zmiana filtra, oświetlenia...

Filtry, oświetlenie, grzałki i inne sprzęty akwarystyczne

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

rm4e
Posty: 33
Rejestracja: 07 lis 2018 20:03

zmiana filtra, oświetlenia...

Post autor: rm4e »

witam
mam eheima wew. i mam go dość xD niestety mam tylko 200zł , czy kubeł ikoli 150 do akwa 72 styknie , może coś innego??Nigdy nie miałem kubła ale trochę czytałem, pytałem w sklepach , znajomych, no i kubeł chyba jest tym czego chce moj baniak xD

Kubeł 200zł POMOCy

Tytuł tematu poprawiłam, żeby był zgodny z prowadzoną dyskusją. MOD BARA

bbxdd
Posty: 207
Rejestracja: 30 gru 2017 18:47

Re: zmiana filtra,na jaki?

Post autor: bbxdd »

rm4e pisze:witam
mam eheima wew. i mam go dość xD
Trochę nie za bardzo rozumiem. Co masz na myśli przez"mam go dość xD"? W sensie że masz go dosyć? Ok, rozumiem Mogę zapytać czemu masz go dość?
:) .
Ikola powinna starczyć :) .
Pozdrawiam.

rm4e
Posty: 33
Rejestracja: 07 lis 2018 20:03

Post autor: rm4e »

Hmm a więc tak poziom filtracji ... ma wiele do życzenia, JEGO gabaryty ... zajmuje za dużo miejsca :(

Czyli Ikola 150 da radę w tym baniaku 72L , ale chcę kupić filtr który nie będzie akurat *, chciałbym aby filtrował bez zarzutu.
Mogę poczekać i odłożyć parę miedziaków. Potrzebuję fachowej pomocy w wyborze. BBDD czemu robisz takie dziwne zdjęcia baniaka xD
ja w sumie mam gdzieś swoje xD

https://ibb.co/dvTkTV

Po tygodniu od wymiany 30% wody czyszczenia filtra. Na Anubiasie jest pełno nalotu.
Crypto miała nie dobór żelaza ale może odrośnie xDObrazek

Awatar użytkownika
krzych_100
Moderator
Moderator
Posty: 3970
Rejestracja: 11 lut 2014 14:16

Post autor: krzych_100 »

Da radę.
Ma zawory na wlocie i wylocie, ma otwór zalewowy i jeden kosz na media. Pod koszem ma jeszcze dużo miejsca na dodatkowe media. Możesz tam pociąć w kostkę grubszą gąbkę oraz dać ceramikę. Jedyną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę to kosz, a dokładniej mały koszyczek w koszu (jak wyjmiesz kosz, to będziesz wiedział o co chodzi). Ten mały koszyczek trzeba zaślepić gąbką, ponieważ kosz ten jest tak samo używany w większych filtrach tej serii i w ten mały koszyczek wchodzi pompka. Ot taki drobiazg...
Filtr jest cichy (nie słychać go), pracuje u mnie już z pół roku i jak na razie to mogę napisać, że jest on bezproblemowy (filtr pracuje w akwarium 63l).
Napisałem o filtrze Ikola150, ale są też większe Ikola250 - niewiele droższy, pobiera chyba 8W i ma więcej miejsca na media. No i Ikola350, Ikola450 oraz seria Ikola Maxx.
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :)
Prowadź dyskusję na Forum, nie na PW.

Awatar użytkownika
MarJan
Akwarysta
Posty: 2163
Rejestracja: 23 kwie 2017 11:41

Post autor: MarJan »

Cholewa, po raz kolejny napiszę o HW 302...chociaż osobiście go nie miałem [brat ma], głupio polecać coś czego się nie sprawdzało, ale na pewno jest wart uwagi- pojemny, popularny [zobacz filmiki na YT], tani, na pewno starczy z nawiązką- będziesz musiał mu skręcić przepływ...300l na tego chińczyka to raczej na wyrost, ale do 120l myślę, że spokojnie by dawał radę.

rm4e
Posty: 33
Rejestracja: 07 lis 2018 20:03

Post autor: rm4e »

Dzięki xD
Marian a HW 302 mocno brzęczy?

Awatar użytkownika
MarJan
Akwarysta
Posty: 2163
Rejestracja: 23 kwie 2017 11:41

Post autor: MarJan »

Nie wiem, bo jak pisałem nie miałem przyjemności testować...inny forumowicz pisał nieraz, że ma te filtry, chwali i nie zamieniałby na te z "wyższej półki", o ile pamiętam, pisał że ma starszy cichszy i nowszy jest głośniejszy [ale nie, że w porównaniu do innych jest głośny],ale to raczej często się zdarza- mój kubełek po zakupie też był głośniejszy, z czasem jak się wylata to działa to inaczej :wink:

rm4e
Posty: 33
Rejestracja: 07 lis 2018 20:03

Post autor: rm4e »

krzych_100 masz chyba rację z tym 250 2 waty różnicy cena 50zł plus.
Zmierzę szafkę czy wejdzie i pójdę w tę stronę xD

A mam jeszcze pytanie trochę off top. co myślicie o glinianych kulach do podłoża ??

AAAA i annubias zaczął jakiś czas temu pchać się w podłoże, zostawić go czy reagować, jak tak to jak?? Nie chcę by zaczął gnić :)

AAAA i jeszcze (wstyd się przyznać) mam oświetlenie pled ,30pled 19x 8500k 4x 6500,10000 2x red ,1x full sp. Wydaje mi się że za mało, sam je robiłem czy możecie mnie gdzieś pokierować lub źle dobrane diody.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2018 12:18 przez rm4e, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych_100
Moderator
Moderator
Posty: 3970
Rejestracja: 11 lut 2014 14:16

Post autor: krzych_100 »

To jeszcze dodam taki szczegół, dosyć praktyczny. Ikola ma zawory na każdym z węży (wlot i wylot), HW-302 bodajże ma jeden wspólny zawór. Nie mam HW, więc się nie wypowiem, ale w przypadku Ikoli jest to wygodne rozwiązanie, bo można regulować przepływ wody na wlocie i wylocie. Wybór należy do Ciebie :)
Kulki gliniane to dobre rozwiązanie tylko nie za dużo. Anubias będzie się pchał w podłoże i to jest normalne, dlatego pod te korzenie z anubiasa można właśnie dać jedną rozkruszoną kulkę glinianą lub pałeczkę nawozową Filtus.
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :)
Prowadź dyskusję na Forum, nie na PW.

rm4e
Posty: 33
Rejestracja: 07 lis 2018 20:03

Post autor: rm4e »

no teraz widzę że HW nie ma regulacji przepływu. I wybiorę ikole, ludzie nie narzekają na wykonanie ani awaryjność, cena też bardzo fajna. Gdzieś widziałem zdjęcie kubła w wiaderku czy z każdym trzeba tak robić czy akurat gość miał nieszczelność?

Awatar użytkownika
krzych_100
Moderator
Moderator
Posty: 3970
Rejestracja: 11 lut 2014 14:16

Post autor: krzych_100 »

Często ludzie wykonują różne testy filtrów i może właśnie dlatego był we wiaderku, choć czasem trzymają we wiaderkach, jak przecieka... (trzeba doczytać, dlaczego filtr był we wiaderku). Do uszczelek w takich filtrach przydaje się wazelina bez dodatków (bezkwasowa) - od czasu do czasu smaruje się nią uszczelki w filtrze, ponieważ guma jest jednak narażona na działanie wody z akwarium, a ta jest specyficzna :)
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :)
Prowadź dyskusję na Forum, nie na PW.

Awatar użytkownika
wojtass9
Moderator
Moderator
Posty: 2102
Rejestracja: 22 lis 2007 14:42

Post autor: wojtass9 »

Ja wiem o co chodzi z tymi wiaderkami ,gość sprawdzał wysokość podnoszenia,testował ten filtr i test wypadł bardzo pozytywnie :D Tzn podnoszenie może nie bardzo ale pozostałe rzeczy już tak .

Awatar użytkownika
krzych_100
Moderator
Moderator
Posty: 3970
Rejestracja: 11 lut 2014 14:16

Post autor: krzych_100 »

rm4e pisze:Wydaje mi się że za mało,
Może okazać się, że za dużo. W diodach problemem może być widmo, bo jak pooglądasz widma świetlówek, to w zakresie barwy zielonej z reguły jest "pik" - diody tego piku nie mają. Dlatego to, co napisałeś o roślinach, niekoniecznie musi się wiązać z niedoborami.
Nie bardzo widzę na zdjęciu to oświetlenie, ale masz bardzo duży udział światła niebieskiego i czerwonego, a brakuje właśnie "środka".
Jeśli będą problemy ze wzrostem roślin to miej na uwadze zastąpienie części diod białych zimnych (10000K, FS), diodami o barwie neutralnej i ciepłej.
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem :)
Prowadź dyskusję na Forum, nie na PW.

rm4e
Posty: 33
Rejestracja: 07 lis 2018 20:03

Post autor: rm4e »

Tak wygląda moje dzieło. I z tego co mówisz to 6500k muszę dać zamiast np. 10 000, jak byś widział ile sztuk ? Diod jest 30 tam na rogach dołożyłem po jednej.

https://zapodaj.net/c309a2f209c29.jpg.html

https://zapodaj.net/3c919cddda311.jpg.html

pimowo
Posty: 549
Rejestracja: 04 sie 2018 20:42

Post autor: pimowo »

@rm4e, jakie masz dokładnie te diody tam zamontowane?

ODPOWIEDZ