Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kalarcz
|
Wysłany: 27 Lip 2018 12:23 Temat postu: Domowe sposoby karmienia ryb |
|
|
mam dwa rodzaje karmy, plus tabletki dla dennych, ale jestem ciekawy czy są jakieś domowe rzeczy którymi można urozmaicać diete? jakie macie doświadczenia, czy np posiekane kilka ziaren ryżu, czy drobno pokrojony kawałek makaronu się nada? bardziej dziwacznie ale jednak naturalnie np mucha czy komar wrzucona do akwarium? jakieś warzywa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarJan Akwarysta

|
Wysłany: 27 Lip 2018 12:49 Temat postu: |
|
|
Dla zbrojnikowych ryb warzywa się sprawdzają, makaronu bym nie używał, a znasz pokarmy mrożone jak solowiec, szklarka, czarny komar itp. są to naturalne robale dla ryb, tyle że wyporcjowane w kostkach i zamrożone. _________________ ><((">
><(((*>
Moje 112l >>klik<<  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kalarcz
|
Wysłany: 27 Lip 2018 12:58 Temat postu: |
|
|
w sumie znalazłęm fajny przepis na domową karme na youtubie, pierś z kurczaka szpinak i pare innych skłądników zmiksowane itd chyba wypróbuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
BARA Moderator

Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 14114 Pomógł: 733 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 27 Lip 2018 13:15 Temat postu: |
|
|
Temat przenoszę do odpowiedniego działu.
Ryby akwariowe w naturze nie jedzą mięsa zwierząt stałocieplnych. Zastanów się nad sensem takich miksów.
Poczytaj to tym, co w naturze jedzą ryby, jakie trzymasz. Może jednak zamiast jakiś własnych pomysłów podasz im pokarmy naturalne, choćby w postaci mrożonek: łatwa komara, wodzień, oczlik, solowiek, kryl itd... _________________ Pozdrawiam. Barbara
akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Do końca lutego 2019 będę mocno mniej dostępna na forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
MarJan Akwarysta

|
Wysłany: 27 Lip 2018 13:15 Temat postu: |
|
|
Tylko po co bawić się w kucharza, kiedy pokarmy gotowe, sprawdzone i naturalne dla ryb są łatwo dostępne i przy okazji tanie jakby nie patrzeć.
Normalnie raczej ryba nie jada piersi kurczaka ze szpinakiem, ona inaczej trawi i czego innego potrzebuje. Swoimi przepisami możesz zaszkodzić. To nie wędkarstwo, które służy wyłącznie zwabieniu zdobyczy...w akwarium staramy się trzymać ryby w jak najlepszych warunkach, wierzysz że kluski i mięso ptaka pędzonego dodatkowo na paszach i antybiotykach to właśnie to dobro? _________________ ><((">
><(((*>
Moje 112l >>klik<<  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|