Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

RO po raz kolejny
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 316
Pomógł: 5
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 15 Wrz 2018 11:29    Temat postu: RO po raz kolejny Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej,
Przepraszam, że poruszam po raz kolejny temat wody RO, ale nie rozumiem tego wszystkiego.
Zakładam akwarium 300l (trzeci tydzień dojrzewa) oraz krewetkarium 60l (dopiero będzie zakładane-kompletuje graty)
Wodę podmieniam raz w tygodniu 70l w 300l, a z krewetkarium to nie będzie żadnego problemu ponieważ dużo tej wody nie będzie.

Czy TAKI zestaw będzie OK?
*Czy do takiego lub podobnego zestawu trzeba coś jeszcze dokupić?

Moja woda:
pH 7.5
KH 9°d
GH 21°d

Ciśnienie w kranie mam około 2.5-3 bar

Jak to wszystko ogarnąć?
Nie mam miejsca na stałe zamontowanie takiego filtra nie mam też jak magazynować tej wody. Pomyślałem, że na czas podmiany wody w akwarium będę montował ten filtr na wężu prysznicowym-widziałem takie złączki. Woda oczyszczona prosto do akwarium (odległość wanna-akwarium 4-5m) a woda "brudna" zostanie w wannie.
Czy to ma sens, czy to się uda?

Jeszcze tak przy okazji... czy to prawda, że mając akwaponikę możemy rzadziej podmieniać wodę w akwarium?

Z góry dziękuję za pomoc.
Piotrek

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 598
Pomógł: 28
Skąd: Piła

PostWysłany: 15 Wrz 2018 14:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Taki zestwa jest jak najbardziej OK . Wydaje sie że to najczęsciej wybierana konstrukcja przez akwarystów.

Montowanie na wężu prysznicowym lub w jakikolwiek inny sposób jako przenośny niesie ze soba pewne ryzyko. Spuszcenie/wyciek wody z komory membrany i takie jej przechowanie równa sie jej zniszczeniu . Raz zalana nie ma prawa wyschnąć.
Z tego powodu niezbędnym staje sie wyposażenie w zawory na wejściu i na wyjściu . Można użyć zaworów zwrotnych lecz przynajmniej na wyjściu użyłbym jednak zwykłego zaworu aby nie tłumić przepływu.

Ciśnienie rzędu 2barów jest jakoś tam akceptowalne ale powoduje duży spadek wydajnośći . obstawiam że będzie zaledwie kapać osmoza . O ile w stacjonarnym ukłądzie można sie z tym pogodzić, to w ukłądzie przyłączanym np do prysznica zdaje sie to być powazną wadą . Z tego powadu rozważałbym zastosowanie dedykowanej pompy do RO która to podności cisnienie do najbardziej optymalnych wartości powodując że wydajność drastycznie sie zwieksza do wielkości prawie lub wręcz znamionowych .

Stosując hydroponikę zwiększasz konsumcję na "zanieczyszczenia" w związku z pokryciem zapotrzebowania na minerały przez rośliny hydroponiczne .Dodatkowo wolny przepływ wody przez podłoże hydroponiki tez przy okazji pozostawi atam co nieco .
Z tego wynika że owszem , woda jest lepiej filtrowana ale nie na tyle aby z podmian rezygnować
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 316
Pomógł: 5
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 15 Wrz 2018 14:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

goldi_ napisał:
Raz zalana nie ma prawa wyschnąć.

Tego nie doczytałem, więc mój pomysł staję się trochę słaby Sad
goldi_ napisał:
Ciśnienie rzędu 2barów jest jakoś tam akceptowalne ale powoduje duży spadek wydajnośći . obstawiam że będzie zaledwie kapać osmoza . O ile w stacjonarnym ukłądzie można sie z tym pogodzić, to w ukłądzie przyłączanym np do prysznica zdaje sie to być powazną wadą.

Tak myślałem, że moje ciśnienie wody będzie problemem. Mieszkam w starej kamienicy, na pierwszym piętrze. Kiedyś już poruszałem temat słabego ciśnienia we wspólnocie mieszkaniowej-obiecali, że coś zrobią, ale w efekcie nic wiele nie zrobili ponieważ "nic się nie da zrobić, trzeba wymienić wszystko łącznie z przyłączem na ulicy"
goldi_ napisał:
Z tego powadu rozważałbym zastosowanie dedykowanej pompy do RO która to podności cisnienie do najbardziej optymalnych wartości powodując że wydajność drastycznie sie zwieksza do wielkości prawie lub wręcz znamionowych .

O! jest jakieś rozwiązanie Smile
Możesz dać jakąś przykładową nazwę tego lub linka
goldi_ napisał:
Stosując hydroponikę zwiększasz konsumcję na "zanieczyszczenia" w związku z pokryciem zapotrzebowania na minerały przez rośliny hydroponiczne .Dodatkowo wolny przepływ wody przez podłoże hydroponiki tez przy okazji pozostawi atam co nieco .

Hydroponika i tak będzie. Chcę spróbować jak będą kwiaty rosły i przy okazji wypełnić przestrzeń nad akwarium.
goldi_ napisał:
Z tego wynika że owszem , woda jest lepiej filtrowana ale nie na tyle aby z podmian rezygnować

Oczywiście nie chcę rezygnować z podmian. Chodziło mi tylko o to, że wyczytałem, że mając hydroponikę możemy robić rzadziej podmiany wody.

Niedaleko akwarium mam kocioł gazowy i tam jest doprowadzona woda, w sumie mógłbym tam się podłączyć z filtrem RO i jakoś to wszystko zamaskować. Jest niestety jeden, ogromny problem-brak odpływu Sad
Jakie (minimalna średnica) i jak długie mogą węże dla filtra RO?

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 598
Pomógł: 28
Skąd: Piła

PostWysłany: 15 Wrz 2018 14:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przykłądowa :
https://sklep.osmoza.pl/kompletna-pompa-do-osmozy-50-75-gpd-p-147.html
pimowo napisał:

goldi_ napisał:
Raz zalana nie ma prawa wyschnąć.

Tego nie doczytałem, więc mój pomysł staję się trochę słaby

Nie koniecznie, ale musisz zadbać o to aby woda tam cały czas była stąd moje uwagi o zaworach na wejściu i na wyjściu . Sądze że pod takim warunkiem ma prawo to skutecznie działać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majkel



Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 290
Pomógł: 17
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 15 Wrz 2018 14:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli chcesz podmieniać 70l tygodniowo, potrzebujesz zbiornika na magazynowanie wody. Przy tym ciśnieniu i membranie 75, uzbieranie 70l zajmie sporo czasu, obstawiam, że z 7-8 godzin, może więcej. Czekanie aż nakapie 70l do akwarium to słaby pomysł.

Przemyśl czy aby na pewno nie masz możliwości zamontowania filtra na stałe. Świetnie się do tego nadaje wężyk od spłuczki, czy pralki. Mam taki filtr podłączony pod spłuczkę, do tego pojemnik ok 40l. Ciśnienie też mam podobne i nie wyobrażam sobie lania bezpośrednio do akwarium. Cały dzień stracony, na podmianę. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 316
Pomógł: 5
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 15 Wrz 2018 15:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

goldi_ napisał:
przykłądowa :
https://sklep.osmoza.pl/kompletna-pompa-do-osmozy-50-75-gpd-p-147.html

Dzięki. Cena troszkę spora.
Oj, te wszystkie zabawki coraz więcej kosztują Sad
majkel napisał:
Jeśli chcesz podmieniać 70l tygodniowo, potrzebujesz zbiornika na magazynowanie wody. Przy tym ciśnieniu i membranie 75, uzbieranie 70l zajmie sporo czasu, obstawiam, że z 7-8 godzin, może więcej. Czekanie aż nakapie 70l do akwarium to słaby pomysł.

70l w ogóle, ale samego RO nie będę lał.
Na początek stosunek 50% RO/50% kranówa
majkel napisał:
Przemyśl czy aby na pewno nie masz możliwości zamontowania filtra na stałe. Świetnie się do tego nadaje wężyk od spłuczki, czy pralki. Mam taki filtr podłączony pod spłuczkę, do tego pojemnik ok 40l. Ciśnienie też mam podobne i nie wyobrażam sobie lania bezpośrednio do akwarium. Cały dzień stracony, na podmianę.

Niestety, ale pojemniki itp odpadają Sad
Od dwóch dni chodzę po chacie i zastanawiam się jakby tu puścić węże. Mam pewien pomysł, ale wąż do akwarium musiałby być cienki i mieć blisko 10m
Wodę z akwarium odlewam grawitacyjnie wężem.
Gdyby wąż od RO mógł mieć 10m to przy okazji mógłbym podłączyć też kranówę, czyli RO i kranówa podłączona na stałe pod akwarium. Automatyczna dolewka gratis-ehhh... rozmarzyłem się Very Happy

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1455
Pomógł: 123
Skąd: Stargard

PostWysłany: 15 Wrz 2018 15:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Może podpowiem jak ukryłem filtr RO u siebie...jest na stałe przykręcony do ściany w łazience za stojącą pralką- nie widać go i spokój- podłączenie do zaworu z pralką od razu daje profit-wszystko za nią schowane- wężyk odprowadzający ściek po prostu zwinięty sobie też tam wisi, kiedy korzystam z filtra to tylko 2 wężyki widać, jeden do wiadra stojącego koło pralki i drugi "ściekowy" do wanny. Po robocie niczego nie widać.
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 598
Pomógł: 28
Skąd: Piła

PostWysłany: 15 Wrz 2018 17:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pimowo napisał:
Gdyby wąż od RO mógł mieć 10m to przy okazji mógłbym podłączyć też kranówę, czyli RO i kranówa podłączona na stałe pod akwarium. Automatyczna dolewka gratis-ehhh... rozmarzyłem się


Przy moich akwariach nie wyobrażam soobie co tygodniowych "ręcznych" podmian .
Jeden ze zbiorników jest zasilony wezykiem 10mm umieszczonym w listwie przypodłogowej . Jego długość to ok 26mb.
Spełnia 2 role . Najpierw jest nim spuszczona odpowiednia ilość wody do ścieku a nastepnie zawory sie przełączają i jest dolewana odpowiednia ilość RO oraz surowej wody w zadanych proporcjach .
Dzięki takiemu rozwiazaniu nieistotny staje sie czas nalewania RO czy całej operacji w całości
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 316
Pomógł: 5
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 15 Wrz 2018 17:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MarJan napisał:
Może podpowiem jak ukryłem filtr RO u siebie...jest na stałe przykręcony do ściany w łazience za stojącą pralką- nie widać go i spokój- podłączenie do zaworu z pralką od razu daje profit-wszystko za nią schowane- wężyk odprowadzający ściek

U siebie znalazłem miejsce w szafce pod umywalką, miałbym wodę i odpływ w jednym miejscu no i wszystko schowane. Jak w domu wyskoczę z tym pomysłem to już widzę reakcję żony Smile
goldi_ napisał:
Przy moich akwariach nie wyobrażam soobie co tygodniowych "ręcznych" podmian.

Dla mnie nie jest to jakiś problem, problemem jest zbiornik na zbieranie wody. No i tak szczerze mówiąc to trochę leniwy jestem-tfu! wygodny jestem Smile
goldi_ napisał:
Jeden ze zbiorników jest zasilony wezykiem 10mm umieszczonym w listwie przypodłogowej . Jego długość to ok 26mb.

No to teraz dałeś mi do myślenia, a ja się zastanawiałem nad TAKIM wężykiem 8mm 10mb, ale myśląłem, że to zadurza odległość.
goldi_ napisał:
Spełnia 2 role . Najpierw jest nim spuszczona odpowiednia ilość wody do ścieku a nastepnie zawory sie przełączają i jest dolewana odpowiednia ilość RO oraz surowej wody w zadanych proporcjach .
Dzięki takiemu rozwiazaniu nieistotny staje sie czas nalewania RO czy całej operacji w całości

Sterowanie ręczne czy jakiś automat?

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 598
Pomógł: 28
Skąd: Piła

PostWysłany: 15 Wrz 2018 18:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Automat to dużo powiedziane ale niech będzie: automat Smile

Elementem wykonawczym są 3 zawory od pralki (najtasze )
potrzebnę będą jeszcze czujniki poziomu a już na 100% czujnik poziomu maksymalnego .
W różnych akwariach nieco inaczej to jest rozwiazane ale idea jest wspólna .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 316
Pomógł: 5
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 15 Wrz 2018 18:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Coraz bardziej podoba mi się Twój "automat" Smile
To tak dodatkowo:
- jak wypompowujesz wodę z akwarium?
- filtr RO jest w stanie tak daleko (26m) "wypchać" wodę?
- możesz opisać algorytm działania?
- możesz narysować jakiś schemat?

Parę postów wyżej pisałem "ehhh... rozmarzyłem się", a tu Kolega @goldi_ spadł mi z nieba normalnie Smile

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 598
Pomógł: 28
Skąd: Piła

PostWysłany: 15 Wrz 2018 19:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

"ężyk" doprowadzony zostaje do trójnika na wyjściu z filtra zewnętrznego .
Dzięki takiemu rozwiązaniu panuje tam niewielkie ciśnienie ale na tyle duże że woda swobodnie jest w stanie odpłynąć na spora odległość . oczywiście trwa to trochę ale jak już ustaliliśmy, skoro czuwa nad tym automat wsio ryba ile to będzie trwało .
Po osiągnięciu odpowiednio niskiego poziomu lub po upływie zadanego czasu (w zależności od realizacji zamyka sie zawór przy odpływie natomiast otwiera sie zawór doprowadzający wodę do naszej magistrali . Ciśnienie z sieci lub RO jest zdecydowanie większe nić to na wylocie filtra więć woda zostaje dopchana do strumienia wypływającego z filtra . Za trójnikiem jest grzałka przepływowa więc woda do akwarium trafia w zadanej temperaturze .
Realizacja mieszania wody RO z kranówą możesz realizować na rózne sposoby . Jednym z moch rozwiązań jest układzik z 2 timerami i 2 elektrozaworami . U mnie na kaze 45minut pracy RO włacza sie dopływ surowej wody na 1minutę (mam bardzo twardą wodę

Takie rozwiazanie nie wymaga dodatkowych czujników .

Razem z ężykiem musisz pociągnąć cieńki kabelek do czujnika bo elektrozawory wraz z ich sterowaniem najwygodniej jest umieści tam gdzie masz całą hydraulikę .

Schemat? hmm ... w zalezności od tego czy coś tam potrafisz sobie z elektroniką poklecić czy nie może być on różny . Ja mam sterowanie elektroniczne - bardzo proste w oparciu o banalne układy scalone dostępne wszędzie za max 1zł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 316
Pomógł: 5
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 15 Wrz 2018 19:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mówiąc o schemacie miałem na myśli jak ta cała woda jest podłączona, a nie elektronikę. Z elektroniką dam sobie rady, nie jestem elektronikiem, ale coś tam w wolnych chwilach sobie dłubię Smile

Przeogromnie dziękuję za podzielenie się swoim rozwiązaniem. Teraz zbieram pieniążki na to wszystko i będę działał.

Automatyczna podmiana wody wraz z mieszaniem RO/kran i do tego automatyczna dolewka, no po prostu bajka Very Happy

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 598
Pomógł: 28
Skąd: Piła

PostWysłany: 15 Wrz 2018 20:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jakie pieniądzę ?
najdrożej wyszedł mnie wężyk . Trochę tańsze były elektrozawory : coś ok 10zł/szt

czujnik poziomu to 2 druty nierdzewne (ze starego biustonosza żony ) plus kilka elementów za ... może z 10zł sie uzbiera łacznie z triakami zamiast przekaźników )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 316
Pomógł: 5
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 15 Wrz 2018 21:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

@goldi_ na początek muszę kupić filtr RO Smile
W międzyczasie buduję FILTR KASETOWY i planuję zrobić też oświetlenie na Power LED.
Trochę tego jest, a jeszcze trzeba kupić rośliny, ryby Wink

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015