Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Gupik leży. Oddycha, ale się nie rusza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rina02



Dołączył: 09 Wrz 2018
Posty: 3
Skąd: województwo Śląskie

PostWysłany: 09 Wrz 2018 16:07    Temat postu: Gupik leży. Oddycha, ale się nie rusza Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Od paru dni mam problem z jednym gupikem. Chował się przed innymi rybkami i nie chciał jeść. Dzisiaj zauważyłam, że leży na dnie "sparaliżowany". Momentami rusza bocznymi płewtami tak, jakby chciał płynąć do góry, lecz nie może. Nie jestem w stanie patrzeć na jego cierpienie, ale również nie mogę go uśmiercić. Co mam robić?
.
Zdjęcia niestety nie mogę dodać, ponieważ jest za duże i nawet jak je zmniejszyłam itp to i tak było za duże Confused

_________________
POCZĄTKUJĄCY AKWARYSTA - proszę o wyrozumiałość Smile
Akwarium 60 l
Mam TYLKO gupiki
Temperatura 25°C
Filtr odpowiedni do akwarium max 150 l z wkładem na węgiel aktywny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1400
Pomógł: 119
Skąd: Stargard

PostWysłany: 09 Wrz 2018 16:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zdjęcie wstaw na serwis zewnętrzny typu fotosik i tu dajesz wygenerowany link do niego. Co do problemu- za mało danych, przeczytaj zasady działu choroby i daj nam jak najwięcej wiadomości.
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 858
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 09 Wrz 2018 16:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to może być objaw nicieni lub zatrucie azotynami NO2 ale bez zdjęć nic tu nie pomożemy
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3445
Pomógł: 221
Skąd: Bytom

PostWysłany: 09 Wrz 2018 17:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rina02 napisał:
Co mam robić?
Wymień połowę wody - pierwsza rzecz jeśli cokolwiek się dzieje.
_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rina02



Dołączył: 09 Wrz 2018
Posty: 3
Skąd: województwo Śląskie

PostWysłany: 09 Wrz 2018 18:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2ec5e303be693f68
https://www.fotosik.pl/zdjecie/a6dcbd4eab527ae1
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5ce93a6fbf115777

Zdjęcia rybki. Niestety lepszych nie udało mi się zrobić



https://www.fotosik.pl/zdjecie/5e24b5a52c5e04a0 - zdjęcie całego akwarium

Odnośnie ryby i obsady: na ciele rybki nie ma żadnych plam, ani kropek. Rybka ma cały czas otwarty otwór gębowy i wygląda jakby nie mogła oddychać. Teraz zamiast pływać "czołga się" po podłożu. Zwróciłam uwagę na inne rybki i zauważyłam, że połowa cały czas pływa przy filtrze. Nie wiem... może to tylko przypadek, a może one również zachorowały...

Parametrów wody nie znam. Posiadam 2 rodzaje ślimaków, które przyniosłam do akwarium razem z roślinami. Wodę ostatni raz podmieniałam 3 tygodnie temu. Akwarium (na nowo założone) ma miesiąc. Ryby zostały wpuszczone też miesiąc temu (przez 24h nie było rybek. Po tym czasie wpuściłam je). Nie posiadam grzałki. Oświetlam akwarium świetlówką (białą). Podłoże - średniej wielkości kamienie. Brak sztucznych roślin. Rybki karmię głównie mieszanką witamin.

Mam nadzieję, że tyle wystarczy Very Happy

nie pisz posta pod postem, jak chcesz coś dopisać użyj opcji "zmień". Posty połączyłam. MOD BARA

_________________
POCZĄTKUJĄCY AKWARYSTA - proszę o wyrozumiałość Smile
Akwarium 60 l
Mam TYLKO gupiki
Temperatura 25°C
Filtr odpowiedni do akwarium max 150 l z wkładem na węgiel aktywny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1400
Pomógł: 119
Skąd: Stargard

PostWysłany: 09 Wrz 2018 19:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wystarczy- podmień jeszcze dzisiaj połowę wody [napuść do wiadra i odczekaj 2-3 godziny po czym podmień]. Ryby trują się związkami azotu prawdopodobnie. Zrobiłaś restart i praktycznie od razu wpuściłaś ryby, które kupczą i brudzą wodę, a zbiornik po resecie jest jak świeżo zakładany- wymagający dojrzewania biologicznego. Jeżeli przy restarcie wymyłaś porządnie filtr i wkłady/gąbki lub wymieniłaś na nowe to praktycznie w ogóle nie masz biologii. We filtrze muszą rozwinąć się kolonie bakterii, które związki przemiany materii ryb przerabiają na mniej szkodliwe, jeżeli jednak wpuścimy ryby przed pojawieniem się wystarczającej liczby bakterii to woda powoli zamienia się w truciznę.

Powinnaś kupić test kropelkowy na NO2 i wykonywać go raz na 3 dni przed podmianą wody, bo do czasu kiedy akwarium dojrzeje bezpiecznie będzie co 3 dni robić podmianki-około 12~15l [po tej dzisiejszej większej]. NO2 powinno być niewykrywalne w teście- wtedy jest bezpiecznie dla ryb.

Kiedy wszystko już będzie w normie stale rób podmiany raz na tydzień najlepiej, nie co 2 czy 3 tygodnie- Twoje ryby mają szybką przemianę materii, wiec i azotanów raczej w nim brakować nie będzie.

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rina02



Dołączył: 09 Wrz 2018
Posty: 3
Skąd: województwo Śląskie

PostWysłany: 09 Wrz 2018 20:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że to pomoże Very Happy
_________________
POCZĄTKUJĄCY AKWARYSTA - proszę o wyrozumiałość Smile
Akwarium 60 l
Mam TYLKO gupiki
Temperatura 25°C
Filtr odpowiedni do akwarium max 150 l z wkładem na węgiel aktywny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rubaszny



Dołączył: 26 Cze 2018
Posty: 115
Pomógł: 5

PostWysłany: 09 Wrz 2018 21:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Moje gupiki miały te same objawy przy wysokim stężeniu azotanami. Za szybko wypuściłas ryby do akwa. Mogą pomóc częste podmiany tak jak pisał MarJan. Zwiększyłbym też temperaturę wody do 26 stopni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 858
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 10 Wrz 2018 6:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wodę trzeba co tydzień podmieniać w ilości 20-30%. na tą chwilę rób jak wcześniej koledzy pisali
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015