Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Technika CO2
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prezesso
Przyjaciel Akwaforum


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 782
Pomógł: 19
Skąd: Łęczyca

PostWysłany: 22 Wrz 2016 22:36    Temat postu: Technika CO2 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Temat poświęcony technice CO2, czyli butle, reduktory, elektrozawory, zaworki precyzyjne, liczniki bąbelków, dyfuzory itp.



Poniżej przedstawiam informacje nt. butli CO2 (z własnych doświadczeń i zdobytej wiedzy).

Butla 6kg:



Zalety:
- duża pojemność, która starcza na ok 1 rok
- koszt zakupu porównywalny z mniejszymi butlami (1.5,2,4kg)
- możliwość wymiany butli w każdym miejscu z gazami technicznymi (wymiana pustej na pełną) od ręki bez oczekiwania na nabicie itp.

Wady:
- gabaryty butli 85 cm wys., więc nie zmieści się do szafki pod szkłem, trzeba mieć na nią w domu miejsce, gdyż nie zawsze ona pięknie wygląda, poobijana, zdarta farba itp

Butle 6kg stosowane są w spawarkach typu Migomat, więc taką butlę wymienisz bez problemu w każdym serwisie z gazami technicznymi. U mnie koszt wymiany pustej butli na pełną to 35zł.

Mniejsze butle 1,5, 2, 4kg:

Zalety:
- małe gabaryty, mieszczą się w szafce pod akwarium, ładny, estetyczny wygląd,

Wady:
- koszt zakupu butli porównywalny ze standardową butlą 6kg. Droga dlatego, że jest to butla niestandardowa
- mała pojemność, konieczność częstszego nabijania
- samo nabijanie butli sprawia problem w małym miasteczku, gdzie niestety brakuje miejsc, w których ją nabiją, jedynie wymiana, ale tylko standard np 6kg na 6kg. W dużym mieście prędzej znajdzie się miejsce, gdzie taką butlę nabiją, jednak koszt nabicia nie będzie mniejszy od wymiany standardowej butli 6kg.
Druga sprawa, to oczekiwanie na nabicie. Ja na nabicie swojej 2kg butli musiałem czekać ok 30 minut.

Legalizacja butli (Ważne!)

Każda butla ma (datę ważności), tj legalizację. Z reguły taką legalizację butli wykonuje osoba zajmująca się legalizowaniem sprzętu P.POŻ lub nabijająca butle. Legalizacja butli z reguły przedłużana jest na ok 8-10 lat i jest wybijana na butli cyframi (miesiąc i rok lub tylko rok).
Koszt legalizacji to ok 40-70zł.
Przy wymianie butli 6kg nie zwracają uwagi na legalizację (przynajmniej u mnie tak jest). Natomiast patrzą na legalizację przy butlach niestandardowych, tj. 1,5, 2, 4 kg. BUTLI BEZ LEGALIZACJI NIE NABIJĄ!

Wydaje mi się, że rozjaśniłem kwestię butli CO2, zalety i wady itp.

Zapraszam do dalszej dyskusji w poniższym temacie.

Edit:

Poniżej temat dotyczący dyfuzora do CO2:
http://akwaforum.pl/viewtopic.php?t=596

_________________
<-- moje
...wyleczony z Facebooka... z pytaniami zapraszam na GG


Ostatnio zmieniony przez prezesso dnia 31 Paź 2016 16:58, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kross
Akwarysta


Dołączył: 27 Lip 2016
Posty: 731
Pomógł: 25
Skąd: Kraków

PostWysłany: 29 Paź 2016 10:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam prośbę,z butla nie mam pytań. Wszystko cudnie opisane. Wiadomo że sama butla to nie samo. Czy mógłbyś napisać także co wiąże się z używaniem takiej butli? Mianowicie jakie testy trzeba kupić,aby się pilnować,czym i ewentualnie jak nawozić tafle wody? Ogólnie co trzeba zakupić do butli aby to poprawnie działało.

Z góry dziękuje.

_________________
Człowiek uczy się całe życie.

Pozdrawiam,Daniel
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
prezesso
Przyjaciel Akwaforum


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 782
Pomógł: 19
Skąd: Łęczyca

PostWysłany: 30 Paź 2016 17:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Do CO2 potrzebny będzie wskaźnik poziomu CO2, pełno tego na znanym portalu aukcyjnym. Ja osobiście nie używam żadnych testerów CO2, po prostu dozuję CO2 "na czuja", tak, aby ryby nie pływały pod wierzchem, a żeby babelkowały rośliny. Na 192l dozuję ok 2 bąbelków na 3 sek.

Co Cię jeszcze interesuje w temacie CO2?

_________________
<-- moje
...wyleczony z Facebooka... z pytaniami zapraszam na GG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3881
Pomógł: 247
Skąd: Bytom

PostWysłany: 30 Paź 2016 19:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dozowanie w nocy, czyli nie mając elektrozaworu - przypuszczam, że część pytań może tego dotyczyć.
_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
prezesso
Przyjaciel Akwaforum


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 782
Pomógł: 19
Skąd: Łęczyca

PostWysłany: 30 Paź 2016 19:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mam elektrozawór, dozuję od g. 6:00 do 18:00.
_________________
<-- moje
...wyleczony z Facebooka... z pytaniami zapraszam na GG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Kross
Akwarysta


Dołączył: 27 Lip 2016
Posty: 731
Pomógł: 25
Skąd: Kraków

PostWysłany: 06 Lis 2016 0:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niektórzy piszą,zreszta w sklepie powiedzieli mi to samo,ze przy dozowaniu CO2 trzeba nawozić micro i makro. Faktycznie czymś trzeba nawozić bezpośrednio tafle wody? Ile godzin się dozuje? Czy po prostu tyle samo co włączone oświetlenie?

prezesso napisał:
Do CO2 potrzebny będzie wskaźnik poziomu CO2,


Czyli taki test jbl CO2 wystarczy w zupełności?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarcinX
Przyjaciel Akwaforum


Dołączył: 28 Lis 2005
Posty: 4573
Pomógł: 201
Skąd: Homburg / Grudziadz

PostWysłany: 06 Lis 2016 10:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Istnieja rozne testy.
JBL CO2-pH Permanent Test-Set
JBL CO2 Direct Test-Set
Polecam ten pierwszy.
Jezeli posiadasz juz testy pH i KH to taka tabelka ci pomoze.


_________________
http://youtu.be/PFZSjLqLxLY
http://youtu.be/L5URllXCPK8
http://youtu.be/J82UJTqtbXI
http://youtu.be/jiktzTf1zeY
http://www.youtube.com/watch?v=M5C7AmJ5WiY
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Neurochirurg
Ekspert akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 2110
Pomógł: 227
Skąd: wracają Litwini?

PostWysłany: 06 Lis 2016 10:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Warto też wspomnieć o możliwości podłączenia komputera pH sterującego elektrozaworem i dozować CO2 całą dobę przy stałym pH. Kosztowne rozwiązanie ale bardzo komfortowe.
_________________
<----klik
[360] Los Angelfish
[30] Samotne drzewko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kross
Akwarysta


Dołączył: 27 Lip 2016
Posty: 731
Pomógł: 25
Skąd: Kraków

PostWysłany: 06 Lis 2016 20:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Koledzy,a co z nawożeniem wody? Bo nikt nie odpowiada na to Shocked
Tak jak pisałem,niektórzy mówią coś o podawaniu carbo,micro,macro czy potasu. Trzeba nawozić?

_________________
Człowiek uczy się całe życie.

Pozdrawiam,Daniel
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
prezesso
Przyjaciel Akwaforum


Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 782
Pomógł: 19
Skąd: Łęczyca

PostWysłany: 08 Lis 2016 22:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Trzeba nawozić. Ja nawożę potasem "K", żelazem "Fe" w płynie oraz pałeczkami nawozowymi dla roślin doniczkowych w podłoże.
_________________
<-- moje
...wyleczony z Facebooka... z pytaniami zapraszam na GG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3881
Pomógł: 247
Skąd: Bytom

PostWysłany: 09 Lis 2016 8:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Można nawozić tylko należy sobie to policzyć. Są oczywiście dostępne gotowe kalkulatory, ale wtedy robimy to bezmyślnie, nie zastanawiając się ile i czego dodajemy (bo wyliczy nam to kalkulator...).
_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3881
Pomógł: 247
Skąd: Bytom

PostWysłany: 10 Lut 2018 20:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lysy68 napisał:
jaki dodatkowy sprzęt polecacie żeby był bezawaryjny
Każda z tych rzeczy wprowadza dodatkowe ryzyko:
- ulatniania się CO2,
- niewłaściwego wskazania stężenia CO2 (bezwładność instalacji).
Można się oczywiście przyczepić do tego, co napisałem, ale najprostsze jest najpewniejsze.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 912
Pomógł: 27
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 10 Lut 2018 21:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

oki,dzięki za ustanowienie nowego tematu.tam zadam swoje podstawowe pytania włącznie z parametrami wody Smile
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Raori
Początkujący pomocnik


Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 1079
Pomógł: 11
Skąd: Kraków

PostWysłany: 17 Lut 2018 11:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W sprawie jakości elektrozaworów.

Zestaw CO2: butla 2L, reduktor z dwoma manometrami, elektrozawór podpięty do komputera pH, zaworek precyzyjny, przewód, zaworek przeciw zwrotny plastikowy, przewód, licznik bąbelków szklany, przewód, szklane kolanko na krawędzi akwarium, przewód, szklany dyfuzor. Całość przyklejona na przyssawkach.



Posiadałem elektrozawór CO2 GRUN SYSTEM 1,5W.
Zestaw złożony był na sztywno (jak na fotce powyżej).
Elektrozawór ten ma problem z blokowaniem się z pozycji otwarty, co przy otwartym dość mocno zaworku precyzyjnym może zagazować obsadę.
Trzykrotnie zdarzyło mi się złapać po nocy sytuację, że pH było na poziomie poniżej progu bezpieczeństwa (w moim akwarium zakres 6,7 to dolna granica, a optimum 6,9). Sprawdzałem działanie co wieczór, jednakże po akcji kiedy pH zjechało mi do poziomu 6,3! postanowiłem zwrócić zawór i wymienić na inny.

W internecie są podane różne środki zaradcze wzmiankowanej powyżej usterki blokady zaworu, ale średnia z wypowiedzi posiadaczy jest taka, że naprawa nie jest trwałym rozwiązaniem i wymaga permanentnego czuwania. Są oczywiście lepsze i gorsze egzemplarze tego elektrozaworu, czyli są szczęściarze, co nigdy nie narzekają, ale są też tacy co mają stały problem z jego działaniem.

Zdecydowanie nie polecam tego elektrozaworu.

_________________

[126L] Dżungla


Ostatnio zmieniony przez Raori dnia 22 Kwi 2018 12:41, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 912
Pomógł: 27
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 17 Lut 2018 11:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

coś widze ze chyba w odwrotnej kolejności połączyłeś elektrozawór z zaworkiem precyzyjnym ale niech mnie ktoś poprawi Smile
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015