Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Problem z akwa.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ramsey1995



Dołączył: 06 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 10 Lip 2018 9:43    Temat postu: Problem z akwa. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
Jestem początkujący. 3 tygodnie temu postawiłem akwarium. 120 litrów , filtr HW302. Podłoże jakie uzyłem to JBL Manado + (tutaj popełniłem bład, uzyłem dodatkowo jako substratu ziemii ogrodowej.(ok1 cm). Po 3 tygodniach robiąc testy na NO2 (zoolek) wychodzi poza skale. Leje codziennie bakterie wg zalecen sprzedawcy w sklepie. Początkowo easy life , teraz mam bakterie z sachema. CZy musze zrobić restart ? Oczywiscie systematycznie robie podmiany na odstaną wodę (Co 2 dni ok. 20 %, chwilowo nie mam zbiornika w którym moglbym przygotować wiekszą ilosc wody. W zbiorniku znajduje sie jeden mały glonojad i 8 neonów. Media filtracyjne to (1 koszyk: gabka + wata filtracyjna, 2. : zeolit. 3:Ceramika i na nia gąbka. )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 10 Lip 2018 10:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie lej niepotrzebnej chemii, uzdatniacze nie są potrzebne. Tymi "bakteriami" tylko rozwalasz stabilizujące się akwarium. Skąd wiesz, że to właśnie jest odpowiedni szczep, który już się namnaża we wkładach filtra? Takie lanie uzdatniaczy to po prostu duży błąd.
Podmień teraz jak najszybciej około 50% wody!
Podmieniaj wodę co kilka dni w ilości 25% na odstaną (kilka godzin wystarczy).

Czemu wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika?

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Ramsey1995



Dołączył: 06 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 10 Lip 2018 10:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BARA napisał:
Nie lej niepotrzebnej chemii, uzdatniacze nie są potrzebne. Tymi "bakteriami" tylko rozwalasz stabilizujące się akwarium. Skąd wiesz, że to właśnie jest odpowiedni szczep, który już się namnaża we wkładach filtra? Takie lanie uzdatniaczy to po prostu duży błąd.
Podmień teraz jak najszybciej około 50% wody!
Podmieniaj wodę co kilka dni w ilości 25% na odstaną (kilka godzin wystarczy).

Czemu wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika?


Niestety wpusciłem troche nieswiadomy jak duży to błąd. Za brakło cierpliwości. Co może byc przyczyną tak duzego stęzenia NO2 po 3 tygodniach ? Czy ziemia ogrodowa może mieć wpływ ? Tak stwierdził mój sprzedawca w sklepie ze absolutnie nie mozna jej stosować jako substrat i zostaje mi tylko restart na normalnym podłozu. Dziekuje za odpowiedz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 10 Lip 2018 11:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ziemia jest powszechnie stosowanym substratem, jedno z moich akwariów też ma warstwę ziemi w podłożu.
Problemem może być zastosowanie ziemi i substratu jednocześnie. Może pomyśl nad zasypaniem podłoża warstwą piasku, która odizoluje toń wody? Tym bardziej, że zbrojnik będzie kopać w podłożu, ponieważ tak ma w naturze.

Dużo jest roślin w akwarium?

NO2 wskazuje, że nie namnażają się odpowiednio intensywnie i szybko bakterie nitryfikacyjne w filtrze i podłożu. O podłożu już pisaliśmy. Kwestię filtra sam osobiście rozregulowałeś lejąc niepotrzebną chemię, do zakupu której pewnie namówił Cię sprzedawca w sklepie zoologicznym.

Zasada pierwsza akwarystyki mówi, żeby NIGDY nie słuchać sprzedawców w sklepach zoologicznych. Wciskają Ci towar, często niepotrzebny, bo chcą go jak najwięcej sprzedać. Nic więcej.

Podmień i podmieniaj wodę, nie lej chemii, zastosuj piasek na podłoże. Możesz dorzucić rośliny pochłaniające związki azotowe z wody, pistę, moczarkę, rogatka, wgłębkę...

Czy możesz pokazać zdjęcie swojego akwarium? Wstaw je na serwer zewnętrzny i podaj nam linka.

Jakie są parametry wody w akwarium? Jakie są wymiary zbiornika?

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1236
Pomógł: 103
Skąd: Stargard

PostWysłany: 10 Lip 2018 13:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A ziemia ogrodowa z nawozem? Jeżeli tak, to od razu restart, szkoda zachodu.
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ramsey1995



Dołączył: 06 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 10 Lip 2018 13:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MarJan napisał:
A ziemia ogrodowa z nawozem? Jeżeli tak, to od razu restart, szkoda zachodu.

Ziemia z nawozem tzn ? To była uniwersalna
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Neurochirurg
Ekspert akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 1623
Pomógł: 173

PostWysłany: 10 Lip 2018 13:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ramsey1995 Trudno jest kupić ziemię, która nie ma dodatków nawozów. Twoja pewnie też ma, stąd pytanie przedmówcy.
_________________

[360] Dyskoteka
[30] Samotne drzewko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 10 Lip 2018 13:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie przesadzajmy, ja też stawiałam akwarium z zastosowaniem ziemi ogrodowej uniwersalnej kupowanej w kwiaciarni i jakoś nic się nie dzieje i nie działo.

Restartu nie polecam, raczej to, co opisałam wcześniej: podmiany wody i piasek.

Mam nadzieję, że filtr chodzi non stop?
Rośliny w akwarium są?
Jak wygląda sprawa z oświetleniem?

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Neurochirurg
Ekspert akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 1623
Pomógł: 173

PostWysłany: 10 Lip 2018 14:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Restartu nie polecam, raczej to, co opisałam wcześniej: podmiany wody i piasek.
Zasypywanie piaskiem JBL Manado to chyba lekkie nieporozumienie.
_________________

[360] Dyskoteka
[30] Samotne drzewko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 10 Lip 2018 14:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BARA napisał:
Restartu nie polecam, raczej to, co opisałam wcześniej: podmiany wody i piasek.

Neurochirurg napisał:
Zasypywanie piaskiem JBL Manado to chyba lekkie nieporozumienie.


Dlaczego? Nie rozumiem. Takie rozwiązanie już stosowałam i znam osoby, które je stosują. Substrat ma służyć korzeniom roślin, wierzchnia warstwa podłoża w akwarium, mająca styk z wodą może być inna.

W sytuacji, kiedy zastosowanie ziemi z substratem możemy określić jako "przenawożenie", można zastosować piasek jako warstwę izolacyjną, w dodatku z ukłonem w stronę zbrojnika.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Neurochirurg
Ekspert akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 1623
Pomógł: 173

PostWysłany: 10 Lip 2018 14:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Dlaczego? Nie rozumiem. Takie rozwiązanie już stosowałam i znam osoby, które je stosują. Substrat ma służyć korzeniom roślin, wierzchnia warstwa podłoża w akwarium, mająca styk z wodą może być inna.

To jest podłoże stosowane jako wierzchnie co sam producent zaznacza. Nie służy jedynie korzeniom roślin ale również pochłania substancje ze słupa wody. Jeżeli odizolujesz je piachem to nie możesz skorzystać z jego funkcji i wyrzucasz pieniądze do kosza. Dlatego najpierw się planuje co w akwarium ma pływać, rosnąć itd. a potem dobiera podłoże a nie robi prowizorki z zasypywaniem piachem.

_________________

[360] Dyskoteka
[30] Samotne drzewko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ramsey1995



Dołączył: 06 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 10 Lip 2018 14:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Są rosliny. Wiekszość przenosiłem z innego akwarium w słabej kondycji ale zaczęły juz znacznie sie poprawiły. Filtr oczywiscie pracuje 24 na dobe. Oswietlenie póki co to jedna belka led do pokrywy. Czekam na montaż dodatkowo panelu. Ale czytając forum widziałem ze wiele osób ogranicza świecenie w takich sytuacjach(Wczesniej miałem wode jak mleko) więc narazie go nie dodałem. Deszczownicą napowietrzam akwarium. Woda pewnego dnia się wyklarowała, ale zaczałem dozować bakterie codziennie i pojawiły sie pływające nitki(nie wiem czy jest to powiązane).
Podejrzewam też korzeń, który kupiłem od znajomego. Po zalaniu wody od razu obrósł w nitki. Korzeń unosił się w wodzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13651
Pomógł: 714
Skąd: Białystok

PostWysłany: 10 Lip 2018 14:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Korzeń nic nie ma do NO2.

Czy możesz nam pokazać zdjęcie swojego akwarium?
I mimo wszystko radzę intensywnie podmieniać wodę, bo potrujesz ryby na amen.

O piasku już napisałam. Neurochirurg również wyraził swoje zdanie, ale nie biorąc pod uwagę kwestii ziemi.
Sam więc zadecyduj, co chcesz zrobić.

Słabe oświetlenie może znacząco ograniczać fotosyntezę roślin...

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Ramsey1995



Dołączył: 06 Lip 2018
Posty: 5

PostWysłany: 11 Lip 2018 15:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Postanowiłem zrobić restart. Mam w domu przygotowane podłoże ( Czarny Bazalt) . W takim przypadku polecacie jakis substrat lub inne produkty jakie moge uzyc w celu ulepszenia mojego podłoża ? MAm butle CO2 i cały osprzęt oraz bede montował mocniejsze oswietlenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015