Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

paletka nie pobiera pokarmu
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Pokarmy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
placek24



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 16

PostWysłany: 19 Lis 2017 22:00    Temat postu: paletka nie pobiera pokarmu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć dodam że jestem nowy na tym forum więc przepraszam jak coś źle umieściłem, przechodząc do tematu to.

Kiedyś zajmowałem się akwarystyką ale wyglądało to zupełnie inaczej niż jest to teraz, całą wiedzę nabywałem z książek wypożyczanych z biblioteki (internet nie był tak powszechny) hodowałem rybki powszechnie hodowane czyli, mieczyki, gupiki, molinezje, potem trochę pielęgnice itp, więc doświadczenie jako takie mam bo trwało to kilka lat, potem wszystko sprzedałem i nie zajmowałem się akwarystyką przez dobre 12 lat, kupiłem 3 dni temu akwarium z całym osprzętem i obsadą którą były paletki (dyskowce) bardzo mi się spodobały ale nie mam pojęcia o ich hodowli dlatego zwracam się z pomocą do Was, opisałem całą tą nudną historię ażeby mi nikt nie zarzucił że jak nie umiem to powinienem od gupików zacząć jednak chciałbym zostać już przy paltkach, ok teraz opisze objawy choroby.

Ryba ma o koło 14-17cm jest to samica i prawdopodobnie dobrała się w parę z dość mocno agresywnym samcem który atakuje wszystkie inne palety podczas spożywania posiłku, oprócz swojej samicy. Samica od samego początku nie okazywała żadnych niepokojących oznak jakiejś choroby, po dość mocno stresującej przeprowadzce gdy na następny dzień spróbowałem je nakarmić wszystkie jadły oprócz niej, no i trwa to tak od trzech dni samica normalnie pływa w stadzie ale wygląda jakby czegoś szukała, no i ma na tylnej płetwie jakby białe końcówki "zapleśniałe" lekko postrzępioną płetwę ewidentnie jakiś pasożyt jednakże inna pielęgnica ma te same objawy ale ona je normalnie także nie wiem czy to to jest powodem.

charakterystyka akwa,

240l
29tem
6 palet
8kirysków
1 glonojad
kosiarka i 2 atoski
filtr zewnętrzny i wewnętrzny z bioceramiką
podłoże to piasek
rośliny żywe "trawy"
korzenie
pokarm mieszany od poprzedniego właściciela mrożony oraz suchy w granulkach
parametrów wody nie mogę podać ponieważ wczoraj zamówiłem testy więc nie wiem.

Ogólnie jest tak jak przywiozłem od poprzedniego właściciela który miał je prawie rok i u niego przed przeprowadzą ryba pokarm przyjmowała normalnie.

Czy ktoś może mi pomóc z tym fantem?
Przynajmniej czy ktoś wie co to za pasożyt to już zaczne sam sobie szukać rowiązan w necie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14710
Pomógł: 755
Skąd: Białystok

PostWysłany: 20 Lis 2017 10:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Proszę podaj dokładne informacje o które prosimy w Regulaminie Działu Choroby.
_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
le pianka
Pomocnik


Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 247
Pomógł: 18

PostWysłany: 20 Lis 2017 10:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Daj jej jeszcze troche czasu. A te `zaplesniałe` koncówki pletwy to moze byc wina wody. Moze masz bardziej kwasną i jej pletwy przypaliło.

poza tym poczytaj http://dyskowce.info/index.php
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
placek24



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 16

PostWysłany: 20 Lis 2017 22:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok już aktualizuje info, a więc.

-Litraż 240l 120x50x40
-obsada to 6 paletek 1x15cm 1x12cm 1x10cm 3x8cm, 8 kirysków tygrysich 4-5cm,2 atosy, 1 kosiarka, 1 glonojad 3cm, 30 neonków 1-2cm
-Pokarm jaki posiadam to mrożonki które skraplam 5min przed podaniem Atvitol JBL ale nie ma na nich nazwy żadnej,wiem tylko że to nie ochotka, oraz granulki Discus-Gran Wild I Discus Gran D-50 posiadam jeszcze jakieś płatki ale też bez oryginalnego opakowania.
-inne zwierzęta, brak.
-mam wode dopiero 4dni w Akwa, planuje zmieniać co weekend 50l odstanej wody dodając 50ml uzdatniacza.
-akwarium stoi u mnie 4 dni u poprzedniego właściciela 9mies.
-Ryby w tym zbiorniku żyją 9mies, u mnie 4 dni.
-Filtracja to filtr gąbkowy aquel z ceramiką na jakieś 300-500l, oraz zewnętrzny firmy EHEIM PROFFESIONAL II,
-Grzałka Thermo Lus 100 Diversa , 220-240v 50-60Hz, 100W
-Oświetlenie, Jarzeniówka 30W Zółta z tyłuu i niebieska 30W z przodu,
-10 roślin trawy po 100cm, 5 mniejszych nie wiem jaka nazwa, 3 korzenie,
-Brak sztucznych ozdób,
-Podłoże to żólty piasek który jest taki jak podobno występuje w naturalnym środowisku dyskowców,
-Parametry wody to temp 29C
inne parametry podam jak mi testy przyjdą które zamówiłem.
-Chemii do leczenia nie stosuję.
2
-Ryba nie spożywa żadnego pokarmu po przeprowadzce, czyli od 4 dni (wcześniej jadła normalnie)
-Zmiany to trochę poszarpana tylna płetwa z białymi końcówkami, ale teraz myślę że mogło to się stać przy transporcie, a białe ślady to oznaka gojenia (ponieważ druga ma tak samo a spożywa normalnie)
-Pozostała obsada nie okazuje żadnych niepokojących zachowań.


Kupiłem 30małych neonków żeby zobaczyć jak zareagują paletki, no i jednej udało się nawet jednego złapać i go zjeść ale ta która nie spożywa jedzenia tylko pływa sobie po akwarium i nie okazuje żadnego zainteresowania żadnym pokarmem, ani suchym, ani martwym ani żywym...

No i nie wiem czy to ma teraz znaczenie ale planuje za o koło 2-3 tyg wykonać duże zmiany w akwa czyli, dołożyć piasku z ziemią pod spodem jako plant, dodać dużą ilość korzeni oraz tapetę 3D w kształcie korzeni, włożyć dodatkową grzałkę, wykonać kryjówkę z doniczki dla dużej palety oraz dodać dużą ilość roślin podzieloną na 3 plany z przodu mała trawka (miejscami) po środku roślinki z listkami na wysokość 10-15cm, i z tyłu wysokie trawy żeby paletki miały gdzie się chować oraz zwiększyć obsadę do 100 neonków oraz 4-5 glonojadów zbrojników... Ponieważ to co jest obecnie mi się nie podoba jest to wszystko poprzedniego właściciela ale chciałbym upewnić się że Dyski są zdrowe ponieważ są ładne.

Nie pisz posta pod postem, jak chcesz coś dopisać użyj opcji "zmień". Posty połączyłam. MOD BARA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
andypl33
Akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 1115
Pomógł: 43
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: 21 Lis 2017 8:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Akwarium brałeś razem z wodą czy po przewiezieniu nalales wody z kranu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
placek24



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 16

PostWysłany: 22 Lis 2017 20:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wody miałem tylko tyle ile do transportu ryb czyli o koło 20l. reszta to kranówka...


2 dni temu zrobiłem testy wody i wyglądały źle, usunąłem resztki roślin odmuliłem dno, podmieniłem 40l dodałem 50ml uzdatniacza wody i testy po 24h wyglądaj następująco.
NO3 - 0
NO2 - 0
GH - >14*d lub trochę wyżej Sad
KH - >15*d lub trochę wyżej Sad
pH - 8,4 Sad
Cl2 - 0

Woda prosto z kranu ma podobne parametry tylko pH jest niższe 7,6

Czy może mi ktoś pomóc to wyregulować i jak to zrobić.
Rybka 2 dni temu jadła, ganiała za neonami, jednak od wczoraj znowu nic nie rusza:(
zauważyłem u niej niepokojące odchody, są zielonkowate oraz rybka jakby była ciemniejsza od innych, dodatkowo czasami wykonuje jakby nienaturalne ruchy płetwami, przynajmniej u innych tego nie zaobserwowałem.

Powiedzcie mi czy warto to leczyć czy lepiej pozbyć się wszystkiego z tego akwarium, wyparzyć korzenie piach kamienie, wyrzucić rośliny i zmienić ceramikę i zacząć od nowa. Chciałbym tą wode uregulować w ciągu dwóch tyg żeby wlać do nowo urządzonego akwa ale czy to ma sens???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Neurochirurg
Ekspert akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 1992
Pomógł: 216

PostWysłany: 22 Lis 2017 21:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

placek24 napisał:
Czy może mi ktoś pomóc to wyregulować i jak to zrobić.
Niestety taka woda nie nadaje się dla palet. Powinieneś bazować na wodzie RO jeżeli nadal chcesz je hodować i zakwaszać wodę. Obecne warunki są dla nich mocno "niekorzystne".
_________________
<----klik
[360] Los Angelfish
[30] Samotne drzewko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
placek24



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 16

PostWysłany: 23 Lis 2017 5:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A skąd wzìąć wode RO?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
le pianka
Pomocnik


Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 247
Pomógł: 18

PostWysłany: 23 Lis 2017 6:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Np stad https://allegro.pl/kategoria/filtry-filtry-odwroconej-osmozy-257452?order=m Kupic jakiś za stówkę i używać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
placek24



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 16

PostWysłany: 24 Lis 2017 20:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok, a jeśli tą wode z filtra wymieniałbym stopniowo, czyli co tydzień po 30l to w końcu by się uregulowała? ile to czasu może zająć? bo chyba taka drastyczna zmiana parametrów wody, nawet na lepsze też nie jest dobra?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1888
Pomógł: 151
Skąd: Stargard

PostWysłany: 24 Lis 2017 20:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Drastyczne zmiany nigdy nie są dobre i nie polecam- robi się to na własną odpowiedzialność, jeden gatunek może być delikatniejszy od drugiego przy takich zmianach, ale...ostatnio sam zastosowałem drastyczną zmianę bez jakichkolwiek zauważalnych problemów ze strony flory czy fauny. Moja woda miała pH koło 7 i GH 20++. Zrobiłem sporą podmianę wody w zbiorniku na czystą RO- niecałe 50% [przefiltrowana miała pH koło 6,5 i GH 3], w efekcie uzyskałem wodę twardości GH 12 bez zmiany pH według testów kropelkowych.
Nie wiem jak źle może wpłynąć nagła zmiana twardości na ryby, nie znalazłem takich informacji. Natomiast pewne jest, że nagła zmiana pH jest niebezpieczna i że niektóre gatunki są bardzo delikatne.

Teoretycznie podmiany w małych ilościach są rzeczywiście bezpieczne, ale kiedy w końcu będzie się miało wodę "odpowiednią"? Miesiące miną- to nie kwestia 4 podmian raz w tygodniu według mnie, właśnie tak bawiłem się z pH- pomalutku, pomalutku i efekty żadne, ale przy pH tak powinno się działać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
placek24



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 16

PostWysłany: 24 Lis 2017 22:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

50% ja mialem na myśli całą wode wymienić, ale dobra będe wymieniał po 50l co tydzień myślę ze po 3 mies bede mógł zrobić juz całkowity restart z 100% RO,mam jeszcze pytanie, czy macie jakiś sposób na szybsze namoczenie korzeni żeby się zanurzały?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Neurochirurg
Ekspert akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 1992
Pomógł: 216

PostWysłany: 24 Lis 2017 22:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

placek24 napisał:
czy macie jakiś sposób na szybsze namoczenie korzeni żeby się zanurzały?
Wygotuj je w wywarze z herbaty (duża ilość torebek).
_________________
<----klik
[360] Los Angelfish
[30] Samotne drzewko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
placek24



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 16

PostWysłany: 24 Lis 2017 22:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

może i by pomogło ale mój ma 115 cm długości...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Raori
Początkujący pomocnik


Dołączył: 28 Sie 2017
Posty: 1050
Pomógł: 11
Skąd: Kraków

PostWysłany: 24 Lis 2017 22:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozgrzej kamienie w piecu lub ognisku, wrzuć do dużej bali z woda i wrzuć korzeń z herbata. Stara metoda. Jak masz komponenty, to uważaj na kamienie, mogą być wybuchowe (jak były wcześniej zanurzone w wodzie - można doznać poważnych obrażeń) i gotującą sie wodę.
_________________

[126L] Dżungla
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Pokarmy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015