Mix by demonkuba16
Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4
- Kubencki
- Przyjaciel Akwaforum
- Posty: 9560
- Rejestracja: 11 kwie 2007 7:45
- Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska
Mix by demonkuba16
Witam.
Do przygotowania mixu wykorzystałem:
-0,5 kg serc indyczych
-trochę szpinaku mielonego
(szpinak mrożony)
-pokarmy D-allio plus i ichtio-vit tropicala
Zaczynamy.
Serca dokładnie czyśćmy z tłuszczu i żył...należy dopilnować aby nie było w sercach skrzepów krwi. ja serca ciąłem na 4 części- łatwiej się sprawdzało i czyściło.
Przygotowane serca i resztki. Nie starałem się aby jak najwięcej mięsa zachować.
Następnie mięso mielmy maszynką do mielenia. Ja robię to dwa razu ale nie trzeba. Podczas mielenia dodajemy szpinak i pokarmy suche tropicala.
zmielone mięso:
ja po zmieleniu jeszcze raz dokładnie wymieszałem wszystko widelcem.
Mix pakujemy do woreczków i wałkiem albo innym narzędziem wygładzamy je w worku. Mój mix ma ok 3-4 mm grubości. Można go w ten sposób łatwo łamać i podawać rybkom.
Całość do zamrażarki.
To jest mój przepis na mix. Oczywiście można dodać tam inne dodatki..ja nie miałem nic innego pod ręką.
Myślę że przyda się to wielu osobom.
Jeśli coś zrobiłem nie tak to proszę o napisanie.
Do przygotowania mixu wykorzystałem:
-0,5 kg serc indyczych
-trochę szpinaku mielonego
(szpinak mrożony)
-pokarmy D-allio plus i ichtio-vit tropicala
Zaczynamy.
Serca dokładnie czyśćmy z tłuszczu i żył...należy dopilnować aby nie było w sercach skrzepów krwi. ja serca ciąłem na 4 części- łatwiej się sprawdzało i czyściło.
Przygotowane serca i resztki. Nie starałem się aby jak najwięcej mięsa zachować.
Następnie mięso mielmy maszynką do mielenia. Ja robię to dwa razu ale nie trzeba. Podczas mielenia dodajemy szpinak i pokarmy suche tropicala.
zmielone mięso:
ja po zmieleniu jeszcze raz dokładnie wymieszałem wszystko widelcem.
Mix pakujemy do woreczków i wałkiem albo innym narzędziem wygładzamy je w worku. Mój mix ma ok 3-4 mm grubości. Można go w ten sposób łatwo łamać i podawać rybkom.
Całość do zamrażarki.
To jest mój przepis na mix. Oczywiście można dodać tam inne dodatki..ja nie miałem nic innego pod ręką.
Myślę że przyda się to wielu osobom.
Jeśli coś zrobiłem nie tak to proszę o napisanie.
Pozdrawiam!!!
Kuba.
Kuba.
- mariuszzawadzki
- Ekspert akwarysta
- Posty: 6591
- Rejestracja: 11 lis 2007 11:11
- Lokalizacja: Ciechanów
Pamiętam jak dziś jak pisaliśmy na gg i podawałem Ci ten przepis. Chyba nie zaprzeczysz.To jest mój przepis na mix.
Ja dodam od siebie, dobrze jest po zmieleniu zostawić miąsko np. na ręczniku papierowym aby obciekła z niego krew i woda.
Można sobie podzielić mixy i zrobić część z czosnkiem, krewetkami, pstrągiem łososiem a także papryką czy bananem. Tu można wykazać się swoją inwencją.
Lepsze jest serce wołowe, miej nafaszerowane chemią. Jednak jak wiadomo znacznie trudniej je zdobyć.
- Kubencki
- Przyjaciel Akwaforum
- Posty: 9560
- Rejestracja: 11 kwie 2007 7:45
- Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska
podawałeś podobny...ale nie taki sam.Pamiętam jak dziś jak pisaliśmy na gg i podawałem Ci ten przepis. Chyba nie zaprzeczysz.
ja przed podaniem mixy wkładam go do siatki do łowienia rybek i siatkę zanurzam w akwarium. Mix się rozmraża i wtedy rybki albo zaczynają go skubać przez siatkę albo ja go z siatki wywalam do akwarium.
Przed mieleniem można mięso opłukać w bieżącej wodzie a potem wysuszyć w papierowym ręczniku. Żadnej krwi w mięsie nie ma poza ta skrzepłą która usuwamy podczas czyszczenia serc.
wydaje mi się że w tych czasach wszystkie zwierzęta są faszerowane chemią.Lepsze jest serce wołowe, miej nafaszerowane chemią.
Pozdrawiam!!!
Kuba.
Kuba.