|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
andypl33 Akwarysta
|
Wysłany: 13 Cze 2018 19:23 Temat postu: |
|
|
Ziemia moim zdaniem jest dla każdego .
Mając na myśli rośliny mało wymagające mówię o zabienicach i kryptokorynach które mają rozbudowany system korzeniowy którym pobierają większość składników W opisie takich roślin znajdziesz wzmiankę o zalecanym żyznym podłożu jak ktoś boi się ziemi to niech da samą glinę lub drogi podkład ja próbowałem kilka razy z ziemią a jestem nowicjuszem i chwalę sobie tą metodę .
Kilkakrotnie wyrywałem też rośliny z podłoża z ziemią która wydostała się na zewnątrz i nic złego się nie działo odmulacz zebrał wszystko .W sierpniu będę zakładał kolejne akwa i bedzie też na bazie ziemi i gliny zapraszam na fotorelacje przekonasz się że nie taki diabeła straszny
A powiedz jeszcze coś o tych problemach bo nie wiem co masz na myśli |
|
Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 14114 Pomógł: 733 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 13 Cze 2018 20:17 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się całkowicie z wypowiedzią andypl33, mam identyczne doświadczenia, ziemia w niczym nie przeszkadza, mało wymagające kryptokoryny i żabienice oraz nurzańce rosną w takim podłożu doskonale.
Można stosować jałowy żwirek i kulki nawozowe, a można i ziemię, byle rozsądnie i z umiarem. Do każdego oświetlenia. _________________ Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Do końca lutego 2019 będę mocno mniej dostępna na forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Nie możesz ściągać plików na tym forum
|