Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Wybór filtra wewnętrzego do 112l

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pttica



Dołączył: 28 Lut 2017
Posty: 118
Skąd: Sosnowiec

PostWysłany: 26 Lis 2018 11:01    Temat postu: Wybór filtra wewnętrzego do 112l Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam

Mam pytanie mam w akwaium AQUAEL UNIFILTER 1000 FILTR WEWNĘTRZNY
i już po 1 roku przestaje działać coraz słąbiej filtruje czy kupić taki sam czy coś innego np. TURBO FILTR 1000 AQUAEL

A może jakiś inny byście proponowali ??

Z góry dzięki

_________________
Pttica
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1514
Pomógł: 125
Skąd: Stargard

PostWysłany: 26 Lis 2018 12:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kup najlepszy jaki uważasz i na jaki możesz sobie pozwolić- w końcu idą święta Very Happy . Ja mam zewnętrzny i polecam takie rozwiązanie. Dlaczego Twój filtr coraz słabiej filtruje? Czy to kwestia wymiany gąbeczki na nową, bo stara zużyta, czy pompka po prostu straciła obroty?
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1405
Pomógł: 84

PostWysłany: 26 Lis 2018 17:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kup sobie Ferplast Blumodular, mozna sobie doczepiac kosze wg potrzeb, prawdziwy szatan jesli chodzi o filtracje mechaniczna. Wg mnie lepszego nie znajdziesz, u mnie obrabia 240L i jest skrecony na 70% bo szaleje hehe.

A jak ci twoj filter zwalnia, to zmien media filtracyjne na nowe lub wytnij sobie wg potrzeb i odzyskasz moc, no chyba ze wirnik zjadlo przez rok ale watpie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14085
Pomógł: 730
Skąd: Białystok

PostWysłany: 26 Lis 2018 17:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja na wewnętrznych filtrach Aquaela jadę od lat i nie zauważyłam, żeby traciły moc, o ile są prawidłowo utrzymywane i regularnie czyszczone.

Wyjmij filtr, wypłucz wkłady i wszystko powinno działać normalnie. Podejrzewam, że w filtrze są totalnie zapchane gąbki. Ceramiki nie ruszaj, ale gąbki raz na parę miesięcy należy totalnie wymyć, nawet pod ciepłą bieżącą wodą. I tak dosyć szybko zostaną ponownie zasiedlone bakteriami.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015