Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Zdychaja mi rybki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cinq



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 5

PostWysłany: 21 Paź 2018 8:46    Temat postu: Zdychaja mi rybki Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie jest tutaj nowy, mam nie pokojacy problem. Otóż założyłem sobie akwarium 120l przyszykowalem dno zwirkiem posadzilem 2 sztuczne roslinki wsadzilem kokos i korzen, woda jest lekko metna, posiadam grzalke i filtr orca 1000, moja obsada to 4 neonek 2xgurami marmurkowe 4xmieczyk 2xplatynka glonojad i cos ala kiryso glonojad i 2x2gupik,.jak moge uratowac moje podwodne krÓlestwo, wiem juz tyle ze zeobilem blad nie zeobilem dojrzewania wody tylko wpuscilem rybki po ok 8h
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chemik4
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 7167
Pomógł: 424
Skąd: Tworóg / Jemielnica

PostWysłany: 21 Paź 2018 8:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum.

Będę brutalny. Oddaj ryby i zacznij jeszcze raz od nowa. Obowiązkowo przeczytaj TO

_________________
Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Cinq



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 5

PostWysłany: 21 Paź 2018 13:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie bardzo mam gdzie, może jednak jest jakas alternatywa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 21 Paź 2018 14:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Na Olx zrób ogłoszenie "oddam za free", zdziwisz się jak szybko znajdą się chętni [przynajmniej u mnie rybki to szybko szły].

Zacząłeś- jak wielu- od (_!_) strony, że się tak wyrażę, akwarium i rybki to nie telewizor, że jadę do sklepu-kupuję-stawiam w domu- włączam i już.
Nabądź wiedzy i zacznij zabawę od nowa po prostu, nie polecamy oddawać ryb, bo ma ktoś coś "do Ciebie", po prostu z brakiem Twojej wiedzy, popełnionymi już błędami i popełnianymi w przyszłości zwierzęta zdechną i kolejne, które kupisz będą również zdychać- chcesz akwarium czy miejsce kaźni dla wodnych zwierząt i umieralnię?
Woda wodzie nierówna i ryby nie żyją wszystkie w tej samej, pochodzą z różnych środowisk i trzeba każdemu gatunkowi zapewnić warunki chociaż podobne jak te naturalne- masz tak wymieszane gatunki ryb, że nie jesteś w stanie przygotować akwarium tak, aby każda ryba miała optimum do życia- jakieś zaczną chorować w niedługim czasie prawdopodobnie.

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Cinq



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 5

PostWysłany: 21 Paź 2018 16:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok a czy mogl bys napisac optymalna obsade do mojego akw 120l
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 21 Paź 2018 17:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Optymalna obsada to taka, w której wszystkie ryby mają podobne wymagania jeśli chodzi o parametry wody, t.j. odczyn pH, twardości KH i zwłaszcza GH,temperatura. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, aby nie łączyć ryb spokojnych z takimi energicznymi- wiecznie będącymi w ruchu, wtedy spokojne odczuwają strach, są nerwowe i będą wiecznie się chować...nie łączymy znowu ryb znanych z obgryzania płetw innym z rybami weloniastymi...
Bardzo ważnym czynnikiem są wymiary zbiornika- kupując rybę prawie zawsze jest ona mała, bo młoda,ale nie należy kupować gatunków, które mogą urosnąć za duże na Twoje akwarium bo zmusisz je do karłowacenia [polecam zapoznać się z czym to się wiąże- to nie jest przystosowanie się do warunków]. Należy zatem najpierw poznać dany gatunek, zanim wybierzesz się do sklepu- w sklepie dla sprzedawcy Twoje akwarium będzie zawsze "idealne" dla wszystkich rybek jakie posiada, on chce zarobić na sprzedaży, a jak coś ci zdechnie to rośnie prawdopodobieństwo kolejnej sprzedaży i jego zarobku, przy okazji wciśnie jaką chemię do wody, żeby rybkom "pomóc".

Plastik w wodzie to zuo, jedyny jaki powinien być dopuszczalny to elementy konieczne do działania zbiornika czyli elementy filtra,grzałki itp.- żadnych sztucznych roślin i ozdób, chyba że posiadają atest. Jak nie wiesz co wkładasz do wody i to ciągle miesiącami jest zanurzone to prawdopodobnie zacznie reagować z wodą- farba może truć zwierzęta, o sztuczne ozdoby ryby mogą się kaleczyć.
Dla ryb dennych typu glonojad, kirysek wierzchnim podłożem powinien być drobny, nieostry piasek- żadne żwirki, tłucznie.

Rośliny jeśli mają być to tylko żywe [są środowiska życia ryb bez roślin], one nie są tylko dekoracją- wspomagają procesy oczyszczania wody w akwarium i pomagają okiełznać glony, są naturalna kryjówką dla zwierząt.

A więc kiedy akwarium dojrzeje [poczytaj o cyklu azotowym] i sprawdzisz testami kropelkowymi [żadne testy paskowe 6w1 czy podobne- są niemiarodajne] pH, KH,GH będziesz wiedział jakie stwarzasz warunki.
Wtedy przeglądaj atlasy ryb lub tu na forum podaj owe parametry i pomożemy zebrać obsadę.
Podsumowując wybierając ryby należy zgrać ze sobą:
- parametry wody [pH,KH,GH, temperatura],
-wielkość zbiornika musi być odpowiednia [nie ma za dużych akwariów, za małe często się zdarzają dla danego gatunku],
- temperament ryb,
-wystrój akwarium [wiele gatunków wymaga gęstej roślinności, korzeni czy jakich kryjówek, rodzaj podłoża, labiryntowe wymagają zamkniętej pokrywy na przykład]

Gotowca obecnie Ci nie dam, pójście na skróty nie pomoże przyszłej czy teraźniejszej obsadzie, ani Tobie w zrozumieniu jak działać i dlaczego- czytaj forum:
http://www.akwaforum.pl/mapa.php

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kroczusjajo



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 1

PostWysłany: 21 Paź 2018 18:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Very Happy Musisz poczekać około 2 dni filtr i bakterie zrobią swoje .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 230
Pomógł: 2
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 21 Paź 2018 19:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kroczusjajo napisał:
Very Happy Musisz poczekać około 2 dni filtr i bakterie zrobią swoje .

W dwa dni zamknie się cykl azotowy? hmmm.... ciekawe

_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chemik4
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 7167
Pomógł: 424
Skąd: Tworóg / Jemielnica

PostWysłany: 21 Paź 2018 20:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Musisz poczekać około 2 dni filtr i bakterie zrobią swoje .

Za takie rady powinienem banować... Głową w mur

_________________
Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
grzesi3k



Dołączył: 11 Sty 2018
Posty: 180
Pomógł: 6
Skąd: Cork

PostWysłany: 21 Paź 2018 23:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moze mu autokorekta wciela "tygo", ale to i tak bardzo optymistycznie by chciał Wink
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Cinq



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 5

PostWysłany: 22 Paź 2018 15:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozumiem tylko drogie trochę jak dla mnie te krople
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 22 Paź 2018 16:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rozumiem, że drogie, ale jeśli chcesz wiedzieć co w zbiorniku piszczy to tylko one [firmy zooleka chyba najtaniej i wielu z forum stosuje], paski z dużym prawdopodobieństwem wprowadzą w błąd.
Akwarystyka to hobby...nie znam hobby, które by nie kosztowało, to trochę polega na "niepotrzebnym wydawaniu pieniędzy", w miejsce hobby zawsze znajdzie się wydatek potrzebniejszy/praktyczniejszy. Akwarium na start potrafi kosztować niemało- szkło,filtr,grzałka,oświetlenie,rośliny, podłoże [może substraty], nieraz nowy mebel...rybki w tym wszystkim są najtańsze Laughing
Ale kiedy w końcu wszystko zbierze się do kupy [wszystkiego przecież nie trzeba za jedną wypłatę brać], wystartuje ten zbiornik, ustabilizuje...koszta robią się znikome [zależy oczywiście od typu akwarium]. Zwierzęta w akwarium na prawdę niewiele jedzą, pokarmy tanio wychodzą nawet te, które do najtańszych nie należą, podmiana 20% wody to też raczej grosze, rachunek za prąd wątpię, aby urósł zauważalnie...

_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bbxdd



Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 182
Pomógł: 3
Skąd: Gorzów Wielkopolski

PostWysłany: 22 Paź 2018 19:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wszystkie rzeczy potrzebne do startu akwarium to +800zł. Za to później rzeczywiście są grosze. Po paru (nastu) latach za dealowanie narybku może się zwrócić... Co do dojrzewania moja metoda wygląda tak: Odpalamy zbiornik z podłożem, po dwóch TYGOdniach urządzamy, przy czym dużo zwlekamy, potem trochę komplikujemy nasze zamysły, zastanawiamy się nad obsadą... Mi wyszły z tego dwa miesiące dojrzewania.
_________________
Pozdrawiam.

45l
Woda: KH: 11 stopni niemieckich, GH: 16 stopni niemieckich, pH: 7,7-7,8
Obsada: 3x ślimak helena + gupiki Endlera (1+2)

Odkryłem Amerykę
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=23823
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Cinq



Dołączył: 21 Paź 2018
Posty: 5

PostWysłany: 09 Lis 2018 21:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za rady, niestety nie kupiłem testerow do wody ale doprowadzilem akwa do mam nadzieję normalności, neonki maja sie nie zle tak samo jak i gurami co wiecej samiczka ostatnio mi sie wyrarla ale rybki zjadly jajeczka wyczyralem ze poprostu samiec jest jeszcze nie gotowy do zrobienia gniazda. Ale nie w tym rzecz moje pytanie jaka obrac obsade w tej chwili posiadam 2 glonki 10neonkow i parke gurami akwa jest 120l co moge dokupic, dodam ze moj samiec od gurami jest bardzo terytorialny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 09 Lis 2018 22:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A kto Ci złoży obsadę "na poważnie" nie znając parametrów wody...Twoje klocki-buduj jak chcesz...
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Choroby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015