być taka papka...mają być to małe kawałki serca???
A szpinak ma być na drobno posiekany czy takie kawałki- ok 3-4mm???
Pozdrawiam!!!
Kuba.
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Co do szpinaku to ja kupuję takie kuleczki szpinakowe mrożone w kartonikach, są w każdym markecie. Ja serce przepuszczam dwa razy przez maszynkę. Powstaje taka papka, jednak malutkie kawałeczki serca widać.
Można jeszcze stosować serce koński, lub cielęce.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
BARA
Moderator
Moderator
Posty: 15745
Rejestracja: 31 maja 2006 15:36
Lokalizacja: Białystok

Post autor: BARA »

Znajomy najpierw zamraża serce wołowe "na kamień" a potem je skrobie i te oskrobiny rozmraża. Są to bardzo drobne kawałki mięsa. Duże kąsaczowate (błyszczyki parańskie) i barwniaki (szczególnie Thomasa) je lubią.
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Ale taki sposób wyklucza robienie mixów.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kubencki
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 9560
Rejestracja: 11 kwie 2007 7:45
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska

Post autor: Kubencki »

Czy to prawda że zamiast serca można stosować pierś z kurczaka??? na forum o paletkach to przeczytałem ale nikt tego do końca nie wyjaśnił....
Pozdrawiam!!!
Kuba.
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Można, ale również nie za często, to wynika z tego, że wiadomo jak są karmione kurczaki. Ja kiedyś podawałem pierś kurczaka, jak nie miałem serc. Jednak lepiej jak najmniej kombinować.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kubencki
Przyjaciel Akwaforum
Posty: 9560
Rejestracja: 11 kwie 2007 7:45
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska

Post autor: Kubencki »

a kurze serca??? Bo takich w sklepie masa jest. Czyli pierś z kurczaka nie zaszkodzi??? I tak będę walczył o wołowe serce.
Pozdrawiam!!!
Kuba.
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Z tego co podają fachwcy od wiadomych ryb a więc i mixów- serca indycze, wołowe,ewentualnie cielęce, owieczko, końskie. Również pierś z kurczaka. Serce indyka jest zalecane z tego względu, że ma mniejszą zdolność kumulowania chemii. Do mixów dobrze dodać jest krewetki oraz miąsko z rybki-łosoś, pstrąg.
Zresztą do każdego mixu można przyzwyczaić skalara.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
patka
Posty: 121
Rejestracja: 07 mar 2008 12:03
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Post autor: patka »

a jak robicie te mixy żeby każdy ze składników nie leciał w inną stronę? Ja zrobiłam taki mix z serca indyczego, szpinaku i ciut czosnku i daję po trochu ale się w wodzie rozwala, skalary wybiorą mięsko a resztę czyli szpinak ignorują. No i wychodzi na to, że równie dobrze mogłabym podawać mięsko i szpinak osobno bo i tak się rozlatuje. Fakt, że to się nie zmarnuje bo inne stworzenia się ucieszą, ale też rozdrobnione dodatki trochę brudzą wodę nawet podawane w malutkich ilościach.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009 21:38 przez patka, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
patka
200L: skalary, bocja wsp. x3, neon innesa x15, otosek x8, kirysek panda x4, kirysek spiżowy x4, zbrojnik nieb. x1
moje akwarium
http://patistan.fotosik.pl/albumy/651656.html
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Ja wyjmuję kosteczkę z lodówki, kładę na ręczniku jednorazowym, papierowy, czekam aż rozmarznie i obcieknie. Dopiero podaję rybom małymi porcjami. Mam jednak trochę inne ryby, ja na raz daję 3 kostki miąska.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
michal_1m
Ekspert akwarysta
Posty: 2151
Rejestracja: 07 maja 2007 18:06
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: michal_1m »

Żelatyna spożywcza ładnie wiąże wszystkie składniki 8)
Michał

Obrazek
Awatar użytkownika
patka
Posty: 121
Rejestracja: 07 mar 2008 12:03
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Post autor: patka »

a, rozumiem, że wrzucasz całe kostki, tylko rozmrożone i one się do tych kostek właśnie dobierają. a ja dawałam po trochę malutkimi porcjami

żelatyna.. tak, coś czytałam. trzeba dodać do miksu, czekać aż się zwiąże i tak zamrozić?


nie pisz posta pod postem, używaj opcji "zmień"
pozdrawiam,
patka
200L: skalary, bocja wsp. x3, neon innesa x15, otosek x8, kirysek panda x4, kirysek spiżowy x4, zbrojnik nieb. x1
moje akwarium
http://patistan.fotosik.pl/albumy/651656.html
Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
Ekspert akwarysta
Posty: 6591
Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
Lokalizacja: Ciechanów

Post autor: mariuszzawadzki »

Ja również daję małymi porcjami(pojęcie względne), jednak u mnie taki kęsek wpada praktycznie do pyszczka ryby. U mnie mięso nie zdąża rozpłynąć się. Zresztą podobnie było przy skalarach.
Mariusz

Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.

Obrazek
ODPOWIEDZ