Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna
KirysekGif
 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomo¶ciPrywatne wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Przechylone akwarium 128l

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Sprzêt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
BARA
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006
Pomóg³: 239
Sk±d: Bia³ystok

PostWys³any: 29 Lip 2010 9:05    Temat postu: Przechylone akwarium 128l Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

ostatnio zauwa¿y³am z bardzo du¿ym zdziwieniem, ¿e moje akwarium 128l odchyla siê od poziomu w stronê pokoju. Widaæ po stanie wody wobec krawêdzi zbiornika, w tylnej czê¶ci woda podchodzi wy¿ej o prawie 4 mm ni¿ przy przedniej szybie.

Akwarium by³o poziomowane, ostatni restart ponad pó³tora roku temu. Wymiary 80x40x40, szyba 8mm, bez dodatkowych wzmocnieñ. Szafka jest wzmocniona, stoi na 5 solidnych nó¿kach (jedna na ¶rodku spodu mebla). Na blacie le¿± dwie p³yty MDF ka¿da ma po 18mm, pomiêdzy nimi styropian 10 cm. Pod akwarium dodatkowo styropian twardy (groszkowy) 5 cm.

Nie wiem co jest przyczyn± przechylania siê akwarium. Mo¿e pod³oga (parkiet), a mo¿e jednak szafka, a mo¿e styropian?

Mam pytania: do jakiej ró¿nicy poziomów wody mo¿na spaæ spokojnie? Czy szyba czo³owa akwarium wytrzyma nacisk? Czy muszê koniecznie ju¿ teraz restartowaæ zbiornik i ponownie go poziomowaæ?

Dodam tylko, ¿e akwarium na tej szafce i przy takim u³o¿eniu p³yt i styropianu stoi od 6 lat i nigdy nie by³o takiego problemu. I jeszcze jedno: ze wzglêdu na uk³ad pod³o¿a zbiornik jest bardziej ciê¿ki z ty³u, a nie z przodu (wiêcej ¿wirku przy tylnej szybie), a mimo to siê pochyla do przodu.

Bardzo Was proszê o uwagi i komentarze.

128l, g³ównie cierniooczki Kuhla i Myersa, bystrzyki Axelroda, otoski oraz bardzo du¿o ro¶lin. W planach gupiki i zmienniaki plamiste.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Tlen WP Kontakt
Blue Tiger
Akwarysta

Do³±czy³: 28 Sie 2007
Pomóg³: 34
Sk±d: Borek k. Bochni

PostWys³any: 29 Lip 2010 9:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

We¼ poziomnice i posprawdzaj co jest nie tak. Skoro na pocz±tku by³o wszystko ok a nachylenie zobaczy³a¶ dopiero teraz to nie wiadomo czy z 4mm nie zrobi siê zaraz 4cm. Nie wiem czy te 4mm to du¿o bo fizyk ze mnie marny ale dla w³asnego spokoju postawi³bym baniak od nowa.

Pozdrawiam.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
gienierator

Do³±czy³: 04 Maj 2010
Pomóg³: 1
Sk±d: Wroc³aw

PostWys³any: 29 Lip 2010 10:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

4mm to nic , zmiana k±towa nie przekracza stopnia
wiêc naciski i napre¿enia s± znikome.
pozdrowienia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
andypl33
Akwarysta

Do³±czy³: 29 Wrz 2006
Pomóg³: 31
Sk±d: Bydgoszcz

PostWys³any: 29 Lip 2010 10:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

teoretycznie móg³ si±¶æ styropian zobacz poziomic± jak stoi szafka i wszystko bêdzie wiadome .Moje akwa te¿ nie jest idealnie równe .
patka

Do³±czy³: 07 Mar 2008
Pomóg³: 2
Sk±d: Jastrzêbie Zdrój

PostWys³any: 29 Lip 2010 11:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u mnie jest takie samo odchylenie, ró¿nica pomiêdzy przedni± a tyln± ¶cian± akwarium to oko³o 5 mm. Ja podejrzewam, ¿e pracuje parkiet pod szafk± lub ca³y blok. W ka¿dym razie jest tak oko³o roku, a to akwarium 200L i nic do tej pory siê z³ego nie dzieje. Zareagujê jak ró¿nica poziomów siê powiêkszy. Twoje akwarium jest mniejsze wiêc s±dzê, ¿e nie powinno przy tak ma³ym odchyleniu siê uszkodziæ.
moje akwarium
http://patistan.fotosik.pl/albumy/651656.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
demonkuba16
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 11 Kwi 2007
Pomóg³: 214
Sk±d: Nowa Wie¶ Ujska

PostWys³any: 29 Lip 2010 11:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Basiu nie stawia siê zbiorników na takim grubym podk³adzie ze styropianu. Ja stawiam ¿e to w³a¶nie wina styropianu. Sprawd¼ piony szafki to wszystko siê oka¿e.

Projekt "polypterus" trwa...Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora WP Kontakt
MarcinX
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 28 Lis 2005
Pomóg³: 157
Sk±d: Homburg / Grudziadz

PostWys³any: 29 Lip 2010 17:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Moj zbiornik stoi przechylony na lewa strone, na dlugosci 160cm o 5mm. Tez byl poziomowany itd. Po dokladnych pomiarach wydalo sie, ze styropian sie poddal.
Marcin!

http://video.google.pl/videoplay?docid=2443945914265081634
http://www.youtube.com/watch?v=-3X7lPYnPNM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
BARA
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 31 Maj 2006
Pomóg³: 239
Sk±d: Bia³ystok

PostWys³any: 30 Lip 2010 7:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziêkujê wszystkim za odpowiedzi. Chodzi³o mi g³ównie o sprawê wytrzyma³o¶ci akwarium, a nie odnalezienia przyczyny przechy³u (ale bêdê wszystko mierzyæ zgodnie z Waszymi sugestiami!). Skoro jednak u Was takie przechy³y nie stanowi± realnego zagro¿enia, to do tematu podejdê spokojnie.

128l, g³ównie cierniooczki Kuhla i Myersa, bystrzyki Axelroda, otoski oraz bardzo du¿o ro¶lin. W planach gupiki i zmienniaki plamiste.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Tlen WP Kontakt
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Sprzêt Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz do³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ plików na tym forum