Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

kwas siarkowy do zbijania pH - jak stosować?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yamo12



Dołączył: 10 Lip 2018
Posty: 25

PostWysłany: 12 Lip 2018 17:15    Temat postu: kwas siarkowy do zbijania pH - jak stosować? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, mam pH 8 i chciałabym je zbić do ok 7. GH mam 10, KH 15. CO2 nie używam. Posiadam akwarium ok 40l (faktycznie 45l ale trzeba odjąć żwir itp.) Mam możliwość kupić kwas siarkowy 96%, mam tez możliwość rozcieńczenia go przez sprzedawcę (wolę tak ze wzgl na bezpieczeństwo). Teraz pytanie- ilu procentowy kwas najlepiej kupić? 10%? I jaką dać ilość tego roztworu - np. te 10% do powiedzmy, 4l wody? Chyba że jeszcze to zrobić inaczej, proszę o pomoc. Nie chcę stosować aquacid bo to mieszanina, w tym kwas solny i ie wiem czy nie fosforowy. Nie znalazłam żadnego preparatu do obniżania pH z samym kwasem siarkowym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chemik4
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 7120
Pomógł: 417
Skąd: Tworóg / Jemielnica

PostWysłany: 12 Lip 2018 18:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć,
Aquacid od Zooleka to kwas ortofosorowy (V), chyba 30%.

10% kwas siarkowy będzie skuteczny i dość bezpieczny. Na początek spróbuj ok 5ml kwasu na 10 litrów wody (w misce/wiadrze!), włącz mieszania/napowietrzanie i po 1-2 godzinach sprawdź pH i KH, w razie potrzeby zmienisz dawkę.
Zawsze zakwaszaj wodę w jakimś naczyniu, nigdy w akwarium!

_________________
Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
yamo12



Dołączył: 10 Lip 2018
Posty: 25

PostWysłany: 12 Lip 2018 19:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć, dzięki za odpowiedź Smile Czym mieszać? jakim sprzętem? A jeśli napowietrzacz to taki zwykły, z kamieniem? Można to prostu wymieszać ręcznie? Jakie powinno być pH i KH w wiadrze, bo w akwarium będzie przecież wyjdzie inne stężenie bo się to wymiesza? I co ile zakwaszać jak już osiągnę właściwe pH? Pewnie po tygodniowej podmianie test i inne już stężenie, a może jest tak że trzeba częściej to robić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1079
Pomógł: 87
Skąd: Stargard

PostWysłany: 13 Lip 2018 0:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No więc napisze jak to u mnie wygląda, bo zakwaszam....bardzo dobrze jest mieć napowietrzacz [taki zwykły]- po prostu wrzucasz do wiadra z zakwaszoną wodą i on sobie tam napowietrza, mieszając cały czas tę wodę, nic więcej nie trzeba.
Ja nie mam napowietrzacza, więc po prostu zamieszam wodę mechanicznie kiedy dodaję kranówki do RO i odstawiam wiaderko- rano napełniam i zazwyczaj pod wieczór robię podmiankę- nic więcej.
Teraz jak wyglądało u mnie dojście do pH jakie chciałem...a więc przygotowywałem wodę o parametrach docelowych, czyli z mniejszym pH i twardością, która trafiała do akwarium na miejsce starej, spodziewałem się, że w ten sposób w końcu cały zbiornik dojdzie do tych parametrów....albo się myliłem, albo zabrakło mi cierpliwości...
Zmieniłem taktykę- kilka podmian składało się z samej RO+ zakwaszenie, jako że RO praktycznie twardości nie posiada to na prawdę nie dużo kwasu trzeba na spore skoki pH, ale jednak około 18l wody na resztę akwarium zaryzykowałem i dolewałem robiąc ze 2 przerwy na obserwację zwierząt, czy coś się dzieje, jako że nie było niepokojących symptomów proceder się parę razy powtórzył.
Tak doszedłem prawie do tego co chciałem i zacząłem znowu robić podmianki na wodę o wybranych parametrach na początku, aż w końcu jestem zadowolony. Obecnie używam stałego przepisu na wodę [proporcje RO/kranówka/kwas] i parametry są stabilne, czasem z ciekawości zrobię test pH i twardości GH- KH już na prawdę rzadko.

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chemik4
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 7120
Pomógł: 417
Skąd: Tworóg / Jemielnica

PostWysłany: 15 Lip 2018 19:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A jeśli napowietrzacz to taki zwykły, z kamieniem?

Tak, napowietrzacz lub turbinka, chodzi o to by pozbyć się wydzielającego się CO2 (wodorowęglany pod wpływem kwasu rozpadają się na sól i CO2) by nie przekłamywał pH.

Cytat:
Jakie powinno być pH i KH w wiadrze (...)

Takie, jakiego docelowo oczekujesz w akwarium. Z czasem parametry się wyrównają a ryby nie będą miały szoku związanego ze zmianą twardości i pH.

Cytat:
I co ile zakwaszać jak już osiągnę właściwe pH?

Zakwaszasz tylko wodę do podmian, w akwarium parametry się utrzymają. Trochę czasu to zajmie, ale będzie bezpieczne dla ryb i roślin.

_________________
Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015