Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Czarne nitki na roślinach i padanie roślin.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Rośliny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tommyt



Dołączył: 16 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 16 Lip 2018 14:16    Temat postu: Czarne nitki na roślinach i padanie roślin. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, jestem tu nowy. Akwarium założyłem w ok. 3 m-ce temu. Po ok 1.5 m-ca od założenia zaczęły mi padać rośliny m. in. alternatera reinecki 2x i 1 nieznana mi z nazwy roślina (kwitnąca trawka). Została mi praktycznie 1 roślina za to mam na niej masę czarnych włosków (na tych padających też). Nie mam testów chemicznych do wody, woda wymieniania co 7 dni ok 10 - 20% stanu. Zawsze traktowana antychlorem i dodawane trochę soli. Co 2 tygodnie dodawany nawóz taki w jakby kamyczku. Parę razy podczas podmiany wody dodałem Tropical Aqua Care Aqua Plan (próba ratowania roślinek)

Akwa ca 60l z oświelteniem aquael sunny 10W, filtr aquaszut kameleon360 dno wyłożone na ok 2-3 cm żwirkiem do akwarium. temp. 26-27 C (grzałka wyłączona - mam tyle w mieszkaniu)
obsada:
3 platynki
1 molinezja (były 3 - prezent dla syna od dziadków)
2 głupiki (były 3 dziś 1 padła)
1 skalar (także prezent - jeszcze mały ale do czasu jak podrośnie planuję akwarium min 150l)
1 zbrojnik (tak wiem - za małe akwa ale planuje większe)
8 neonków Inesa
2 krewetki filtrujące
2 military helmet
1 clea helena
nieznana liczba niezidentyfikowanych bardzo małych ślimaków (raczej mała ilość - po to kupiona helena)

Gdzie szukać przyczyny? I jak walczyć z tymi glonami? Jak bardzo źle z tą obsadą i czy to mogło mieć wpływ na padanie roślin?

Przeszukałem pół internetu i znalazłem całkowicie sprzeczne porady.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
owlman



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 68
Pomógł: 2

PostWysłany: 16 Lip 2018 14:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czesc .Przyczyny szukac nalezy w swoim osobistym lenistwie . Czy zaczerpnales wiedzy teoretycznej zanim zainstalowales zbiornik ?

- obsada fatalna ; przede wszystkim przerybienie
- lanie chemii zla rzecz
- podloze /przypuszczam / zle i jest go za malo
- slaba filtracja
- kiepskie parametry wody /nieznane/

Jezeli mozesz , to daj fote akwarium
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommyt



Dołączył: 16 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 16 Lip 2018 15:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W instalacji zbiornika pomagał mi znajomy, który ma akwarium od ponad 20 lat. Część urządzeń np. grzałka i filtr to prezent od niego. Dopiero później zacząłem sam łapać trochę wiedzy z internetu. Wiem, teraz też że obsada nie jest najlepsza - ale to było postawienie trochę przed faktem dokonanym, gdyż część ryb syn dostał w prezencie, a reszta to porady sprzedawców - tyle w kwestii wytłumaczenia się.

adres do zdjęcia https://www.fotosik.pl/zdjecie/b014c04f11dba060
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
owlman



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 68
Pomógł: 2

PostWysłany: 16 Lip 2018 15:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tu nie ma sie co tlumaczyc , tu trzeba dzialac . Twoje akwarium to klasyk .
- podloze do wymiany
- usunac muszle zmieniaja parametry wody niekorzystnie
- zrobic porzadek z obsada
- roslin nie sadzi sie w koszyczkach
-to tyle na poczatek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommyt



Dołączył: 16 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 16 Lip 2018 15:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

owlman napisał:
Tu nie ma sie co tlumaczyc , tu trzeba dzialac . Twoje akwarium to klasyk .
- podloze do wymiany
- usunac muszle zmieniaja parametry wody niekorzystnie
- zrobic porzadek z obsada
- roslin nie sadzi sie w koszyczkach
-to tyle na poczatek


Rozumiem, wiem że jest źle, tylko nie wiem co dokładnie?
Cała obsada do wymiany? Część? Czego jest za dużo, a czego za mało?
Co zmienić w podłożu?
Rośliny przełożone ostatnio zostały do koszyczków bo było podejrzenie podgryzania korzeni przez ryby (zdanie znajomego).

Ps. Muszle już usunąłem. Zaraz wybieram się po zakup innego podłoża.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
owlman



Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 68
Pomógł: 2

PostWysłany: 16 Lip 2018 15:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

- podloze ; wedlug mnie drobny zwirek 0,5-1,5 mm, wedlug tego forum piach
- uzyc nawozu pod korzenie = kulki gliniano torfowe lub inne
- obsada ; poczytac o wymaganiach poszczegolnych gatunkow i pozostawic te , ktore pasuja do siebie i zbiornika
- dokupic szybkorosnacych roslin obsadzic dno w min 50%
- zaopatrzyc sie w testy wody lub zdobyc parametry wody jakiej uzywasz - jezeli kranowka to na stronie wodociagow sa dane
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 16 Lip 2018 16:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dokładnie tak, jak napisał owlman.

Obsada fatalna, ryby które nigdy nie powinny ze sobą pływać, akwarium jest maksymalnie przerybione. Poczytaj o wymaganiach gatunków ryb, jakie trzymasz.

Proszę poczytaj o podstawach akwarystyki:
http://www.akwaforum.pl/mapa.php

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Rubaszny



Dołączył: 26 Cze 2018
Posty: 116
Pomógł: 5

PostWysłany: 16 Lip 2018 20:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jako amator z podobnymi problemami ostatnio.
Testy NO2 i NO3 to podstawa. Kropelki trochę kosztują, ale obawiam się, że są niezbędne. (no i KH, GH, pH).
Od razu pozbądź się skalara. Nawet 150 litrów to malutkie akwa dla niego. Większość źródeł podaję 200+ dla tych ryb. Resztę ryb musisz wyeksmitowac wedle swojego gustu.
Reszta zgodnie z tym co pisali przedmówcy.
Powodzenia życzę Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommyt



Dołączył: 16 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 16 Lip 2018 22:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wszystkim którzy zabrali głos w tej sprawie, wiem już mniej więcej w jakim kierunku działać.
Jeżeli chodzi o parametry wody to : https://www.bip.wodociagi.grudziadz.pl/plik,6276,jakosc-wody-czerwiec-2018.pdf - ja tego nie rozumiem, ale może ktoś wyjaśni.
Nigdzie w moim mieście nie znalazłem podłoża mniejszego niż 2mm, więc nie kupiłem (ale nabędę), za to poradzono mi 50% stanu wody wymienić na wodę demineralizowaną. Czytałem, że niektórzy tak robią.

Po tym zabiegu pH wynosi miedzy 7.5 a 8. - tester Sera (kropelkowy), nie pomyślałem aby sprawdzić przed wymianą.

Jutro postaram się wydać molinezję, skalara i może zbrojnika. Neonki Inesa i Platynki chciałbym zachować - ślimaki i krewetki, chodź to pewnie się kłóci też.

Zamierzam się również zaopatrzyć w resztę testerów.

Może jakieś rady co do obsady?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i udzielone tu rady.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rubaszny



Dołączył: 26 Cze 2018
Posty: 116
Pomógł: 5

PostWysłany: 16 Lip 2018 23:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Testy to pierwszy dobry krok.
Zmiejszenie obsady to kolejny.
Teraz poczytaj spokojnie o rybach, które chcesz zostawić i sprawdź jakie parametry wody są dla nich potrzebne i ile możesz ich trzymać w takim zbiornikum.
Zbyt duża ilość ryb prędzej czy później powoduje problemy z jakością wody. Pojawiają się glony, choroby etc. Przerabialem to niedawno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 17 Lip 2018 9:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Neony Innesa to ryby chłodnoluble wymagające wody kwaśnej i miękkiej.
Platki to ryby ciepłolubne wymagające wody twardej i zasadowej.
Nie powinno się trzymać ze sobą tych dwóch gatunków ryb.

Poczytaj o ich wymaganiach.

Podłożem w akwarium może być zwykły piach. Możesz go samemu gdzieś nakopać lub kupić w markecie budowlanym.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
tommyt



Dołączył: 16 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 18 Lip 2018 9:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poczytałem o wymaganiach neonków i niby temp. 20 -26 C, nie jestem w stanie zmniejszyć temperatury wody bo jak w mieszkaniu w lato mam często do 27C.

Podłoże zrobiłem, 10l ziemi i trochę żwirku. całość ma od 6 - 7 cm wysokości.

Po tym zabiegu KH 2 a pH 7 - 7.5, a woda trochę mętna, ale się poprawia bo chodzą 2 filtry. Testów NO nie dostałem, czekam na dostawę w sklepie.

Dokupiłem filtr (chiński, ale z ceramiką i węglem)

Pozbyłem się skalara i molinezji (wydałem koledze).

Dziś dosadzę innych roślin bo z tych co mi zostało to już nic raczej nie będzie.

Teraz zastanawiam się nad zmianą obsady, w internecie znalazłem coś takiego na 60 (tylko po znacznym podniesieniu dna z 10l ubyło mi pewnie):

2 pielęgnice żółte (trudno dostępne może jakiś zamiennik)
10 neonek (mam 8, a w akwa 25-26C i mogę to utrzymać cały rok, ale nie mam pomysłu jak obniżyć)
4 kiryski
3-4 ostoski
5 krewetek red cherry

(2 filtrujące krewety i ślimaki chciałbym zachować, ew. zostawić również gupiki i zbrojnika), ale szczerze to już mi się to miesza wszystko z tymi wymaganiami.

ew. jakaś obsada z platynkami bo bardzo lubię te rybki.

Z góry dziękuję za podpowiedzi co dalej robić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 18 Lip 2018 9:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To jest temat założony w dziale Rośliny i dotyczący glonów w Twoim akwarium.
Na temat obsady proszę załóż temat w dziale Obsady (zgodnie z Regulaminem Działu) i tam poprowadzimy dalszą dyskusję.

Co do neonów Innesa - tak jak napisałam, są chłodnolubne. Nigdy nie patrz na podawane parametry skrajne, optimum dla tych ryb to 23-24 stopnie. Trzymając je w cieplejszej wodzie znacząco skracasz im życie.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1236
Pomógł: 103
Skąd: Stargard

PostWysłany: 18 Lip 2018 9:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nigdy nie zrozumiem jak to się dzieje, że ludzie szaleją za Inneskami i zawsze o nie pytają, a neona czerwonego nie znajdują- bardzo podobny wyglądem, być może nawet fajniej ubarwiony i do tego ciepłolubny....może po prostu są mylone te 2 gatunki?

Ja schładzam wodę w akwarium butelkami z zamrożoną wodą- 1.5l obniża mi o 1°C, ale masz sporo mniejszy zbiornik, więc może więcej, można też zwykły wentylator ustawić nad taflę wody...

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 18 Lip 2018 10:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Neon Innesa jest nieco mniejszy od czerwonego. Trzymałam u siebie oba te gatunki i uważam, że o ile dla Innesów długość minimalna akwarium to 60cm, to jedna dla neonów czerwonych powinno być więcej, nawet 80 cm. To są gatunki wybitnie stadne i potrzebujące sporej przestrzeni do pływania - szczególnie neon czerwony.

Myślę, że większość świeżych akwarystów nie odróżnia od siebie gatunków neona, a sprzedawcy standardowo wciskają każdemu to, co mają w nadmiarze nie zwracając uwagi na warunki, w jakich będą te ryby trzymane.
Bo w sumie to nawet lepiej jak neonki będą zdychać co parę miesięcy - klient kupi nowe - interes będzie się kręcić... prawda?

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Rośliny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015