| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
BARA Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006 Posty: 4538 Pomóg³: 239 Sk±d: Bia³ystok
|
Wys³any: 29 Lip 2010 9:05 Temat postu: Przechylone akwarium 128l |
|
|
Witam,
ostatnio zauwa¿y³am z bardzo du¿ym zdziwieniem, ¿e moje akwarium 128l odchyla siê od poziomu w stronê pokoju. Widaæ po stanie wody wobec krawêdzi zbiornika, w tylnej czê¶ci woda podchodzi wy¿ej o prawie 4 mm ni¿ przy przedniej szybie.
Akwarium by³o poziomowane, ostatni restart ponad pó³tora roku temu. Wymiary 80x40x40, szyba 8mm, bez dodatkowych wzmocnieñ. Szafka jest wzmocniona, stoi na 5 solidnych nó¿kach (jedna na ¶rodku spodu mebla). Na blacie le¿± dwie p³yty MDF ka¿da ma po 18mm, pomiêdzy nimi styropian 10 cm. Pod akwarium dodatkowo styropian twardy (groszkowy) 5 cm.
Nie wiem co jest przyczyn± przechylania siê akwarium. Mo¿e pod³oga (parkiet), a mo¿e jednak szafka, a mo¿e styropian?
Mam pytania: do jakiej ró¿nicy poziomów wody mo¿na spaæ spokojnie? Czy szyba czo³owa akwarium wytrzyma nacisk? Czy muszê koniecznie ju¿ teraz restartowaæ zbiornik i ponownie go poziomowaæ?
Dodam tylko, ¿e akwarium na tej szafce i przy takim u³o¿eniu p³yt i styropianu stoi od 6 lat i nigdy nie by³o takiego problemu. I jeszcze jedno: ze wzglêdu na uk³ad pod³o¿a zbiornik jest bardziej ciê¿ki z ty³u, a nie z przodu (wiêcej ¿wirku przy tylnej szybie), a mimo to siê pochyla do przodu.
Bardzo Was proszê o uwagi i komentarze. _________________ Pozdrawiam.
Barbara
128l, g³ównie cierniooczki Kuhla i Myersa, bystrzyki Axelroda, otoski oraz bardzo du¿o ro¶lin. W planach gupiki i zmienniaki plamiste. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blue Tiger Akwarysta

Do³±czy³: 28 Sie 2007 Posty: 766 Pomóg³: 34 Sk±d: Borek k. Bochni
|
Wys³any: 29 Lip 2010 9:46 Temat postu: |
|
|
We¼ poziomnice i posprawdzaj co jest nie tak. Skoro na pocz±tku by³o wszystko ok a nachylenie zobaczy³a¶ dopiero teraz to nie wiadomo czy z 4mm nie zrobi siê zaraz 4cm. Nie wiem czy te 4mm to du¿o bo fizyk ze mnie marny ale dla w³asnego spokoju postawi³bym baniak od nowa.
Pozdrawiam. _________________ 160l - Trachemys Scripta Troostii
54l - gupikarium
18l - wkrótce Sternotherus Odoratus |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gienierator
Do³±czy³: 04 Maj 2010 Posty: 33 Pomóg³: 1 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: 29 Lip 2010 10:09 Temat postu: |
|
|
4mm to nic , zmiana k±towa nie przekracza stopnia
wiêc naciski i napre¿enia s± znikome.
pozdrowienia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
andypl33 Akwarysta
Do³±czy³: 29 Wrz 2006 Posty: 857 Pomóg³: 31 Sk±d: Bydgoszcz
|
Wys³any: 29 Lip 2010 10:17 Temat postu: |
|
|
teoretycznie móg³ si±¶æ styropian zobacz poziomic± jak stoi szafka i wszystko bêdzie wiadome .Moje akwa te¿ nie jest idealnie równe . _________________ 112l ,Ampularie m³ode oddam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
patka

Do³±czy³: 07 Mar 2008 Posty: 120 Pomóg³: 2 Sk±d: Jastrzêbie Zdrój
|
Wys³any: 29 Lip 2010 11:19 Temat postu: |
|
|
u mnie jest takie samo odchylenie, ró¿nica pomiêdzy przedni± a tyln± ¶cian± akwarium to oko³o 5 mm. Ja podejrzewam, ¿e pracuje parkiet pod szafk± lub ca³y blok. W ka¿dym razie jest tak oko³o roku, a to akwarium 200L i nic do tej pory siê z³ego nie dzieje. Zareagujê jak ró¿nica poziomów siê powiêkszy. Twoje akwarium jest mniejsze wiêc s±dzê, ¿e nie powinno przy tak ma³ym odchyleniu siê uszkodziæ. _________________ pozdrawiam,
patka
200L: skalary, bocja wsp. x3, neon innesa x15, otosek x8, kirysek panda x4, kirysek spi¿owy x4, zbrojnik nieb. x1
moje akwarium
http://patistan.fotosik.pl/albumy/651656.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
demonkuba16 Moderator

Do³±czy³: 11 Kwi 2007 Posty: 7831 Pomóg³: 214 Sk±d: Nowa Wie¶ Ujska
|
Wys³any: 29 Lip 2010 11:28 Temat postu: |
|
|
Basiu nie stawia siê zbiorników na takim grubym podk³adzie ze styropianu. Ja stawiam ¿e to w³a¶nie wina styropianu. Sprawd¼ piony szafki to wszystko siê oka¿e. _________________ Pozdrawiam!!!
Kuba.
Projekt "polypterus" trwa... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MarcinX Moderator

Do³±czy³: 28 Lis 2005 Posty: 3256 Pomóg³: 157 Sk±d: Homburg / Grudziadz
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006 Posty: 4538 Pomóg³: 239 Sk±d: Bia³ystok
|
Wys³any: 30 Lip 2010 7:45 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziêkujê wszystkim za odpowiedzi. Chodzi³o mi g³ównie o sprawê wytrzyma³o¶ci akwarium, a nie odnalezienia przyczyny przechy³u (ale bêdê wszystko mierzyæ zgodnie z Waszymi sugestiami!). Skoro jednak u Was takie przechy³y nie stanowi± realnego zagro¿enia, to do tematu podejdê spokojnie. _________________ Pozdrawiam.
Barbara
128l, g³ównie cierniooczki Kuhla i Myersa, bystrzyki Axelroda, otoski oraz bardzo du¿o ro¶lin. W planach gupiki i zmienniaki plamiste. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|