Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

zmiana filtra,na jaki?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rm4e



Dołączył: 07 Lis 2018
Posty: 21

PostWysłany: 07 Lis 2018 19:09    Temat postu: zmiana filtra,na jaki? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam
mam eheima wew. i mam go dość xD niestety mam tylko 200zł , czy kubeł ikoli 150 do akwa 72 styknie , może coś innego??Nigdy nie miałem kubła ale trochę czytałem, pytałem w sklepach , znajomych, no i kubeł chyba jest tym czego chce moj baniak xD

Kubeł 200zł POMOCy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bbxdd



Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 182
Pomógł: 3
Skąd: Gorzów Wielkopolski

PostWysłany: 07 Lis 2018 19:26    Temat postu: Re: zmiana filtra,na jaki? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

rm4e napisał:
witam
mam eheima wew. i mam go dość xD


Trochę nie za bardzo rozumiem. Co masz na myśli przez"mam go dość xD"? W sensie że masz go dosyć? Ok, rozumiem Mogę zapytać czemu masz go dość?
Smile .
Ikola powinna starczyć Smile .

_________________
Pozdrawiam.

45l
Woda: KH: 11 stopni niemieckich, GH: 16 stopni niemieckich, pH: 7,7-7,8
Obsada: 3x ślimak helena + gupiki Endlera (1+2)

Odkryłem Amerykę
http://www.akwaforum.pl/viewtopic.php?t=23823
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rm4e



Dołączył: 07 Lis 2018
Posty: 21

PostWysłany: 07 Lis 2018 22:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmm a więc tak poziom filtracji ... ma wiele do życzenia, JEGO gabaryty ... zajmuje za dużo miejsca Sad

Czyli Ikola 150 da radę w tym baniaku 72L , ale chcę kupić filtr który nie będzie akurat *, chciałbym aby filtrował bez zarzutu.
Mogę poczekać i odłożyć parę miedziaków. Potrzebuję fachowej pomocy w wyborze. BBDD czemu robisz takie dziwne zdjęcia baniaka xD
ja w sumie mam gdzieś swoje xD

https://ibb.co/dvTkTV

Po tygodniu od wymiany 30% wody czyszczenia filtra. Na Anubiasie jest pełno nalotu.
Crypto miała nie dobór żelaza ale może odrośnie xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3447
Pomógł: 221
Skąd: Bytom

PostWysłany: 07 Lis 2018 23:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Da radę.
Ma zawory na wlocie i wylocie, ma otwór zalewowy i jeden kosz na media. Pod koszem ma jeszcze dużo miejsca na dodatkowe media. Możesz tam pociąć w kostkę grubszą gąbkę oraz dać ceramikę. Jedyną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę to kosz, a dokładniej mały koszyczek w koszu (jak wyjmiesz kosz, to będziesz wiedział o co chodzi). Ten mały koszyczek trzeba zaślepić gąbką, ponieważ kosz ten jest tak samo używany w większych filtrach tej serii i w ten mały koszyczek wchodzi pompka. Ot taki drobiazg...
Filtr jest cichy (nie słychać go), pracuje u mnie już z pół roku i jak na razie to mogę napisać, że jest on bezproblemowy (filtr pracuje w akwarium 63l).
Napisałem o filtrze Ikola150, ale są też większe Ikola250 - niewiele droższy, pobiera chyba 8W i ma więcej miejsca na media. No i Ikola350, Ikola450 oraz seria Ikola Maxx.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 07 Lis 2018 23:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cholewa, po raz kolejny napiszę o HW 302...chociaż osobiście go nie miałem [brat ma], głupio polecać coś czego się nie sprawdzało, ale na pewno jest wart uwagi- pojemny, popularny [zobacz filmiki na YT], tani, na pewno starczy z nawiązką- będziesz musiał mu skręcić przepływ...300l na tego chińczyka to raczej na wyrost, ale do 120l myślę, że spokojnie by dawał radę.
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rm4e



Dołączył: 07 Lis 2018
Posty: 21

PostWysłany: 08 Lis 2018 10:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki xD
Marian a HW 302 mocno brzęczy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1403
Pomógł: 120
Skąd: Stargard

PostWysłany: 08 Lis 2018 10:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, bo jak pisałem nie miałem przyjemności testować...inny forumowicz pisał nieraz, że ma te filtry, chwali i nie zamieniałby na te z "wyższej półki", o ile pamiętam, pisał że ma starszy cichszy i nowszy jest głośniejszy [ale nie, że w porównaniu do innych jest głośny],ale to raczej często się zdarza- mój kubełek po zakupie też był głośniejszy, z czasem jak się wylata to działa to inaczej Wink
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rm4e



Dołączył: 07 Lis 2018
Posty: 21

PostWysłany: 08 Lis 2018 10:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

krzych_100 masz chyba rację z tym 250 2 waty różnicy cena 50zł plus.
Zmierzę szafkę czy wejdzie i pójdę w tę stronę xD

A mam jeszcze pytanie trochę off top. co myślicie o glinianych kulach do podłoża ??

AAAA i annubias zaczął jakiś czas temu pchać się w podłoże, zostawić go czy reagować, jak tak to jak?? Nie chcę by zaczął gnić Smile

AAAA i jeszcze (wstyd się przyznać) mam oświetlenie pled ,30pled 19x 8500k 4x 6500,10000 2x red ,1x full sp. Wydaje mi się że za mało, sam je robiłem czy możecie mnie gdzieś pokierować lub źle dobrane diody.


Ostatnio zmieniony przez rm4e dnia 08 Lis 2018 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3447
Pomógł: 221
Skąd: Bytom

PostWysłany: 08 Lis 2018 11:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To jeszcze dodam taki szczegół, dosyć praktyczny. Ikola ma zawory na każdym z węży (wlot i wylot), HW-302 bodajże ma jeden wspólny zawór. Nie mam HW, więc się nie wypowiem, ale w przypadku Ikoli jest to wygodne rozwiązanie, bo można regulować przepływ wody na wlocie i wylocie. Wybór należy do Ciebie Smile
Kulki gliniane to dobre rozwiązanie tylko nie za dużo. Anubias będzie się pchał w podłoże i to jest normalne, dlatego pod te korzenie z anubiasa można właśnie dać jedną rozkruszoną kulkę glinianą lub pałeczkę nawozową Filtus.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rm4e



Dołączył: 07 Lis 2018
Posty: 21

PostWysłany: 08 Lis 2018 11:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no teraz widzę że HW nie ma regulacji przepływu. I wybiorę ikole, ludzie nie narzekają na wykonanie ani awaryjność, cena też bardzo fajna. Gdzieś widziałem zdjęcie kubła w wiaderku czy z każdym trzeba tak robić czy akurat gość miał nieszczelność?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3447
Pomógł: 221
Skąd: Bytom

PostWysłany: 08 Lis 2018 13:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Często ludzie wykonują różne testy filtrów i może właśnie dlatego był we wiaderku, choć czasem trzymają we wiaderkach, jak przecieka... (trzeba doczytać, dlaczego filtr był we wiaderku). Do uszczelek w takich filtrach przydaje się wazelina bez dodatków (bezkwasowa) - od czasu do czasu smaruje się nią uszczelki w filtrze, ponieważ guma jest jednak narażona na działanie wody z akwarium, a ta jest specyficzna Smile
_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wojtass9
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 1832
Pomógł: 77
Skąd: Piotrków Trybunalski

PostWysłany: 08 Lis 2018 14:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja wiem o co chodzi z tymi wiaderkami ,gość sprawdzał wysokość podnoszenia,testował ten filtr i test wypadł bardzo pozytywnie Very Happy Tzn podnoszenie może nie bardzo ale pozostałe rzeczy już tak .
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=yeuR5Dc8M6Y
https://www.youtube.com/watch?v=EuiFUJlkKYM
https://www.youtube.com/watch?v=D-sLaPMVqDU
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3447
Pomógł: 221
Skąd: Bytom

PostWysłany: 08 Lis 2018 17:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

rm4e napisał:
Wydaje mi się że za mało,
Może okazać się, że za dużo. W diodach problemem może być widmo, bo jak pooglądasz widma świetlówek, to w zakresie barwy zielonej z reguły jest "pik" - diody tego piku nie mają. Dlatego to, co napisałeś o roślinach, niekoniecznie musi się wiązać z niedoborami.
Nie bardzo widzę na zdjęciu to oświetlenie, ale masz bardzo duży udział światła niebieskiego i czerwonego, a brakuje właśnie "środka".
Jeśli będą problemy ze wzrostem roślin to miej na uwadze zastąpienie części diod białych zimnych (10000K, FS), diodami o barwie neutralnej i ciepłej.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rm4e



Dołączył: 07 Lis 2018
Posty: 21

PostWysłany: 08 Lis 2018 17:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak wygląda moje dzieło. I z tego co mówisz to 6500k muszę dać zamiast np. 10 000, jak byś widział ile sztuk ? Diod jest 30 tam na rogach dołożyłem po jednej.

https://zapodaj.net/c309a2f209c29.jpg.html

https://zapodaj.net/3c919cddda311.jpg.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pimowo



Dołączył: 04 Sie 2018
Posty: 230
Pomógł: 2
Skąd: Wołów k.Wrocławia

PostWysłany: 08 Lis 2018 18:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

@rm4e, jakie masz dokładnie te diody tam zamontowane?
_________________
Moje nowe hobby:
30l-krewetkarium
300l-ogólne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015